У Шацьку відзначають храмове свято -Різдво Пресвятої Богородиці

21 Вересня 2017, 09:00
3256

21 вересня, в день Різдва Пресвятої Богородиці– престольне свято в Шацьку.

Історія храму Різдва Пресвятої Богородиці – багата, подекуди трагічна і нараховує цілі століття. Кажуть, першу в селищі церкву спалили татари. Новий храм заклали на Онуфрія у 1520 році і за 5 років побудували. На свято Різдва Пречистої Богоматері звели над куполом хрест. Церква тоді була дерев'яна і побудована в центрі села в урочищі Нагури.

Про це пише сайт Шацького благочиння.

В період козацького повстання і війни з Польщею у 1648-1654 роках церкву спалили поляки. Жителі села розпочали будівництво нового храму. На фундаменті попередньої церкви були покладені пляшки з прізвищами людей, які зводили храм, і прохання молитись за них.

На початку XVII ст. церква ввійшла в унію, зокрема до Холмської єпархії. В 1659 році Любомльський староста гетьман Іван Виговський знову перевів з унії у православ'я всі церкви староства, в тому числі і Шацьку церкву. Після страти Виговського у 1664 році церква знову стала католицькою.

Після третього поділу Польщі в 1795 році територія Волині повністю відійшла до Росії. Шацький храм увійшов до складу Володимирського благочиння Волинської єпархії.

У 1800 році церква в Шацьку згоріла. Цього ж року з благословення єпископа Волинського і Житомирського Варлама в селищі була побудована дерев'яна каплиця під тією ж назвою – Різдва Пресвятої Богородиці.

2

 

Старанням графа Владислава Браницького в 1839 році в Шацьку побудували нову муровану церкву, яка стоїть і донині. Клірова відомість за 1860 рік відмічає, що престол в церкві був один - в ім'я Різдва Пресвятої Богородиці зі святкуванням преподобного Онуфрія і святої мучениці Софії. З приходом радянської влади церква перейшла в склад Волинської єпархії Московського патріархату. Почались релігійні утиски, обкладання податками, церковну землю більшовики конфіскували, а 13 вересня 1963 року храм закрили і віддали під склад комунгоспу. Частина ікон, богослужбових книг і начиння храму передали на зберігання в церкву села Світязь.

Нове життя храму, який довгі роки руйнувався, розпочалося у 1989 році. коли була зареєстрована релігійна громада. У 1990 році під керівництвом настоятеля храму протоієрея Миколи Вихора, з участю парафіян і благодійників розпочалась відбудова церкви.

Сьогодні храм Різдва Пресвятої Богородиці є окрасою селища Шацьк – охайний, доглянутий, а головне – намолений, з потужною і численною церковною громадою, мудрим настоятелем, зі старовинними образами, з чудотворною іконою Почаївської Божої Матері та мощами святих.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром