Шацький дитсадок «Росинка» - окраса не лише селища, а й області

24 Вересня 2017, 13:30
10294

Сьогодні шацький дошкільний навчальний заклад №1 «Росинка» можна вважати одним з кращих не лише в районі, а й у області. За останній рік він змінився до непізнаваності: замість понурого двоповерхового сірого приміщення тепер радують очі стіни спокійно-рожевого відтінку, перекритий червоний дах та відремонтовані навіси, новий металевий паркан. Майже, як у Європі!


 

Але не лише зовнішні зміни стали помітні в дитсадку. Ті жителі селища, котрі водять своїх діток у цей дошкільний навчальний заклад, теж помічають, як поступово оновлюються меблі у групах, збільшується кількість іграшок, стають затишними дитячі спальні.

А з вересня у шацькому дитсадку розпочала діяти ще одна група. Завдяки тому, що на початку цього року початкові класи перейшли на навчання у новозбудований корпус школи, вивільнилося шість кімнат, на які керівництво дитсадка та селищної ради мали свої плани. У двох кімнатах, які звільнилися, за кошти селищної ради було зроблено капітальний ремонт, встановлено санвузли, оновлено коридори. В групу також були закуплені нові меблі: дитячі стільці та столи, ігрові стінки, ліжечка та шафи, кухонну стінку. Придбано також найнеобхідніші речі: полотенця, посуд, миючі засоби. Сюди й перевели вихованців групи «Барвінок», а в їхні колишні кімнати набрали нову, десяту групу діток. У ще двох кімнатах, які звільнили школярі, облаштували музичний та спортивний зали.

1

У новеньких ліжечках сняться солодкі сни
У новеньких ліжечках сняться солодкі сни

 

«У вересні в нас змінилася мережа груп: було дев’ять, стало десять. Загалом в цьому році ми прийняли в дитсадок 62 дитини, з них 23-х набрали у нову ясельну групу. Це також дало можливість нам розвантажити інші групи, які були переповнені. Зробили музичну та спортивну кімнати, до облаштування яких долучилися батьки. Самі бачили, що діткам у дощову погоду займатися рухливими іграми у групах мало місця, а тепер водимо їх до спортзалу. Для занять з музики раніше використовували велику залу, але вона прохідна, і це відволікало дітей. Тепер вони займаються з музичним керівником і не відволікаються на те, що хтось ходить по коридорі,» - розповідає завідуюча дитсадком Людмила Науміч.

На підтвердження своїх слів Людмила Миколаївна показує відремонтовані за кошти селищної ради дві групи гостям: Анатолію Павлею, начальнику гуманітарного відділу Шацької селищної ради, Віталію Яльницькому, заступнику селищного голови з питань виконавчого комітету, Галині Янчук, методисту відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА.

 


 

У групах справді світло і затишно, але в очі відразу впадають нові яскраві меблі: дитячі стінки-кухні, косметичний салон, іграшкові стінки заповнені різноманітним дитячим «реманентом»: котики-ведмедики-зайчики, машинки-тракторі-мотоцикли, ляльки-ліжечка… На інших поличках лежать дбайливо складені дитячі книги. Видно, що діткам тут добре. Хлопчики катаються на машинах, інші складають конструктор, дівчатка ж вертяться біля ляльок, дитячої кухні та імпровізованої перукарні. 

Помітно змінились коридори дошкільного закладу, на стінах яких тепер «цвітуть» великі яскраві квіти, поклеєні нові шпалери, на підлозі – новий лінолеум та килимові доріжки. І всюди – кімнатні рослини. «Усе це заслуга нашого колективу. Вихователі та їхні помічники навіть у вихідні приходили на роботу, аби поклеїти шпалери, розфарбувати стіни, помити та прибрати,» - розповідає завідуюча.

У коридорах цвітуть квіти не лише у вазонах, а й на стінах
У коридорах цвітуть квіти не лише у вазонах, а й на стінах

 

Створити комфортні умови для дітей допомагають благодійники. До співфінансування цих справ залюбки долучаються батьки вихованців та Шацька селищна рада. Так, за батьківські кошти були закуплені стільці в музичний зал (5 тис. грн.). Також батьки стараються покращити умови і у своїх групах, які тепер облаштовані дитячими стінками.

