В Світязі вирішували, яким має стати пляж найпопулярнішої зони відпочинку

23 Вересня 2017, 12:00
4473

В селі Світязь громада, підприємці, представники влади і керівництво Шацького національного природного парку взяли участь в обговоренні детального плану рекреаційної території на землях постійного користування Шацького національного природного парку в межах берегової лінії озера Світязь (від бази відпочинку ФМІ до метеостанції).

Як зазначив Микола Цвид, Світязький сільський голова, проектанти розробили детальний план облаштування прибережної смуги і представили його громаді для обговорення. Громада вже вдруге зібралася, аби обговорити план і внести в нього пропозиції. План розробляли більше двох місяців і витратили на нього 60 тисяч гривень. Шацький НПП став замовником проектно-кошторисної документації, а профінансувала її громадська організація «Квітка Полісся».


 

Відповідно до проекту, в прибережній смузі озера Світязь заплановано розширення дороги, впорядкування пляжу, передбачені дитячі майданчики, місця для атракціонів та торгівлі, велосипедні доріжки, туалети і душові кабінки, паркувальні зони, майданчики для сміттєвих контейнерів тощо.

-Після того, як будуть обговорені і враховані всі пропозиції, ми маємо затвердити містобудівну документацію. Згодом будуть вноситися зміни до Комплексної схеми розміщення на рекреаційній території тимчасових споруд та оформлюватися паспорти прив’язки, - наголосив Микола Васильович.

Віталій Цвид, директор ШНПП, відзначив, що територія, на якій реалізовуватиметься проект, є однією з найбільш популярних зон відпочинку Світязя:

-Маємо її осучаснити і зробити наближеною до європейської. Саме завдяки цьому плану туристи в близькому майбутньому зможуть комфортно відпочивати, а підприємці отримають своє місце для торгівлі.

На тому, що реалізований проект дасть можливість бізнесу розвивати на законних підставах територію Шацького національного парку, наголосив Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації. Пляж, атракціони, місця для торгівлі тощо – всі об’єкти матимуть відповідну документацію. Великий акцент буде зроблено на комфортний і, в першу чергу, безпечний відпочинок.

Щодо дороги, яка в рамках іншого проекту буде розширюватися на цій рекреаційній території, то, зі слів Василя Володимировича, на даний час розпочалися тендерні процедури з визначення підрядника, а незабаром стартують і  будівельні роботи.


 

Виступив на зібранні і Василь Цюп’ях, головний інженер фірми «ТОЛА» з міста Луцьк, яка виготовляла проект.


 

Він, зокрема, зазначив, що світязька громада на попередньому обговоренні внесла пропозицію зменшити кількість тимчасових споруд на передбаченій проектом території. Побажання найближчим часом будуть враховані і знайдуть відображення в проекті. Паркування транспорту в Світязі – одна з найбільших проблем зони відпочинку «Куточок рибалки». Зі слів проектувальника, в детальному плані передбачене облаштування вздовж дороги паркувальних кишень. Окрім цього, потрібно буде передбачити територію для облаштування паркувальних зон (для 50-100 автомобілів на кожну) на під’їзді до пляжу - аби уникнути багатокілометрових заторів транспорту, які були зафіксовані цього літнього сезону.

Підприємці, які провадять свою діяльність на території, де реалізовуватиметься проект, задавали питання представникам влади і проектувальнику.

Анатолій Полінкевич, власник бару «Альф-2», запитав про доцільність торгових точок на пляжі:

-Навіщо робити на пляжі базар? Будуть конфлікти, бо одному дадуть дозвіл торгувати, іншому – ні.

Проектувальник відповів, що сільська рада зробить коригування, і кожен підприємець зможе подати заявку на дозвіл торгувати.


 

В результаті активного обговорення  детального плану території пляжу були сформульовані пропозиції, які проектанти опрацюють і внесуть відповідні зміни.

Читайте також: Світязь: керівництво і громада обговорили план облаштування прибережної смуги озера під громадський пляж


 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024