Шацькі листоноші вміють вислухати, поспівчувати і в горі розрадити

15 Жовтня 2017, 12:00
2551

Всесвітній день пошти відзначили 9 жовтня у Шацькому відділенні ПАТ «Укрпошта». Нині тут працює загалом дев’ятеро людей: керівник відділення Світлана Терета, заступник Валентина Голядинець, оператор Неля Штангрет та шестеро поштарок: Світлана Короць, Віта Полюх, Віта Рогоза, Валентина Омельчук, Наталія Жипа та Олена Челядин.

Про це пише «Новий погляд+» за 14 жовтня 2017 року.

У відділенні проводять прийом і видачу поштових відправлень, електронних переказів, оплату різних платежів, а також продаж газет, журналів та іншої продукції. Хоч доводиться виконувати великий об’єм роботи і зустрічатися з різними людьми, працівниці завжди усміхнені, у них чисто, тепло та затишно.

Світлана Короць працює поштаркою уже 15 років. Жінка при зустрічі завжди весела та привітна, хоч і доводиться працювати у будь-яку погоду. Вона встигає кореспонденцію рознести, пенсію людям виплатити і передплату на газети й журнали оформити.

– Інколи нам когось треба вислухати, поспівчувати, підтримати, а когось і насварити, щоб геть, як-то кажуть, не розкисали. Буває, допомогти по дому щось потрібно, коли просять одинокі, то як же їм відмовиш.

До розмови долучається ще одна поштарка Віта Полюх:

– У нашій професії об’єднано чотири спеціальності: поштар, продавець, бухгалтер і охоронець. Окрім того, що розносимо пошту, ми і серйозні підрахунки ведемо, зокрема, пенсія, то ж суми не малі. Окрім газет, розносимо ще й найнеобхідніші товари. Для когось – це добре, бо зайвий раз не треба нікуди йти. А охоронець, бо себе і пенсію охороняємо, – усміхається Віта, збираючи свою кореспонденцію.

На питання, скільки важить їхня робоча сумка, жінки, посміхаючись, кажуть: «Коли кілограмів 30, а коли і всі 40».

– Особливо чекають на поштаря люди старшого віку: не раз доводиться чути, що листоноша прийде, пенсію принесе і поговорити є з ким. Отак і відкрилася ще одна складова професії – соціальний психолог, – додає Світлана.

Кожна поштарка більше 100 пенсіонерам гроші приносить, а листи і газети – у 300 дворів. За день доводиться долати п’ять і більше кілометрів. Їздять велосипедами.

Незважаючи на нелегкі умови праці, відмінною рисою листонош є привітність. Здається, що у них завжди гарний настрій. Як їм це щоразу вдається, мабуть, так і залишиться їхньою загадкою.

Зичимо вам здоров’я, достатку, оптимізму ще на довгі роки.

Світлана ЛОНЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024