«Зробіть крок назустріч Богу, і Він зробить десять кроків до вас» - архімандрит Арсеній

06 Жовтня 2017, 11:50
3707

Світязький монастир щороку стає все більш популярним не лише у волинян, а й жителів сусідньої Білорусі. Про те, як здійснюється богослужіння у Петро-Павлівському чоловічому монастирі села Світязь розповідає його настоятель архімандрит Арсеній, - пише газета «Новий погляд+».

- Раніше літургії були тільки по неділях і святах. А зараз ми правимо кожен день. У будні починаємо о дев’ятій. В суботу маємо нічну літургію, яка починається о 2 ночі, і вранішню − о 8 годині, після чого завжди служиться подячний молебень. В неділю звершується аж три літургії: о 12 ночі, 7 і 9 годинах.

Дуже важливо молитися вдома, але ще більш важливо - в церкві. Тому що саме у храмі здійснюється найважливіша служба - Свята Божественна літургія. На різні випадки нашого життя можна подавати на молебні.

Є водосвятний - на початок всякої доброї справи, подячний - у подорож, до Божої Матері, до Господа, до святих угодників Божих. Це прохальні молебні. Їх можна замовити у нашому храмі кожен день. Записки подаються перед службою зранку. А самі молебні здійснюються після літургії. Найчастіше замовляють водосвятний, після якого освячується вода, яку люди використовують у своїх потребах.

Коли є необхідність у нагальній і посиленій допомозі, подають на сорокауст. Просячи, щоб Господь допоміг, ми підсилюємо молитву. Протягом сорока днів на кожній літургії саме ці записки поминаються. В кінці служби священик просить: «Відмий, Господи, гріхи всіх тих, хто поминався тут». Звершується велика тайна богослужіння, Всевишній прощає гріхи й беззаконня парафіян. А через прощення душі очищається і тіло, людині посилається допомога по її молитві і вірі. Господь допомагає нам у наших потребах.

Важливою для віруючої людини є сповідь - щира і від душі. Немає значення сан та спосіб життя священика. Він - свідок перед Богом і на службі має силу та право відпускати людські гріхи.

– Багато кажуть, що вони не грішні, немає їм у чому каятися, - аналізує отець. - Але це ілюзія. Тут доцільно порівняти із хворобою тіла. Коли людина приходить до лікаря і в неї знаходять тяжку хворобу, вона себе заспокоює, запевняючи, що здорова, і не лікується. З часом приходить крах фізичному тілу. Так само і з хворобою душі. Якщо не очищати її сповіддю, то поступово через крах душі людина отримує і біди, і негаразди, і проблеми зі здоров’ям.

Якщо, приходячи для очищення, навмисне утаюється гріх, тоді не прощається жоден. Це засуджується. До сповіді потрібно готуватися. Перш за все, це усвідомлення свого гріховного стану. Потрібно поститися, прочитати канони Спасителю, Божій Матері, Ангелу-охоронцю, йти до причастя. Але найголовніше - усвідомлення своєї гріховності та щире бажання розкаятися.

Всі подієві богослужіння замовляються заздалегідь. Наприклад, перед вінчанням потрібно подавати заповідь, де вказати прізвище ім’я та по батькові молодих, звідки вони родом, дати народження для того, щоб люди могли підказати, чи немає перешкод до шлюбу. Потрібно звернутися до священика і отримати від нього усю необхідну інформацію про той чи інший обряд.

Розмовляла Світлана ЛОНЧУК

3

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром