Здавачі майна в курортних селах не поспішають сплачувати туристичний збір

27 Серпня 2017, 09:20
2602

Про виконання бюджету району за І півріччя 2017 року інформував на колегії Шацької РДА Олександр Бебко, начальник управління фінансів райдержадміністрації.

За 6 місяців до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 4 млн. 377 тис.грн. власних надходжень, що становить 150,4% до запланованого. Районний бюджет виконано на 190,6%.

Попри це, невиконаними залишаються Грабівський, Пульмівський, Ростанський бюджети до річних призначень. Порівняно з відповідним періодом минулого року власні доходи  загального фонду місцевих бюджетів зросли на  1 млн. 522 тис.грн.  (збільшення за рахунок плати за землю з фізичних осіб та інших платежів). Фінансове управління райдержадміністрації неодноразово звертало увагу голів сільських рад Світязької, Пульмівської, Пулемецької та Піщанської на резерви надходжень до бюджетів, зокрема, туристичного збору. На цьому також наголосив і голова райдержадміністрації Василь Голядинець: коли не сплачують туристичний збір фізичні особи, то це ще можна якось зрозуміти, але коли немає надходжень від баз відпочинку - то це вже нонсенс. І на це треба звернути увагу керівникам сільських рад в першу чергу.

«Ще з минулого року наголошувала сільським головам, аби створювали реєстр здавачів майна. Цим поки що зайнялася тільки Шацька селищна рада, яка взяла за основу інформацію із сайтів в Інтернеті. Я не розумію, чого до цього часу ніхто нічого так і не зробив,» - повідомила начальник Шацького відділення Ковельської ОДПІ Світлана Сулік.

Ігнорувати сплату цього виду податку не мають права й власники баз: деякі сплачують на повну, а деякі обходяться декількома сотнями гривень. Пропозиція Світлани Сулік – сільським радам таки зайнятися створенням реєстру здавачів майна і за ним працювати над збором податків та платежів.

Підтримав її й Віктор Плейтух: «Якщо порахувати, скільки туристичного збору сплатили наші жителі від прийому відпочивальників, це 1% від заробленого, то виходить, що усі разом заробили аж 17 тисяч гривень. Чи може таке бути?» - поцікавився чиновник.

Звітувала про виконання індикативних показників Шацького відділення Ковельської ОДПІ за 7 місяців 2017 року Світлана Сулік - начальник відділення. При плані в 12 млн. 589 тис.грн. надійшло до бюджету 14 млн. 695 грн. Податок з доходів фізичних осіб додатково надійшло 1 млн. 304 тис. грн. (фактично надійшло 8,7 млн.грн.).

Зросли показники зі сплати земельного податку,  зменшилась плата за використання лісових ресурсів. Аби збільшити надходження до бюджетів, Світлана Сулік запропонувала активізувати роботу комісії з метою виявлення неоформлених найманих працівників, реалізації підакцизних товарів, що дасть збільшення сплати ПДФО та надходжень від акцизу.

«У нас є де і що брати, є резерви наповнення бюджетів, потрібно лише сільським головам попрацювати, а не чекати, поки прийдуть податкова чи інші контролюючі органи» - зазначила очільник шацьких податківців. У резерві – й сплата ПДФО відокремленими підрозділами, які знаходяться в Шацьку, наприклад, рятувальний пост в с.Світязь. Це ж стосується і баз відпочинку, які працюють від різноманітних структур та відомств.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024