Велодоріжка від Світязя до озера Біле та курорт мінеральних вод у Шацьку - про що говорили на конференції "Наше Полісся, наш Буг"

15 Серпня 2017, 17:21
5377

В рамках Європейських днів добросусідства, які тривають на території Шацького району, відбулася XIII міжнародна конференція «Наше Полісся, наш Буг». 

Нагадаємо, в Шацькому районі з 11 по 15 серпня тривають Європейські дні добросусідства. Після зустрічі української і польської делегацій на понтонному мосту через річку Західний Буг, що в районі села Адамчуки, представники обох держав взяли участь у конференції «Наше Полісся, наш Буг»яка відбулася на базі відпочинку «Гарт» СНУ ім. Лесі Українки.


 

Відкрив конференцію Олександр Степанцов, перший заступник голови Волинської ОДА, який наголосив на важливості цієї культурної події, її популярності серед українців і поляків, а також повідомив, що обласна держадміністрація робить усе для того, щоб найближчим часом розпочалося будівництво пункту пропуску Адамчуки-Збереже.

-В рамках спільної стратегії транскордонного співробітництва на 2014-2020 роки проект будівництва переходу в районі села Адамчуки визнано пріоритетним. Це питання включене в порядок денний спільних двосторонніх урядових комісій. Новий пункт пропуску в Шацькому районі сприятиме співпраці між українцями і поляками, покращить транспортне сполучення між прикордонними регіонами та розвиватиме туризм на Шацьких озерах, - наголосив Олександр Борисович.


 

Привітали гостей на шацькій землі Василь Голядинець, голова Шацької РДА, та Сергій Карпук, голова Шацької районної ради. Очільники району відзначили, що спільне бачення розвитку прикордоння, зокрема єдність у питанні важливості будівництва переходу, дасть можливість вирішити спільні проблеми, реалізувати перспективний проект, чим підвищити економічну та інвестиційну привабливість краю озер і зробити його доступним для відпочинку європейців.


 

Досить сенсаційну заяву зробив під час свого виступу на конференції Дмитро Дубняк, керуючий справами Волинської обласної ради. З його слів, у Шацькому районі є свердловина, завдяки якій на глибині 1252 метри виявлено мінеральну воду. Родовище має досить високий рівень мінералізації води, що перевищує показники відомих курортів України. Це гарна новина для району, оскільки наявність лікувальної мінеральної води дасть поштовх для будівництва нових санаторно-курортних закладів, які працюватимуть цілий рік і зроблять Шацьк відомим місцем відпочинку та оздоровлення.


 

Юрій Кресак, начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА, презентував схему проведення капітальних робіт з каналізування (будівництво каналізаційної мережі і системи очистки стічних вод) смт Шацьк, сіл Світязь, Мельники, Гаївка, Пульмо  навколо озер Світязь і Пісочне в межах Шацького національного природного парку.


 

Про проект «Курорт-Шацьк», кінцевим результатом якого є оголошення до 2020 року рекреаційної зони Шацьких озер курортом державного значення, розповів присутнім Іван Мирка, директор Департаменту інфраструктури та туризму Волинської ОДА.


 

На фінансування перших етапів проекту Департамент отримав кошти у сумі 199 тис. грн. (150 тис. грн. – Фонд охорони навколишнього природного середовища та 49 тис. грн. - Шацька РДА та селищна рада). Укладено договір із «Українським науково-дослідним інститутом медичної реабілітації та курортології МОЗ України» м. Одеса. Незабаром розпочнеться перший етап бальнеологічних досліджень. Як наголосив Іван Іванович, будівництво міжнародного пункту пропуску в районі села Адамчуки стане поштовхом для розвитку території Шацьких озер. Існування переходу дало б змогу утворити міжнародний туристичний та відпочинковий кластер між озером Біле (Влодавський повіт) і Шацьким поозер’ям.

-Також, щоб не повторити помилок Львівської і Закарпатської областей, де досі відсутні дороги до нових пунктів пропуску, ми вже цього року розпочнемо ремонт під’їзної автодороги Шацьк-Залісся-Грабове-Старовойтове, яка в майбутньому з’єднає пункт пропуску Адамчуки-Збереже із МАПП «Ягодин», - зауважив Іван Мирка.

Від польської делегації на конференції виступили Анджей Романчук, староста міста Влодава, Анджей Одінець, директор департаменту Люблінського воєводства. Ян Лукасік, вуйт гміни Воля-Угруська Влодавського у своїй презентації розказав про перспективи створення постійного пункту пропуску Збереже-Адамчуки із польської сторони.


 

 

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром