Пульмо: чи підтвердились результати аналізів на африканську чуму свиней

30 Серпня 2017, 14:25
2429

 29 серпня  відбулося засідання районної надзвичайної протиепізоотичної комісії під головуванням  першого заступника голови райдержадміністрації Віктора Плейтуха. Для участі в обговоренні назрілих питань та прийняття  відповідних рішень були запрошені члени  державної  надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, сільські голови, представники відділів прикордонної служби «Грабове», «Піща»,  Шацького національного природного парку, Шацького УДЛГ, Шацького відділення поліції, користувачі мисливських угідь, приватні підприємці, начальники відділів, структурних підрозділів райдержадміністрації.

Основним питанням, що розглядалось на порядку денному стосувалось епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней та заходи з недопущення занесення і поширення збудника цієї хвороби на територію району.Про ситуацію з даного питання інформував начальник управління Держпродспоживслужби у Шацькому районі Василь Цвид, який доповів про ситуацію щодо занесення збудника африканської чуми свиней (АЧС) на територіях інших країн, в тому числі і в Україні. 22 серпня у Волинській області  зареєстровано захворювання африканської чуми свиней у с.Хотишів Камінь-Каширського району.  29 серпня в с.Пульмо Шацького району виявлено три трупи свиней з характерними ознаками для африканської чуми свиней. Від даних трупів спеціалістами ветеринарної медицини був відібраний патматеріал і переданий в державні лабораторії м.Київ та м.Луцьк для проведення аналізів щодо підтвердження на АЧС. Як повідомив Василь Іванович, що за результатами проведеного дослідження африканська чума свиней у Шацькому районі не підтвердилась.

Заслухавши інформації виступаючих, членів комісії перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Плейтух наголосив на необхідності проведення обов’язкових профілактичних заходів на території Шацького району. Він роз’яснив, що африканська чума свиней на території України стала реальною загрозою розповсюдження її збудника по всій території держави. АЧС життю людей не загрожує, проте може завдати непередбачуваних економічних збитків країні.

Тож  комісією було прийнято рішення здійснювати ряд заходів у боротьбі зі стихійною торгівлею у районі та  інформування населення щодо даного захворювання. Адже, варто відмітити, що у період поширення у регіонах нашої держави небезпечного захворювання, досить гострою залишається проблема стихійної торгівлі м’ясом та м’ясопродуктами у селищі та на автошляхах району. 

Тому головне завдання – не допустити занесення збудника цієї страшної хвороби на територію Шацького району.  Района надзвичайна протиепізоотична комісія при райдержадміністрації прийняла відповідне рішення, котре буде направлено для безумовного виконання селищному, сільським головам, відділам прикордонної служби, Шацькому НПП, Шацькому УДЛГ, користувачам мисливських угідь, Шацькому відділенню поліції, керівникам агроформувань різних форм власності,  підприємств, організацій та відповідних районних служб.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024