Пулемець: у таборі «Моя Країна» відроджують українські традиції і виховують патріотів

13 Серпня 2017, 14:30
5348

На березі озера Пулемецьке, що біля села Пулемець, на початку липня організатори – холдинг традицій «Козакс Груп» - розгорнули традиційний дитячий наметовий табір «Моя Країна».

Висока загорожа з дощок, на ній – державний синьо-жовтий і повстанський червоно-чорний прапори, рівний рядок наметів, їдальня – збиті з дощок столи і лавки. Саме на цій території у спартанських і водночас комфортних умовах протягом 10 днів (табірна зміна) живуть діти, яким прищеплюють краще з українських традицій, вчать знаходити вихід з безвихідних ситуацій і виховують з них справжніх патріотів своєї країни.

Залитий вранішніми сонячними променями табір зустрів нас тишею і … поодинокими пострілами.

-У нас саме розпочалися заняття зі стрільби з рушниці і лука. З дітьми в снайпінговому та лучному тирах займаються досвідчені інструктори, навчаючи їх основ володіння зброєю - пояснює виконуючий обов’язки директора табору Олександр Мельничук.

4

4

4

 

Нещодавно в таборі розпочався 4-й заїзд. Як розповів Олександр, табір «Моя Країна» - єдиний на Волині і один з декількох в Україні, де унікальна природа в поєднанні з фізичними вправами і патріотичним вихованням творить з дітьми справжні дива. Відпочинок у таборі є платний, а є і безкоштовний – для пільгових сімей, зокрема для родин учасників АТО.

У таборі діти не користуються мобільними телефонами – мають лише одну годину на день, щоб порозмовляти з батьками. Натомість багато спілкуються один з одним, ходять у походи, вчаться самозахисту, гончарної і ковальської справи, вмінню надавати першу медичну допомогу, готувати похідну страву – козацький куліш і збирати цілюще лісове різнотрав’я.

Проживають діти у сучасних комфортних наметах по 3-4 особи однієї статі. Намети міцні і надійні, американського виробництва. Вони встановлені на спеціально сконструйованих дерев’яних настилах, що забезпечує природну вентиляцію та виключає затікання води. В таких наметах зручно, тепло, затишно і не дошкуляють комарі. Завдяки безперебійному водопостачанню та екологічним технологіям підігріву води діти мають можливість регулярно приймати теплий душ, також на території обладнані туалети.

4

 

-Чи не сумують діти за цивілізацією? За телефонами, зручним кімнатним диваном, гарячим душем? – запитую в директора.

-Та ніколи їм сумувати. Програма перебування в таборі є настільки цікавою і насиченою, що в дітей аж дух захоплює. В спекотні дні ми багато купаємося в озері, катаємося на човнах, ходимо в ліс по ягоди і трави для чаю. В інший час проводимо заняття зі стрільби і бойового гопака, різноманітні майстер-класи, граємо спортивні ігри, організовуємо змагання, зустрічаємося з цікавими людьми. Ввечері всі збираємося біля палаючого багаття, п’ємо заварений на лісових травах чай, ділимося враженнями про пережитий день, вчимо і співаємо патріотичні пісні, - розповідає Олександр.

Харчування в таборі – на вищому рівні. Разом з Пулемецьким сільським головою Василем Демедюком керівництво табору продумало оптимальний варіант забезпечення дітей корисною і поживною їжею. Страви зі свіжих продуктів готує професійний кухар у їдальні Пулемецької школи.

4

4

 

-Діти кажуть, що їм дуже до смаку поліські страви: борщі, картопля, вареники, млинці з різними начинками, голубці, котлети, пиріжки тощо. Все надзвичайно смачне і калорійне. Загалом у таборі 5-разове харчування: сніданок, обід, полуденок, вечеря, друга вечеря. Діти щодня їдять свіжі фрукти та овочі, п’ють кефір, трав’яний чай, узвар. Навчилися і самі готувати – козацьку страву куліш.

-Поділитеся рецептом?

-Будь ласка! Основа нашого козацького кулешу –сало. Кладемо його на дно казана і висмажуємо до шкварок. Додаємо реберця, потім – порізане філе свинини. Коли м’ясо майже готове, кладемо в казан моркву і цибулю. Доливаємо води і додаємо пшоно – каша тоді вбере в себе смак смальцю, м’яса, тушкованих овочів. Майже в кінці додаємо сіль, перець, часник, зелень. Куліш за старовинним козацьким рецептом готовий – ситний, поживний і дуже смачний! Цією стравою ми пригощали пулемчан і гостей села на свято Купала – всі були дуже задоволені, - не приховує гордості за своїх вихованців Олександр.

Цікавлюся, чи в цьому козацькому, суто для хлопчиків, таборі не скучають дівчатка. Виявилося, що для них організовують цікаві і пізнавальні майстер-класи з писанкарства, виготовлення ляльок-мотанок, художньої творчості і навіть розпису по склу.

4

4

5

4

4

4

 

Здоров’я дітей – під контролем професійного медика, який живе в таборі. На період відпочинку усі діти застраховані. На щастя, закінчується четвертий заїзд дітей, і за весь цей час не було жодного випадку серйозних захворювань.

-До речі, - продовжує Олександр, - в таборі ми проводимо для дітей заняття з парамедицини. Парамедики приїжджають до нас з манекенами, і діти на практиці вчаться надавати допомогу людям під час приступу епілепсії, постраждалим від стихійного лиха та нещасних випадків. А нещодавно одна наша дівчинка, яка їхала з батьками додому з табірної зміни,  буквально врятувала в Ковелі життя людини, в якої у громадському місці стався приступ епілепсії. Поки перехожі панікували, вона надала першу допомогу і викликала швидку.

4

 

Десяти днів вистачає, щоб діти  в таборі полюбили Україну і її багаті традиції, вивчили ази древніх народних ремесел і загартували в собі дух воїна-захисника. Та головне – діти «Моєї країни» позбуваються залежності від гаджетів, телефонів, інтернету та відпочилими, повними сил та енергії, повертаються додому.

Мирослава Цюп'ях

4

4

4

5

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

4

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024