Але в дитсадку дбають не лише про матеріальний комфорт для дітей. Щодня вихователі займаються з дітьми на різноманітних заняттях. Про те, як гарно співають та декламують вірші вихованці дитсадка, як люблять Україну та її маленьку часточку – свій край, свій дитсадок, дітки продемонстрували на невеличкому концерті. А гостям в знак вдячності за турботу про заклад подарували коровай.


«Вперше ми не просили кошти від батьків на закупівлю фарби для оновлення дитячих майданчиків на вулиці, на миючі засоби. На це виділили гроші з бюджету селищної ради. Зараз замовили пошиття постільної білизни, на що також виділила кошти селищна рада. Плануємо ще облаштувати спортивну кімнату шведською стінкою, написавши проект з фондом «Тільки разом». Чимало іграшок дали нам з магазинів «Глобус» та «Іграшки», що біля «Велесу». Хоч роботи ще вистачає: потрібно зробити освітлення, відремонтувати східці. З нового року будемо розпочинати ремонт ще двох кімнат, аби відкрити ще одну групу в дитсадку, адже маємо до 20 заяв батьків на влаштування дітей (до 3-річного віку) у дитсадок. Тоді у нас повністю зникне черга в дитсадок,» - каже Людмила Миколаївна.

У спортивній пкімнаті просторо для занять
У спортивній пкімнаті просторо для занять

Музична кімната
Музична кімната

 

Анатолій Павлей переконаний, що відвідування дітьми дошкільних навчальних закладів має бути обов’язковим, особливо коли цей заклад – зразковий, як шацький дитсадок. Сюди навіть привозять діток із села Положево. «Діти мають перебувати у колективі, вчитися спілкуватися між собою, взаємодіяти, допомагати один одному. Батьки повинні розуміти, що дитсадок – це не тільки заклад, куди можна «подіти» дитину, а й заклад, де дітей доглядатимуть, навчатимуть, готуватимуть до школи, всебічно розвиватимуть її здібності. Саме тому увага Уряду України зосереджена на розвитку мережі дошкілля» - переконаний Анатолій Дмитрович.  

«На зовнішнє утеплення стін, ремонт дашків та перил протягом 2016-2017 років використали майже 1 млн. 400 тисяч гривень. Ці кошти за сприяння народного депутата України Степана Івахіва виділили з Державного Фонду регіонального розвитку,  частину коштів виділили з бюджету Шацької селищної ради. Виділяли в цьому році кошти на ремонт кімнат для двох груп,» - додає Віталій Яльницький.

Тепер у дитсадку відремонтували санвузли
Тепер у дитсадку відремонтували санвузли

 

Не натішиться оновленим дитсадком Людмила Науміч, яка впевнена: це спільна заслуга людей, котрі дбають про сьогодення і майбутнє своїх діток. Вдячна вона селищній раді за розуміння проблем, вдячна благодійникам, батькам за ініціативу та розуміння, бо саме їхня ініціатива є складовою у реалізації спільних проектів.

А результатом спільної роботи є щасливі та усміхнені дитячі обличчя, спокій батьків, які упевнені в тому, що в дитсадку їхні дітки почувають себе безпечно, затишно і комфортно. 


1

Такими у дитсадку стали коридори
Такими у дитсадку стали коридори

А цю кімнату ремонтуватимуть з нового року
А цю кімнату ремонтуватимуть з нового року

В ній розташується ще одна група
В ній розташується ще одна група

А тут буде спальня
А тут буде спальня

Навіть папужкам тут весело
Навіть папужкам тут весело

Меблі придбали исаме для потреб діток
Меблі придбали исаме для потреб діток

А скільки тут іграшок...
А скільки тут іграшок...

і для дівчаток...
і для дівчаток...

і для хлопчиків
і для хлопчиків

Кухня у новій групі - теж нова, а не завішений шторкою умивальник зі старою тумбочкою
Кухня у новій групі - теж нова, а не завішений шторкою умивальник зі старою тумбочкою

1

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром