Атовець із Піщі: "Найбільша нагорода – знати, що ти там був недаремно"

30 Серпня 2017, 12:00
5787

Одним із тих, хто на урочистостях, присвячених Дню незалежності, отримав відзнаку Президента, був Сергій Качан із села Піща.

25-річний хлопчина з сіро-голубими очима, зовні зовсім не схожий на людину, що пройшла пекло війни. Проте, коли починаєш спілкуватися з ним, враження змінюється кардинально, - пише «Новий погляд+» за 29 серпня 2017 року.

– Строкову службу проходив у повітряно-десантних військах. Туди було дуже важко потрапити. Я та й усі, хто хотіли йти до армії, мріяли служити саме у цих військах. Зараз, до речі, проводять набір на десантників. Якби повернутися в часі, я б знову пішов.

Про строкову службу розповідає із натхненням. Ще б пак, здійснилась одна із мрій.

– Брав участь у спільних військових міжнародних навчаннях. Цікаво було побачити, що іноземці можуть і вміють, який мають рівень озброєння. Такі заходи у повітряно-десантних військах проводяться часто. Хоча зараз наші хлопці вже самі багато чого можуть навчити їх. Знаєте, зараз кажуть, що нашій армії не 26 років, а по-справжньому – чотири.

Після повернення зі служби він півтора року був вдома, а коли почалося протистояння на Сході, знову пішов до лав Збройних сил.

– Під час першої хвилі мобілізації, в квітні 2014-го, викликали у військкомат. Ухилятися навіть не думав. Я ж десантник, це був би сором перед людьми і найперше – перед собою. За спеціальністю – командир міномета, відповідно і продовжував службу.

У реальних бойових діях зрозумів, як багато допомагає підготовка військового. Найперше дається взнаки саме моральне загартування. Там починаєш розуміти, що вміння тримати контроль над собою й ситуацією, певні навики та знання потрібні завжди і всюди.

Складається враження, що Сергій весь час у розмові обходить справді болючі теми. Мабуть, це теж частина підготовки десантників. Каже, що війну потрібно лишати на війні, а в тилу треба оберігати людей. Для цього вони і стоять на передовій. Лише коли запитала про поранення, розповів про події на Сході.

– Як виводили колону з передової, потрапили в засідку. Били прицільно. Поруч зі мною розірвався снаряд, ударною хвилею вдарило об залізні ворота. Отримав контузію. Це трапилося у 2014-му біля Латугіно Луганської області.

Отак у кількох реченнях військовий описує один із найстрашніших моментів у своєму житті. Каже, що фільми про війну тепер дивитися не цікаво.

– Вони не передають того, що там діється насправді. Коли ти бачиш, як забинтовують рану по телевізору і сам перемотуєш посічену осколками руку з відірваними пальцями товариша… – це зовсім різне. Там вчишся цінувати життя і радіти кожній його миті.

Сергій на якийсь час замовкає. Потім змінює тему.

– Після повернення усвідомлюєш, що вдома – це не проблеми. Маєш із чим порівняти. Там справді розумієш – гроші не завжди все можуть вирішити. Хоча матеріальне забезпечення теж важливе. За ту роботу, яку виконуєш там, потрібно отримувати гідну винагороду.

Скромно говорить про нагороди.

– Звісно, це дуже приємно. Знаєте, коли відчув справжню нагороду? Тоді, як у розповіді одного майора почув такі слова: «Якби не наша мінометна батарея, ми б звідти не вийшли». А я знав, що на той час там не було нікого, окрім нас із хлопцями. Тоді усвідомив, що справжня нагорода – захищати чиєсь життя. У такі моменти розумієш, що був там недаремно.

Після участі у бойових діях на Сході у Сергія змінилося розуміння життя.

– Спілкуючись із хлопцями, відразу розумію: служили вони чи ні. Якийсь час працював у Шацькому райвійськкоматі. На жаль, зараз здоров’я підводить. Тому звільнився. Хочеться просто жити і бути корисним тут, так як був корисним там.

Наприкінці спілкування стає зрозуміло, як помилилася, назвавши його на початку розмови хлопчиною. Звідти навіть дуже юні повертаються дорослими чоловіками.

Світлана ЛОНЧУК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром