Нічийний будинок на Гряді, або чому слідча "забула" вказати його у декларації

15 Вересня 2017, 12:05
3663

Слідча Луцького відділу поліції Ольга Якимлюк задекларувала земельну ділянку на Світязі, однак не вказала будинок на території земельної ділянки.

Як йдеться в декларації минулого року, в 2015 році вона отримала земельну ділянку площею 5 сотих  в Шацьку. Вартість на дату набуття – 850 тисяч 35 гривень, – інформує Кордон з посиланням на Четверту владу.

В реєстрі речових прав на нерухоме майно вказано, що земельна ділянка розташована на Гряді в Шацьку, а її цільове призначення – будівництво і обслуговування бази відпочинку. В 2016 році право забудови цієї земельної ділянки отримав чоловік сестри слідчої, екс-прокурор Олексій Решетник.

Як повідомляли місцеві ЗМІ, восени 2016 році на території цієї земельної ділянки вже був збудований будинок.

Громадський активіст Віктор Смолярчук розповів «Четвертій владі», що рік тому у нього виник конфлікт із чоловіком, який представився власником будинку на цій ділянці. Чоловіком, за його словами, виявився екс-прокурор Олексій Решетник, який раніше працював в прокуратурі Луцька, області та очолював Нововолинську прокуратуру.

– Я цього року там не був. Але тоді , під час конфлікту, цей чоловік (Решетник  ред.)позиціонував себе як власник будинку та цієї земельної ділянки і він почав мене виганяти, що я, мовляв, зайшов на його територію. А зараз мені місцеві розповідають, що там територія вже обгороджена парканом, люди відпочивюать повним ходом, хоч офіційно база не працює, – каже Віктор Смолярчук.

Інформація держгеокадастру вказує на те, що право забудови земельної діялнки, яка належить слідчій, отримав її родич екс-прокурор Олексій Решетник
Інформація держгеокадастру вказує на те, що право забудови земельної діялнки, яка належить слідчій, отримав її родич екс-прокурор Олексій Решетник

 

Наявність будинку на земельній ділянці підтверджує начальник управління Держгеокадастру у Шацькому районі Віталій Юрчук. Каже, що ділянку перекуповували вже кілька разів.

 Розкажіть будь ласка, чи законно було отримано цю земельну ділянку у приватну власність? Наскільки законним є будівництво там будинку? – журналістка.

– Були проведені відповідні перевірки і не встановлено, що ділянку отримали з порушенням закону. Її перекуповували вже кілька разів, – каже Віталій Юрчук.

– ЗМІ повідомляли, що там розташований будинок? А цільове призначення – будівництво і обслуговування баз відпочинку.

– За будинок я вам нічого не скажу. В нас інформації в земельному нема по будинках. Але так, там вже будинок. І якщо вказано, що це для бази відпочинку, то, напевно, так і є…

Ольга Якимлюк вказує в декларації квартиру в Луцьку, що перебуває у власності її сестри Алли Решетник, автомобіль «Тойота Кемрі» та 954 гривень роялті від місцевої газети «Волинь нова». Під роялті маються на увазі платежі за користування, котрі «ліцензіат» (отримувач ліцензії, патенту) сплачує «ліцензіару» (продавцю ліцензії, патенту) за поточне користування активами, найчастіше правами інтелектуальної власності).

Будинок на земельній ділянці Ольги Якимлюк. Фото з ФБ Віктора Смолярчука
Будинок на земельній ділянці Ольги Якимлюк. Фото з ФБ Віктора Смолярчука

 

Алла Решетник працює  старшою інспекторкою на митниці і декларує  дві земельних ділянки теж в Шацькому районі, в селі Мельники. Щоправда, вона не вказує в декларації про будинок її чоловіка Олексія Решетника на Гряді, який розташований на земельній ділянці її сестри, слідчої Якимлюк.

Хто ж порушив законодавство, приховавши у своїй декларації будинок – Ольга Якимлюк чи Алла Решетник, журналістка «Четвертої влади» розпитала  юристку Центру протидії корупції Олену Щербан:

– Важко сказати…На перший погляд Ольга Якимлюк не порушила закон. Якщо їй цей будинок дійсно не належить. Але якщо є інформація чи інші підтверджуючі дані, що він їй належить, наприклад, що вона систематично туди їздить, відпочиває, користується, тобто є фактичним власником цього будинку і не вказала його в декларації, тоді це порушення.Тобто для того, щоб стверджувати, що вона фактично  власниця будинку, потрібні докази.

– Дружина власника будинку Олексія Решетника, сестра Ольги Якимлюк Алла Решетник працює на митниці інспекторкою і у своїй декларації теж не вказує цей будинок як майно чоловіка. Це порушення? – журналістка.

–Так. Якщо його немає, то це тоді порушення в декларації Алли Решетник. З цим можна звертатись до НАЗК чи до правоохоронних органів. В НАЗК це є підставою для адміністративної відповідальності. А щодо кримінальної відповідальності, то треба довести, що вона умисно не вказала той будинок в декларації. Але, можливо, що цей будинок ще не оформлений взагалі, тобто його юридично не існує. Але тим не менше, якщо він не оформлений… його, можливо, й не оформляють, щоб не вносити в декларацію. І НАЗК, і правоохоронці можуть це питання вивчати.

Журналістка «Четвертої влади» намагалася отримати коментар слідчої Ольги Якимлюк. В Луцькому відділі поліці повідомили, що вона перебуває у відпустці. Тоді журналістка написала їй у Фейсбук та нагадувала про коментар кілька разів, однак відповіді не отримала. Також не вдалося отримати коментар Алли Решетник, яка наразі теж перебуває у відпустці до кінця вересня. «Четверта влада» готова опублікувати коментар пані Ольги та пані Алли, як тільки вони виїдуть на зв`язок.

Нагадаємо, що в грудні 2016 року постійна поліцейська комісіія підтримала Ольгу Якимлюк на посаду слідчої. До цього часу вона працювала в прес-службі обласного управління поліції. Під час співбесіди кандидатка спочатку виступала проти відеозйомки засідання комісії журналістами, однак потім не заперечувала.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром