#Рідна мова на Районі: втірах, вогар та гендеге

09 Листопада 2017, 12:00
4280

Журналісти мережі Район.in.ua з нагоди Дня української писемності та мови, який відзначається 9 листопада, вирішили не тільки приєднатися до написання радіодиктанту єдності, а й влаштувати свій флешмоб #Рідна мова на Районі.

Ми: шукаємо рідковживане, але наше рідне українське слово, розписуємо що саме воно означає і як правильно пишеться. Задля більшого знайомства з цим словом, пропонуємо вашій увазі анекдоти, гуморески, бувальщини, прислів’я та приказки….І всюди воно, рідненьке наше слово!

Ви: читаєте, коментуєте і пишете своє СЛОВО – те, яке вживають у вашому районі Волині.

А тепер пропонуємо читачам добірку діалектних слів, які старожили вживали у нашому, Шацькому районі. Та й чого гріха таїти, ще й тепер у селах та селищі можна почути ці слова, котрі міцно укріпилися у вжитку.

Наприклад, нерідко в Шацькому районі можна почути слово вІте. Що воно означає? Виявляється, це звертання від займенника Ви.

Волох - це квасоля, на картоплю нерідко казали бараболя. А чи вгадають читачі, що таке слово помнєтуха? Ні, це не зім’ятий одяг, а картопля-пюре.

На скляну банку кажуть слоїк, а от на засув у димарі, плиті – бляха. В Забужжі Любомльського району це ж слово не має зовсім нічого спільного з шацькою бляхою: там на засув кажуть шИбра.

Почувши слово вборня, можна здогадатися, що це – туалет, вонуча – ганчірка для миття підлоги, коперація – магазин, крамниця. Втірахом і тепер старші люди називають рушник для витирання обличчя.

А хто не чув слово ночУвки? Це – велика балія, тик – глиняна підлога в хаті.

Багато хто буде ламати голову над значенням слова вогар. Виявляється, так на Шаччині називали некастрованого коня.

Широко притаманні шачанам вживання таких слів, як вкОче, вондевО, гендегЕ. Мабуть, більшість із вас, шановні читачі, вже здогадалися, що це за слова: незабаром, тут і там.

І як не згадати про популярне й дотепер слово вой, яке шачани використовують як вигук замість ой, просто для зв’язку слів або ж на початку речення, коли висловлюють якесь здивування.

А які цікаві слова ви знаєте? Приєднуйтеся та пишіть у коментарях!

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром