Ігор Ващенюк порадив депутатам не гаяти часу на госпітальний округ, а почати дбати про збереження і розвиток Шацької районної лікарні

22 Серпня 2017, 16:40
2601

Під головуванням Сергія Карпука, голови Шацької районної ради, з участю Василя Голядинця, голови Шацької РДА, відбулася позачергова сесія Шацької районної ради.

Приводом для скликання сесії стало звернення депутатів з питання створення госпітального округу на базі ТМО Любомльського і Шацького районів. Сесійному засіданню передувала зустріч медиків Шацької районної лікарні на чолі з генеральним директором ТМО Володимиром Дибелем з керівництвом району.

Читайте також:Медики Шацької районної лікарні мають намір відстоювати центр госпітального округу в Любомлі

На сесію були запрошені Ігор Ващенюк, начальник управління охорони здоров’я Волинської обласної держадміністрації, та фахівці Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області.

Голова районної ради відзначив на початку сесії, що медична реформа, яка впроваджується в Україні, не має чітко прописаної нормативно-правової бази і по суті нав’язується згори, без врахування думки громади, через що виникає багато запитань і непорозумінь.


 

Перед депутатами і запрошеними виступили Володимир Дибель, генеральний директор ТМО Любомльського і Шацького районів, Роман Вензловський, голова постійної комісії районної ради з питань охорони здоров’я. Вони наголосили на тому, що нова лікарня в Любомлі, сучасна матеріально-технічна база, новітні методики лікування, а ще курортна зона Шацьких озер та наявність трьох пунктів пропуску - це важливі чинники, які не можна ігнорувати під час формування госпітальних округів.


 

-Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів госпітальний округ — це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої - коли вже є захворювання, що потребує застосування спеціальних методів діагностики та лікування – авт.) медичної допомоги населенню такої території. Там не буде ні генерального директора, ні головного лікаря, - розпочав свій виступ перед присутніми Ігор Ващенюк.


 

З його слів, якщо Кабмін розглядає створення Камінь-Каширського округу, бо в головній лікарні лікування щороку проходить наближена до норми кількість пацієнтів, то в Любомлі, з урахуванням кількості жителів двох районів, а також відпочивальників і тих, хто перетинає кордон, лікується далека від норми кількість місцевих і мізерна - іногородніх. Згідно з критеріями Кабміну, багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування 1-го рівня повинна приймати не менше 120-и тисяч пацієнтів щороку. 

-Любомльську районну лікарню не можна віднести до статусу обласної ні за кваліфікацією, ні за обладнанням, ні за кількістю відвідувань. Для прикладу, хірурги головної лікарні округу повинні надавати допомогу на рівні обласної лікарні, а цього на сьогодні, на жаль, немає в Любомлі, - апелював до депутатів Ігор Степанович.

Коли створять госпітальні округи, то ніхто не зможе обмежити людей у виборі, де лікуватись, відкритою для пацієнтів буде і Волинська обласна клінічна лікарня. В планах є впровадження електронної системи обліку інформації, щоб була можливість відвідувати лікаря, не залежно від прописки. Також шачани зможуть самі обирати собі сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, підписуючи з ним контракт. Завдяки створенню госпітальних округів можна буде доїхати до лікарні, де якісно нададуть медичну допомогу, максимум до 60 хвилин.

Суто для інформування присутніх на сесії Ігор Ващенюк повідомив, що хоча реформа повільно просувається в Україні, вона є життєво необхідною для людей. Найперше, щоб подолати високу смертність від хвороб і подовжити життя українців, щоб почати широко практикувати профілактику і ранню діагностику захворювань, відійти від «аптечного» лікування, згубного лікування з допомогою крапельниць і неефективного лежання в стаціонарному відділенні. Словом, зробити медичні послуги високоякісними і доступними. А також подолати корупцію в медицині. Наостанок Ігор Ващенюк порадив депутатам не гаяти часу на відстоювання Любомльського округу, а почати дбати про те, щоб зберегти, розвинути і, можливо, розширити за рахунок реабілітаційних відділень, Шацьку районну лікарню.

Депутат Ольга Сахарук порушила одну з найбільших проблем медичної реформи – доступність:

-Мешканцям віддалених Пулемця чи Хрипська буде нереально доїхати до Ковеля за 60 хвилин і при теперішній їхній бідності, в умовах  безробіття, отримати якісні і аж ніяк не безплатні медичні послуги. Вже сьогодні бригада швидкої не в змозі виїхати на всі виклики і надати допомогу тим, хто її потребує. А що буде, коли центр госпітального округу буде в Ковелі? Люди просто вмиратимуть, бо медичні послуги стануть для них недоступними.

Ігор Степанович погодився, що доступність на сьогодні – це проблема, що безплатних медичних послуг немає в Україні і, в повному обсязі, не буде. Проте, з його слів, близькість до лікувальної установи ще не означає якість. Людина буде сама вирішувати, куди піти, де купити медичні послуги. Куди піде громадянин, туди підуть гроші. Це називається «гроші ходять за пацієнтом». Щодо безплатної медицини, то Кабмін не обіцяє нездійсненних речей, а пропонує перейти до конкретики – гарантованого пакету медичних послуг, - наголосив обласний чиновник.

Обранці громади висловили побоювання, що Шацьку районну лікарню взагалі можуть закрити, ліквідувати ФАПи. На це Ігор Ващенюк сказав, що особисто зробить усе можливе, щоб зберегти в Любомлі лікарню інтенсивного лікування, а в Шацьку – лікарню планового лікування. Про закриття ФАПів взагалі мова не йде. Тим більше, що рішення про закриття медичних закладів прийматиме винятково громада.

Петро Гоцалюк, експерт Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області, у своєму виступі зробив акцент на тому, що реформа місцевого самоврядування має йти в ногу з реформою медицини, і та область, де швидко пройдуть зміни, лише виграє в плані фінансування. Відповідно намітяться позитивні тенденції в процесі реформування застарілої, неефективної, корупційної і такої, що віджила, системи охорони здоров’я всієї країни.

Підтримав колегу юрист Центру розвитку місцевого самоврядування у Волинській області Андрій Погорілий, розповівши про юридичні аспекти реформи і наголосивши, що кваліфікація лікаря – це надважливо в новій реформі.

-На Волині не є рідкістю лікарі, які не можуть встановити діагноз «апендицит». Я сумніваюся, що Любомльський госпітальний округ працюватиме на повну силу, як належить обласній лікарні, і надаватиме якісні послуги. Тому раджу не витрачати сили на відстоювання округу в Любомлі, а почати перейматися долею Шацької районної лікарні – це на даному етапі для вас важливіше, - акцентував юрист.

В результаті бурхливих обговорень депутати Шацької районної ради прийняли звернення до Прем’єр-міністра України, в.о. міністра охорони здоров’я, голови Волинської ОДА щодо створення госпітального округу на базі ТМО Любомльського і Шацького районів.

Також обранці громади висловили бажання створити робочу групу, яка займатиметься вивченням питання реформування медицини і її прогнозованих результатів у сфері охорони здоров’я Шацького району. Депутатів хвилює передусім доля Шацької районної лікарні, ФАПів та джерела фінансування медичних закладів.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024