Скільки в Шацьку коштує зібрати дитину до школи

13 Серпня 2017, 21:50
2791

До 1 вересня лишається трохи більше двох тижнів. На ринку і в магазинах Шацька ажіотаж – батьки вдягають дітей до школи. Зважаючи на те, що Шацький ринок завжди був одним з найдорожчих в області, бо знаходиться в курортній зоні, ми вирішили дослідити, в яку суму виллється батькам так званий шкільний шопінг.

Звичайно, не всі одягають школярів на Шацькому ринку. Багатші їдуть до Луцька чи Ковеля, представники так званого середнього класу     купують одяг, взуття і шкільне приладдя в селищі . Проте і їм цього року нелегко, бо сума витрат на одну дитину прирівнюється до декількох мінімальних зарплат. Тому збирають кошти заздалегідь: хто на заробітках у Польщі, хто від продажу пончиків-трубочок-риби на Світязі, а хто ціле літо ходить по чорниці.

Отже, вдягаємо дівчинку. Спідничка - від 130 гривень, сарафан – від 300 гривень, штани темного кольору – від 300 гривень, шкільна форма – від 500 гривень, блузка – від 250 гривень, туфлі – від 300 гривень, кросовки – 300 гривень.

Шкільний мінімум для школяра-хлопчика: шкільна форма – 700- 1200 гривень , сорочка – від 250 гривень, туфлі, кросівки – від 300 гривень.

За спортивні костюми для учнів та учениць потрібно віддати від 450 гривень, за джинси – від 450 до 700 гривень. 

Що маємо, підрахувавши? Щоб одягнути і взути дитину, потрібно до 3 тисяч гривень, це без врахувань витрат на теплий одяг, колготи, банти, тапочки для молодших школярів, куртки, спідню білизну і, нарешті, шкільне приладдя. Варто врахувати і те, що батьки не купують по одній сорочці чи спідничці, адже дитина не буде ходити весь час в одному одязі

До речі, суттєво зросли ціни на вміст шкільного рюкзака: зошити, щоденники, ручки, олівці, обкладинки тощо. На перший час канцтовари обійдуться шацьким батькам щонайменше у 400 гривень.

Портфель для першокласника коштуватиме від 250 гривень. Однак, батьки надають перевагу ортопедичним рюкзакам, а їх вартість значно перевищує вказану. Рюкзак для старшокласників можна купити від 400 гривень.

Найважче доводиться у передшкільний час багатодітним і безробітним, яких у Шацькому районі немало. Нелегко і самим дітям, які все частіше залучаються до виснажливих літніх заробітків.

Єдине добре, що влітку для шачан відкриваються безмежні можливості для заробітків. Той, хто не полінується, поповнить сімейний бюджет на круглу суму, в тому числі і збере дітей до школи.

 
 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром