В Шацьку вшанували подвиг народних месників у часи Другої світової війни

22 Вересня 2017, 09:00
1567

             

«Згадаймо їхні імена» - під  такою назвою 20 вересня  провели годину пам’яті до Дня партизанської слави та партизанського руху в Україні методисти Шацького районного Будинку культури для   слухачів університету  третього віку при територіальному центрі соціального обслуговування в районі.

Щорічно 22 вересня згідно з Указом Президента України від 30 жовтня 2001 року №1020 в Україні відзначається День партизанської слави.

Ведучі Марія Шпак та Оксана Озімок розповідали, як своїми подвигами прославили нашу Вітчизну різні покоління українського народу . На своїх плечах винесли вони тягар найстрашнішої війни ХХ століття – Другої світової. Але були й такі, хто в суворий воєнний час боровся з ворогами в глибокому тилу, не жаліючи крові й самого життя.

Територія Шацького району  стала  осередком активного партизанського руху на Волині.

У вересні 1941 року  створюється партизанський загін на чолі зі Степаном Шковородою. Активну участь у створенні цього загону брав Панас Бегас,  Марко Смоляр. З місцевих жителів у партизанському русі  брали активну участь Федір Савович Кропивник, брати Яків Юрійович  та Петро Юрійович Рупинці, Микола Никифорович  Козак,  Євгенія Яківна Боярчук,  Євдоким Михайлович Редько, Мойсей Іванович Копитко, Онісія Андріївна  Смоляр, Ярина Марківна Смоляр, Калина Іванівна Смоляр, Федора Ілларіонівна Боярчук, Параска Дем'янівна  Шепеля,  Володимир Сулім та інші.

На початку 1942 року загін налічував понад 20 народних месників.

У важких умовах доводилось діяти партизанам, але вони знищували живу силу противника, проводили роз’яснювальну роботу серед населення, рятували молодь від фашистської неволі.

Від рук катів у 1942 році за участь в антифашистському підпіллі був розстріляний сільський голова Олексій Іванович Редько та інші патріоти.

На початку червня 1942 року  партизанський загін провів запеклий бій . Партизани знищили 12 ворогів, спалили дві автомашини, а награбоване майно повернули потерпілим. Оскаженілі фашисти спалили село Вілицю і розстріляли 91 жителя цього села.                                                                                                                                                                                                 

Жодні страхіття і знущання не змогли зламати волелюбного духу відважної  партизанки Ярини Смоляр, яка не шкодуючи життя, робила все можливе для наближення Перемоги.

Одна з вулиць у Шацьку носить ім’я  відважної  партизанки - розвідниці Ярини Смоляр.

З прибуттям влітку 1943 року на Волинь партизанського з’єднання  на чолі з О.Ф. Федоровим Шацький партизанський загін увійшов до складу 3-го батальйону цього з’єднання.

Учасники народного ансамблю «Горлиця» Поліна Риндіна та Люся Терета.

виконали  пісні «Йшли селом партизани» та  «Вдова Ярина».

В нашій пам’яті назавжди залишаться імена синів і дочок  Шацька, які відстоювали волю і незалежність нашого краю.    

Наш обов’язок –згадувати про цю вікопомну подію не лише в визначений день, а кожного дня пам’ятати про тих, хто кував цю перемогу, хто загинув у цій страшній війні.

На завершення години пам’яті вокальне тріо РБК  «Ред Роуз» виконало пісню «Маки червоні».

Валентина Ханзерук, директор Шацького РБК

                                                                            

         

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024