День знань в Україні: без чиновників, з пожертвами для бійців АТО і під танець "Яблочко"

03 Вересня 2017, 18:20
2876

Міністерство освіти України не дає інструкцій школам, у якому форматі проводити День знань. Цього року у Львові святкували 1 вересня зі священиком, у Запоріжжі – із танцем "Яблучко", у Дніпрі офіційно заборонили місцевим чиновникам і депутатам виступати з промовами, у Харківській області школярі спілкувалися з президентом, а в Києві – украли директора. 

Про найяскравіші моменти першого дня нового навчального року в Україні пише ГОРДОН.

У Чернівцях свято Першого дзвоника відбулося без квітів. Замість букетів – допомога бійцям української армії. Таку традицію започаткували у Чернівецькій гімназії на початку протистояння на українському сході і чітко її дотримуються.

Женя Ополоник, учень 4 класу Чернівецької гімназії №5, зауважив: "Ми ще маленькі діти, але ми хочемо якось допомогти бійцям, які захищають нас від ворога. А любов до вчительки ми можемо проявити не тільки не тільки квітами, а й нашими знаннями та нашою хорошою поведінкою".

Мер Чернівців Олексій Каспрук заборонив чиновникам виступати на лінійках, а директорам рекомендував простежити, щоб урочистості не тривали більше ніж півгодини, і вшанувати пам'ять загиблих в АТО хвилиною мовчання. Політикам він порадив "не мурижити" дітей і батьків полум'яними промовами, але припустив, що його все одно не послухають

Ще в середині серпня співголова Громадського об'єднання "Батьки SOS" Олена Парфьонова опублікувала в групі організації у Facebook заклик до чиновників не приходити 1 вересня в школи.

"Звертаємося до вас із проханням не відвідувати, не приїжджати, не планувати урочистих заходів із вашою присутністю 1 вересня у навчальних закладах. Ваша присутність змушує наших дітей влаштовувати свято вам – інколи ви запізнюєтеся, інколи ваші промовисті промови занадто нудні та довгі. Якщо ви не знаєте, то "святкове вбрання" навчального закладу – кульки, прапорці, вам квіти – це все за кошти нас, батьків. Не даруйте нашим дітям букварики з вашими портретами, краще забезпечте своєчасне надходження підручників у школах", – написала Парфьонова.

До 1 вересня це повідомлення набрало 3,7 тис. лайків, його переписало понад 3 тис. осіб і прокоментували понад 120 разів.

Звернення підтримала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Уже те, що сучасні діти, народжені в незалежній Україні, змушені терпіти такий пережиток радянщини, як лінійка – і в дощ, і в спеку, і стомлені задовгими "урочистостями", – саме по собі обурює. Діти промови гостей слухають рідко. Батьків ці промови обурюють. Невже хтось досі вважає, що це додає народної любові? А ще цю совєцьку "лінійку" дітям треба вистояти... Приєднуюся до заклику", – заявила глава міністерства у Facebook.

У Міністерстві освіти лінійки не заборонили, але й не оголошували обов'язковими. Як повідомила радник міністра Іванна Коберник, це питання відомство залишає на розсуд адміністрації шкіл.

"У них повна свобода творчості з цього питання", – цитує агентство її відповідь.

У Дніпрі "свободу творчості" шкіл і чиновників обмежив особисто мер міста Борис Філатов. Він написав у Facebook, що доручив виконувачу обов'язків міського голови підписати розпорядження про заборону чиновникам відвідувати в школах урочисті заходи на 1 вересня, а директорам шкіл – "заборонити приймати і обходжувати депутатів-популістів".

У коментарях депутат міськради від партії "Блок Петра Порошенко" Северин Маринчук запитав, що ж йому робити, якщо директор школи вже запросила його "не тільки як депутата, а як колишнього учня цієї школи". Учасники дискусії запропонували йому або не піти на свято, або прийти і сказати коротку промову. Сам Філатов не відповів Маринчуку, як йому діяти в такій ситуації.

За ухвалене рішення коментатори назвали мера Дніпра "святою людиною", написали, що читають, плачуть і "не вірять своєму щастю, а також обіцяють розцілувати "товариша мера".

Мер Харкова Геннадій Кернес приїхав на лінійку у 58-му школу, там до початку навчального року відремонтували фасад, їдальню, спортивний і актовий зали. Кернес розповів, як міська влада ремонтує дороги, двори і місця для відпочинку.

У Львові, у школі №91, лінійка відбулася, але без промов чиновників і політиків, пише кореспондент. Зате прийшов священик і майже всі школярі на фото – у вишиванках.

У Запоріжжі вранці йшов дощ, тому в деяких школах лінійки провели в спортивних залах, куди помістилися не всі батьки і діти. У школі №7 нібито чекали візиту мера, але директор заявив, що це тільки чутки, про які він сам прочитав в інтернеті, і в підсумку свято обійшовся без чиновників. А в школі №1 перша лінійка все-таки пройшла на вулиці, пише у Facebook користувач Андрій Іванов. Автор обурився, що батькам і дітям довелося під дощем 20 хвилин слухати директора, а також чиновницю з управління освіти і дивитися на вручення грамоти "директрисі якогось приватного підприємства, яке нібито чимось допомогло школі", а потім ще й дивитися святкову програму, до якої серед іншого додали танець "Яблучко".

"Уявляєте? Більш прийнятного танцю, ніж "Яблучко", для україномовної школи імені Тараса Шевченка, яка розташована в самому серці українського козацтва, вочевидь, не знайшлося. Занавєс", – написав він.

Мер Києва Віталій Кличко не забороняв іншим приходити на лінійки 1 вересня, сам виступив у новому навчально-виховному комплексі "Ерудит" у Солом'янському районі столиці, разом із прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом пройшовся будівлею. У київській гімназії східних мов №1 замість лінійки провели "інтелектуальний пікнік". Кожен клас отримав свою ділянку на галявині, де учасники свята могли спілкуватися на обрану тему. І не тільки спілкуватися – лекції, малювання, реалізація інших творчих ідей". На початку заходу учні 11-х класів, переодягнувшись в піратів, зв'язали і викрали адміністрацію школи.

У прифронтовій Авдіївці із семи шкіл 1 вересня відкрилося п'ять. На сторінці Facebook прес-центр штабу АТО пояснює, що багато дітей виїхало з міста, а самі будівлі пошкоджено обстрілами, тому дві школи поки призупинили заняття. До 2017 року в Авдіївці було 2700 школярів, у 2015 році залишилося всього 673. Цього року вчитися пішло вже приблизно 1400 дітей, розповіла заступник начальника відділу освіти місцевої військово-цивільної адміністрації Ольга Точило. Учнів прийшли привітати і чиновники, і духовенство, і представники 72-ї окремої механізованої бригади, яка захищає місто.

 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024