В Шацькій об'єднаній територіальній громаді старости тримають руку на пульсі подій

07 Жовтня 2017, 20:30
Анатолій Пархом’юк спілкується з в. о. старост Волині 1486
Анатолій Пархом’юк спілкується з в. о. старост Волині

У Ковельській районній центральній бібліотеці відбувся семінар «Старости в ОТГ», який організував Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з центром підвищення кваліфікації.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, - пише Волинська газета.

На захід прибуло близько півсотні в. о. старост із Ковельського, Шацького, Ратнівського, Іваничівського, Любомльського та Володимир-Волинського районів Волинської області. 
Директор ВВП ЦРМС Анатолій Пархом’юк розповів, що староста – це нова посада в ієрархії місцевого самоврядування.

«Є розуміння, що ми всі разом робимо спільну справу - змінюємо державу», - зауважив експерт і додав, що очікує від семінару звортнього зв’язку, адже в.о. старости перебувають  в самісінькому центрі подій і саме вони тримають руку на пульсі подій в об’єднаних територіальних громадах. Він додав, що в.о. старости - не підлеглі голови об’єднаної територіальної громади, а його партнери. 
Директор Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Тетяна Литвиненко наголосила, що Волинський центр місцевого самоврядування є тим місцем, де відбувається акумулювання досвіду ОТГ і де представники громад мають змогу дійти до спільного знаменника. 
Юрист Волинського ВП ЦРМС Андрій Погорілий розповів, що на Волині склалася така практика, що колишні сільські голови як виняток були призначені в.о. старости згідно з Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

«У бурхливому юридичному морі існує мізерна законодавча база щодо діяльності старост», – зауважив фахівець. 

Експерт наголосив, що староста – це виборна посадова особа, представник інтересів громади, який не може бути депутатом, працювати на громадських засадах чи бути підприємцем. Виключення складає тільки викладацька діяльність.

Розповів юрист і про старостинський округ. Так, за словами Андрія Погорілого, це частина території ОТГ (одне або декілька сіл). Цікаво, що до повноважень старости належить і виявлення порушників у сфері благоустрою. А ось надання адмінпослуг – не цілком властива функція для старост. Експерт із децентралізації розповіла присутнім про міжмуніципальне співробітництво для встановлення корисних та продуктивних зв’язків із сусідами.

Наприкінці зустрічі очільник Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування зазначив, що староста має згуртувати громади всередині громади. Перші вибори старост відбулися в Україні у 2016 року у Білозірській ОТГ в Черкаській області. Станом на жовтень 2016 року вибори відбулися у 90 об’єднаних територіальних громад, де обрали 457 старост. Нині ця кількість постійно змінюється, адже кількість об’єднаних територіальних громад зростає. Якщо говорити про гендерну специфіку обраних старост, то чоловіків і жінок серед цих представників громад – майже порівну.

Олена КУЗЬМИЧ.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром