"Ми не надавали львів'янину 30 га земель біля Шацьких озер" - заступник начальника обласного Держгеокадастру

05 Жовтня 2017, 09:00
2872

Вкотре “Притчею во язицех” стала волинська земля. А точніше – усім хочеться нею розпоряджатися. Свої зауваження щодо неправомірної роботи керівництва Головного управління Держгеокадастру у Волинській області  на засіданні чергової сесії обласної ради, що відбувалась 7 вересня цього року, висловила представник ГО «Асоціація землевпорядників Волині» Світлана Шеремета.

Щоб з’ясувати ситуацію щодо цих звинувачень, Волинська правда звернулася за коментарем до  першого заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Анатолія Полякова.

Варто  зазначити, що   новоутворена громадська організація “Асоціація землевпорядників Волині”  (реєстрація від 04.08.2017 року) не має права представляти інтереси усіх землевпорядників Волині, оскільки на території області є ще  4 таких зареєстрованих ГО. Чотири члени ГО “Асоціація землевпорядників Волині”-  засновник  Колодинський В.М., який не має землевпорядної освіти,  працівник його фірми – Шеремета С.О., Якубський В.П. – який не є сертифікованим інженером-землевпорядником, та Олещук І.В. не можуть бути «голосом» усіх землевпорядників краю, оскільки і за їх діяльністю є чимало «грішків».

У довгому спічі Світлани Шеремети на сесії облради були звинувачення на адресу керівництва Держгеокадастру.

Представник громадської організації «Асоціація землевпорядників Волині» повідомила, що управління передає земельні ділянки ( в тому числі на територіях родовищ бурштину чи водного фонду) підставним особам без згоди органів місцевого самоврядування.

І хоч перевірка з Києва нічого незаконного не виявила, а керівника Держгеокадастру Василя Василенка перевели на подібну посаду в іншу область, звинувачення зі сторони ГО «Асоціація землевпорядників Волині» не припинились. Тож, як результат, Світлана Шеремета просила депутатів облради підтримати звернення  до Генерального прокурора України, Голови Служби безпеки, Міністра внутрішніх справ України, в.о. Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру  щодо діяльності керівництва Головного управління Держгеокадастру у Волинській області. Майже одноголосним рішенням обранці волинської громади підтримали дане звернення.

Ваш коментар щодо звинувачення у нібито наданні земельних ділянок у власність іногороднім громадянам.

–Згідно з чинним законодавством кожен громадянин України має право на землю, не залежно від місця  проживання. За період з 01.01.2013 до 01.07.2017 року зареєстровано 10045 заяв (клопотань), що надійшли від фізичних (юридичних) осіб щодо надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, в тому числі від іногородніх громадян (місце реєстрації у військових частинах інших областей ) – 64, що становить 0,63 %.  Слід зазначити, що  завдяки наданню головним управлінням земельних ділянок  для ведення садівництва у Шацькому, Ковельському, Володимир-Волинському,  Іваничівському,  Ківерцівському районах понад 1000 учасникам АТО, які проживають у містах  обласного значення, вдалося зняти соціальну напругу у  Луцьку , Нововолинську, Ковелі, Володимирі-Волинському.

Що скажете  на звинувачення про те, що передавали земельні ділянки підставним особам  на особливо цінних ґрунтах, на землях водного фонду чи рекреаційних місцях?

–Головним управління Держгеокадастру в області  приймаються рішення про виділення земельних ділянок із земель сільськогосподарського призначення державної власності, але така передача землі  у власність здійснюється винятково відповідно до чинного законодавства в тому числі про землі водного фонду та землі рекреації. Земельне законодавство не містить заборони щодо використання земельних ділянок для сільськогосподарських потреб у разі наявності на земельній ділянці особливо цінних грунтів.

Щодо земель  біля перлини Волині –  Світязя, озер Острів’янське, Святе, то, біля Світязя накази надавались учасникам АТО та місцевим громадянам, біля озера Святе ми передали у власність 12 земельних ділянок площею 24 га на території Турської сільської ради Ратнівського району, винятково учасникам АТО. 

Ваші опоненти оприлюднили ще один факт, ніби то за львів’янином Келбасовичем Павлом Івановичем зареєстровано право власності на понад 30 га земель сільськогосподарського призначення  на території Світязької, Пульмівської, Піщанської сільських та Шацької селищної рад Шацького району, в тому числі 15 земельних ділянок  по 2 га для ведення особистого селянського господарства поблизу озер Світязь, Люцимер, Острів’янське.  І дозвіл на це дало саме ваше відомство.

–Повідомляю, що з 01.01.2013 року дотепер  фізичній особі гр. Кельбасовичу П.І. земельні ділянки у власність чи на умовах  оренди  Головним управлінням Держгеокадастру  в області не передавались.

Зазначаємо, що на підставі недостовірної інформації, зачитаною громадянкою Шереметою С.О. з трибуни Волинської обласної ради 7 вересня 2017року, що була взята за основу рішення №15/1, в Головному управлінні Держгеокадастру можуть проводитись перевірки суб’єктами, які вказані в «Зверненні». Припускаємо, що це на якись час може паралізувати роботу структури.В такому випадку виникає питання, хто  відповідатиме за те, що громадяни не отримають вчасно  адміністративних послуг, які надає Держгеокадастр, та без яких буде неможливою будь-яка нотаріальна дія із земельними ділянками на території району (області). Можуть бути порушені терміни проведення земельних торгів (аукціонів), проведення державної землевпорядної експертизи,  нормативно-грошової оцінки населених пунктів, реєстрація земельних ділянок в системі Державного земельного кадастру. Не кажемо вже про суспільну реакцію, що  може викликати висновок контролюючих органів, якщо факти, вказані в «Зверненні», не підтвердяться.

Ольга Кононенко

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50