Чому експерт Валентин Малиновський не погоджується з Кабміном про три госпітальні округи

17 Вересня 2017, 09:30
1561

Рішення Кабінету Міністрів України щодо створення у Волинські області трьох госпітальних округів – черговий програш виконавчої влади краю, яка із самого початку просовувала саме таку пропозицію, ігноруючи громадську думку волинян та фахівців.

Таку думку висловив консультант з юридичних питань Асоціації міст України, доктор політичних наук Валентин Малиновський, – пише «Конкурент».

Експерт наводить приклад Херсонської області, де затверджено чотири ГО, в Івано-Франківській та Черкаській – п’ять. Зі слів Валентина Малиновського, ці регіони є співставними з Волинню за кількістю населення та площею. Тому у волинської влади були всі підстави запропонувати і відстояти як мінімум чотири ГО, – переконаний фахівець.

«Найперше слід було думати про людей, а не про міфічну економію державних коштів, адже реформи робляться для поліпшення життя людей, у цьому випадку – суттєвого поліпшення медичного обслуговування волинян, яке в сільській місцевості, перебуває у катастрофічному стані. У результаті цього рішення, найбільш дискримінуються жителі північних районів області: Любешівського, Камінь-Каширського, Ратнівського, Шацького та Любомльського. Нагадаю, що два з цих районів постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, там висока народжуваність, а тому вони потребують особливої уваги з боку держави. Натомість, “прив’язка” їх до Ковеля з величезними відстанями суттєво ускладнить надання навіть наявних медичних послуг, уже не кажучи за їх поліпшення. Наприклад, від Любешова до Ковеля – 126 кілометрів, від села Ростань у Шацькому районі – 108 км, а від села Дольськ, що розташоване біля білоруського кордону в Любешівському районі, – 143 кілометри (як від Луцька до Львова). Це при тому, що Порядком створення госпітальних округів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів від 30 листопада 2016 року № 932, визначено, що зона обслуговування госпітального округу визначається своєчасністю прибуття до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, що не повинно перевищувати 60 хвилин, та повинна бути еквівалентна радіусу зони обслуговування 60 кілометрів за умови наявності доріг із твердим покриттям», – коментує  Валентин Малиновський.

Із його слів, створення ще одного ГО з центром у Камені-Каширському, який би надавав медичні послуги для жителів Любешівського, Ратнівського та Камінь-Каширського районів, певною мірою вирішило б проблему. До того ж за кількістю населення – 135 тисяч – цей округ відповідає параметрам постанови КМУ. При збільшенні державного фінансування стало б можливим суттєво поліпшити матеріальну базу та кваліфікацію лікарів багатопрофільної лікарні інтенсивного лікарні у Камені-Каширському. Хоча залишалося питання щодо Любомльського та Шацького районів, де вже діє міжрайонна лікарня, – зауважив експерт.

«Слід також зазначити, що питання кількості госпітальних округів торкається не лише медичної сфери, а й має політичну складову. Госпітальні округи, ймовірно, стануть основою майбутніх укрупнених районів (повітів). Практика багатьох країн Європейського Союзу це підтверджує: саме медична послуга стала основою для створення адміністративно-територіальних одиниць середнього рівня. Тому волинська влада, ухвалюючи такі важливі рішення, мала б думати стратегічно, однак цього, на жаль, не проглядається», – зазначив Валентин Малиновський.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024