Мучениці Віра, Надія, Любов і Софія: історія і традиції свята

30 Вересня 2017, 12:30
12196

Сьогодні, 30 вересня, церква вшановує пам’ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії, які поcтрaждали за християнську віру. У 137 році за наказом імператора Адріана Вірі, Надії та Любові відтяли голови, а їх матір Софію прирекли на душевні муки.

Історія

У II столітті в Римі жила вдова Софія і виховувала трьох дочок. Сама вона була християнкою і дітей своїх назвала на честь головних християнських чеснот: Віра (Пістіс), Надія (Елпіс) і Любов (Харіс або Агапе). Будучи віруючою, Софія прийняла хрещення і виховала дочок в любові до Бога, що в ті часи (137 рік) було досить небезпечно, так як християнська віра була під забороною, переслідували віруючих, судили і стратили.

Дочки Софії росли в праці і послуху, багато часу приділяючи молитви і читання духовних книг. І хоча сім'я жила скромно, слух про їх праведного життя дійшов до імператора Адріана, який був відомий своїм деспотичним характером і ненавистю до нової віри. Він наказав привести християнок в палац на суд, щоб ті зреклися своєї віри і принесли жертву богині Артеміді. Розуміючи, що за непокору їх чекає смерть, Софія почала молиться богу, просячи його затвердити її та її дочок віри, дати їм твердість, мужність, не злякатися мук і гідно зустріти смерть.

Спочатку імператор красномовними промовами умовляв сім'ю поклонятися язичницьким богам, але отримавши відмову, він відправляє маленьких сестер на тортури. А для Софії створює не менш страшне випробування – спостерігати, як мучать її дітей. Віру, Надію і Любов, яким було по 12, 10 і 9 років катували, кидаючи на розпечену решітку і опускаючи в киплячу смолу. Але ні дівчинки, ні мати, чиє серце розривалося від болю, не відреклися від своєї віри.

Софія лише молилася, щоб Бог послабив біль і забрав до себе її дочок. Адріан обезголовив дівчаток і віддав матері їх останки. Софія поховала своїх дітей на пагорбі і залишилася сидіти біля їх могили. Переживання її були настільки великі, що на третій день вона померла.

За перенесені муки, силу духу і нескінченне мужність, Софія з дочками зарахована до лику святих. Моляться святим про збереження любові між батьками і дітьми. А також просять у них оберігати підлітків і допомогти їм зробити правильний вибір, коли ті зустрічаються з дорослим життям і її спокусами.

Народні традиції

У Київській Русі цей день було прийнято називати «Всесвітними бабиними іменинами». І починався він з плачу: з раннього ранку в будинках плакали жінки, оплакуючи своє безпросвітне і безрадісне життя. Згадували всі свої життєві труднощі, рідних, які у праці і нужді прожили життя, недолугих чоловіків, невдячних дітей, заздрісних подруг. Виплакатися належало навіть тим, кому на власну долю, здавалося б, гріх скаржитися. Якщо про себе «не плакалось», ридали про долі інших жінок. У деяких селищах свято тривало три дні, протягом яких надавалась шанування материнської Мудрості і жіночих Чеснот.

Іменинниці

В цей день прийнято вітати дівчат, чиї імена Віра, Надія, Любов і Софія, з Днем ангела.

Імена Віра, Надія і Любов запозичені із старослов'янської мови, як калька з грецьких імен: Pistis – віра, Elpis – надія і Charis - любов. Ім'я Віра означає: віра, вірування, істина. Воно може наділити свою володарку надійністю, міццю та стійкістю до душевних перипетій.

Ім'я Елпіс походить від кореня, що означає «воля», а російське слово «надія» – від дієслова «діяти». Жінки з ім'ям Надія можуть володіти різними якостями, часом протилежними за характером. Надя може бути в деяких питаннях меркантильна, а в інших – щедра, іноді холодна і прихована, але в той же час дуже емоційна. У Надії є певна стійкість духу, яка допомагає їй переживати всі життєві перипетії.

Ім'я Любов означає «любов, улюблена». Це ім'я не залишає байдужими оточуючих, воно ніби огортає теплом і дарує внутрішній спокій. Ім'я Любов може наділити свою володарку і темпераментному, і твердістю. Люба навряд чи готова розкривати свій емоційно насичений внутрішній світ іншим людям.

Ім'я грецького походження Софія. Означає «мудрість». І хоча жіноче ім'я Софія – імпульсивна і глибоке, що в ньому закладено недовіру до своїх почуттів і проявів душі. Можливо, воно дається людині в допомогу для набуття мудрості, адже її можна досягти, лише навівши рівновагу свої внутрішні переживання і довіряючи своїм почуттям і інтуїції.

Редакція видання Район.Шацьк щиро вітає з днем ангела усіх жінок і дівчаток з іменами Віра, Надія, Любов і Софія!

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024