Мельники: українці і поляки пом'янули жертв війни і здійснили символічний забіг на 1939 метрів

18 Вересня 2017, 12:00
3624

«Дорога до миру», або «Droga do Pokoju» - під таким гаслом у с. Мельники Шацького району 17 вересня представники української та польської громадськості з Волинської області та Люблінського воєводства віддали шану жертвам Другої світової війни та засвідчили спільне прагнення до миру і готовність захистити європейську спільноту від агресії зі Сходу.

Про це пише Волинська газета.

Як відомо, Друга світова війна розпочалася агресією третього рейху на Другу Річ Посполиту 1 вересня 1939 р. Агресор швидко просувався на Схід… На полях битв гинули військовослужбовці польської армії, серед яких було мобілізовано велику кількість мешканців Західної України. Ворог здійснював масові авіа нальоти, тож бомби падали на волинські міста та села, насамперед – на Луцьк, Ковель і Володимир-Волинський…

1

 

Внаслідок таємного договору між нацистською Німеччиною та сталінським СССР Берлін і Москва домовилися, що радянська армія вступить у війну пізніше. І це сталося 17 вересня… Польське військо, продовжуючи важкі бої на Заході, опору «червоним визволителям» не чинило на підставі відповідного наказу командування… Тому фактично вся польська армія була роззброєна та потрапила в полон. Солдатів відпустили, офіцерів органи НКВД розстріляли в 1940-ому.

А військовослужбовці польського «Корпусу охорони пограниччя» та інших армійських підрозділів Війська Польського під загальним командуванням генерала Францішека Клеберга не склали зброї і не чекали милості від сталінських орд. 28 вересня 1939 р. вони відступали до річки Західний Буг. Але з боку білоруського м. Брест сюди підійшла 52-га піхотна дивізія РККА під командуванням полковника Івана Руссіянова. Внаслідок запеклого бою були втрати з обох боків (червоний полковник теж зазнав важкого поранення і ледве вижив), а потім «червоні визволителі» на околиці с. Мельники розстріляли полонених польських прикордонників.


 

Місцеве населення поховало вбитих на православному кладовищі, а вже в часи української Незалежності в навколишній лісах і полях пошуковці виявили та перепоховали на кладовищі ще кількох полеглих. Нині на меморіальному комплексі в с. Мельники покоїться прах 26-ти борців із радянською окупацією, яка почалася 17 вересня 1939 р.

Саме цього дня й було вирішено змінити наше спільне ставлення до історії, показавши, що навіть трагічні події минулого можуть стати стимулом для обох народів у спільному захисті своїх країн і цілої Європи від чергової навали зі Сходу, котра ознаменувалася захопленням Кремлем українського Криму, веденням російськими агресорами наступальних бойових дій на Донбасі та провокаційними військовими маневрами «Запад-2017» на території Білорусі.


 

З польського боку ініціаторами гідного пошанування пам’яті полеглих у перший період Другої світової війни на Волині були очільники ГО «Фундація незалежності» (Яцек Бури та Пьотр Гаврищак). Співорганізатором з української сторони виступила громадська організація «Форум українських журналістів» у Волинській області, яку очолює головний редактор «Волинської газети», заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Данилюк. Розуміння та підтримку вони знайшли в Генеральному консульстві Республіки Польща в Луцьку та серед місцевої влади.


 

17 вересня 2017 р. на кладовищі в с. Мельники було велелюдно. Незважаючи на рясний дощ, сюди прийшли українці та поляки, щоб засвідчити свою єдність. Представники римсько-католицького та православного духовенства провели богослужіння на честь полеглих в 1939 р. біля Шацька, всіх жертв Другої світової, а також тих, хто віддав своє життя на Сході України в боротьбі за свободу та територіальну цілісність України. Потім до присутніх звернулися консул Генконсульства РП у Луцьку Марек Запур, заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Данилюк, представник люблінської «Фундації незалежності» Пьотр Гаврищак, депутат Шацької районної ради Сергій Сидорук.


 

Потім українська та польська молодь здійснили кросовий забіг на символічній дистанції 1939 метрів, а після цього всі учасники акції посадили в місцевому парку 26 дерев на честь полеглих у Другій світовій війні.

Оскільки день 17 вересня співпав із третьою неділею цього першого осіннього місяця, коли в Україні відзначається День працівників лісу, то представник прес-служби облуправління лісового та мисливського господарства Сергій Цюриць передав вітання від усього колективу управління на чолі з Олександром Кватирком, високо оцінив участь в події вихованців шкільного лісництва с. Мельники Шацького р-ну, а також запевнив, що волинські лісівники й надалі сприятимуть подібним акціям.

Завершилася подія обговоренням планів співпраці на майбутнє в різноманітних сферах.

Богдан ЛИТВИНЮК.



 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром