Світязь: на міжнародному форумі обговорили екологічні проблеми озерного краю

17 Жовтня 2017, 14:20
2211

У с. Світязь Шацького району 4-5 жовтня відбулося V засідання Координаційної ради транскордонного біосферного резервату «Західне Полісся».

Учасники представницького українсько-польсько-білоруського форуму підсумували зроблене за попередній період та окреслили основні завдання на перспективу - повідомляє сайт Шацького національного природного парку.

У роботі цьогорічної Координаційної ради ТБР «Західне Полісся» взяли участь офіційні делегації України, Польщі та Білорусі на чолі з заступником Міністра екології та природних ресурсів України Василем Полуйком,  радником Міністра довкілля РП Зіґмунтом  Кржемінські та заступником Міністра природних ресурсів і охорони навколишнього природного середовища   РБ Алєксандром Корбутом.

З вітальним словом та доповіддю виступив директор Шацького національного природного парку Віталій Цвид, якому разом із колективом ШНПП вдалося успішно вирішити низку організаційних питань та забезпечити учасників пізнавальною екскурсією територією парку в заключний день роботи.

У своїй доповіді Віталій Іванович детально розповів про зроблене на виконання доручень IV засідання Координаційної ради ТБР «Західне Полісся», акцентував увагу на реальних результатах здійснених заходів, підняв проблему масового всихання соснових лісів на території Полісся та БР. Також розповів про підготовку спільних проектів, які передбачється реалізовувати за програмою Транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна» 2014-2020.

Про реалізовані заходи з часу минулого засідання, стан справ та перспективи на майбутнє доповіла провідний спеціаліст білоруської Державної природоохоронної установи «Республіканський заказник «Прибузьке Полісся» Наталія Баглай. Вона загострила увагу присутніх на необхідність ще тіснішої співпраці з польською та українською сторонами, а також повідомила, про розроблену документацію на збільшення території їхнього республіканського заказника з 7950 га до 17230 гектарів.

Цікавою була інформація і про вдосконалення освітньо-виховної роботи серед  туристів та школярів.

Директор Поліського національного парку Ярослав Шиманський повідомив, що його державна установа хоча й має стале фінансування з бюджету, але основні кошти для розвитку отримує від участі в грантових проектах: як міжнародних, так і на рівні держави та воєводства. Серед них – проект «Чинна охорона цінних середовищ природних ареалів» на 2017-1018 рр. отримав фінансування в розмірі 449 тис. 880 польських злотих, із яких 85% – за рахунок Євросоюзу. А створення в цей же ж період науково-пізнавальної стежки «Чагари» має бюджет 882 тис. 127 злотих, і теж 85% грошей перерахував Брюссель.

Що не вдалося реалізувати дирекції Поліського національного парку, так це проект «Поліське село», в рамках якого планувалося спорудити традиційну поліську садибу, яка б мала спільні для українців, поляків і білорусів етнокультурні фрагменти та активно використовувалася б для науково-пізнавальних заходів. Утім, Ярослав Шиманські переконаний, що рано чи пізно з допомогою партнерів по ТБР «Західне Полісся» даний проект буде реалізований.

Розповів про можливості активізації роботи органів місцевого самоврядування прикордонних територій у межах ТБР «Західне Полісся» і заступник старости Влодавського повіту Люблінського воєводства РП Адам Панасюк. Акцентував увагу присутніх на вирішенні питання розбудови нового пункту пропуску «Адамчуки-Збереже», відзначив можливості місцевого самоврядування для реалізації спільних проектів з розвитку населених пунктів, розбудови місцевої інфраструктури  на транскордонних територіях.

Своїм  баченням на покращення взаємодії прикордонних природно-заповідних територій Волині, Люблінщини і Берестейщини поділилися старший науковий співробітник відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАН України Павло Ященко, декан біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка  Ігор Хмара, директор регіонального управління охорони навколишнього природного середовища в Любліні Беата Сілєвіч, директор Державної наукової установи «Інститут експериментальної ботаніки імені Фьодора Купрєвіча Алєксандр Пугачєвскій,  проректораУніверситету імені Марії Склодовської-Кюрі  Радослав Добровольські, заступник голови Білоруського національного комітету Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера»  Наталья Рябінєц  та інші учасники засідання.

В роботі міжнародного форуму також взяли участь начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Дмитро Новохатський та перший заступник голови Шацької райдержадміністрації Віктор Плейтух.

Після завершення пленарного засідання та дебатів учасники ухвалили підсумкову резолюцію, а також здійснили захоплюючу екскурсію по території Шацького національного природного парку.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром