Виведено рейтинг спроможності Шацької ОТГ серед громад Волині

11 Вересня 2017, 17:28
2018

Оцінку фінансової спроможності 366-ти ОТГ провели у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України за підтримки європейських організацій, в тому числі з Польщі, Німеччини, Естонії та Швеції.

Провели оцінку фінансової спроможності громад на підставі результатів моніторингу виконання місцевих бюджетів за перше півріччя 2017 року та за 4 основними показниками, які відображають:  

власні доходи на 1-го мешканця; рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах); питому вагу видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без трансфертів з державного бюджету); капітальні видатки на 1-го мешканця (без субвенцій з державного бюджету).

На підставі зазначених показників сформовано загальний рейтинг ОТГ.

Повний рейтинг громад Волині та області можна подивитися на посиланням: Рейтинг громад

Виходячи із чисельності населення ОТГ, загальний рейтинг позначено відповідними кольорами, які відповідають такій кількості мешканців: - понад 15 тис.осіб, - від 10 до 15 тис. осіб, - - від 5 до 10 тис.осіб, - менше 5 тис.осіб.

Аналіз свідчить про те, що найнижчі показники фінансової спроможності характерні для більшості невеликих громад. Виняток становлять окремі невеликі громади на території, яких розміщені бюджетоутворюючі підприємства та потужні підприємства реального сектору економіки. Наявність закономірності між фінансовою спроможністю та чисельністю населення громади можна пояснити тим, що у великих громадах більш вигідно розвивати малий та середній бізнес, оскільки тамє достатній трудовий ресурс, більш ємний місцевий ринок збуту товарів і послуг та кращі перспективи для сталого розвитку громади.

Великі громади мають більший потенціал та більше можливостей для забезпечення належного утримання об’єктів інфраструктури, функціонування закладів та установ комунальної власності, а органи місцевого самоврядування можуть забезпечити надання якісних публічних та комунальних послуг. Фінансовий ресурс при формуванні спроможних громад є найбільш визначальним критерієм, який забезпечить сталий розвиток громад.

Із розрахунку на 1 мешканця, середній показник надходжень власних доходів на 1 жителя 15-ти об’єднаних громад Волинської області збільшився на 551 грн. та склав 942,1 грн. (в тому числі 10-ти ОТГ, утворених у 2016 році цей показник зріс більш ніж у 3 рази та становить 970 грн, а 5-ти ОТГ, утворених у 2015 році - на 49% і становить 881 грн.).
 

1

 

Виходячи з фінансових ресурсів ОТГ за перше півріччя 2017 року змогли спрямувати кошти на проведення капітальних видатків в сумі 5655,7 тис.грн., що в розрахунку на 1 жителя становить 66 тис. грн. Найбільша штатна чисельність працівників виконавчого апарату затверджена Павлівською ОТГ - 50 осіб, найменша – Смолигівською ОТГ – 14 осіб. Виходячи з розрахунку чисельності населення громад та чисельності службовців, можна зазначити, що найбільше навантаження на 1 службовця з надання послуг у Заболоттівській ОТГ - 318 осіб, найменше – у Литовезькій ОТГ 111 - осіб. За підсумками першого півріччя 2017 року найбільша питома вага видатків на утримання службовців у фінансовому ресурсі ОТГ (без урахування субвенцій) припадає на бюджет Велицької ОТГ – 54 %, найменша – на бюджет Княгининівської ОТГ - 12 %.


 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром