У Шацьку деякі підприємці не хочуть торгувати в рамках закону

05 Серпня 2017, 18:05
3253

З кожним роком в Шацькому районі збільшується кількість підприємців. Особливо це помітно у літній період, коли набережна Світязя буквально кишить торговими точками з різноманітним крамом: привозними закарпатськими сувенірами з написами «Світязь», свіжими продуктами, рибою та особливо - пивом.

Не менше торгових точок з’являється і в Шацьку, в урочищі Гряда та селі Мельники.

Усе б нічого, але від діяльності таких тимчасових торгових точок місцеві бюджети отримують значно менше коштів, ніж мали б. Причиною цього є нелегальне працевлаштування продавців, відсутність дозвільних документів на торгівлю, а також ліцензій та касових апаратів для торгівлі підакцизними товарами, в тому числі й пивом.

Ще минулого року на сесії Шацької районної ради було створено тимчасову комісію з питань сплати збору ПДФО на території району та збільшення бази оподаткування надходжень до районного бюджету. У цю комісію увійшли як депутати районної ради, так і представники певних структур (фінансового управління райдержадміністрації, податкової інспекції). Головою комісії було обрано депутата районної ради Наталію Новікову. У тому ж складі комісія продовжила обстежувати торгові точки й цього року. Особлива увага членів комісії була прикута, як і минулого року, до урочищ Ляпове, Медик, Іллічівка, Куточок рибалки, Гряда, с.Світязь.

Днями відбулося підсумкове засідання комісії, у якій також взяв участь голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець.

Коли минулого року діяльність комісії була спрямована на надання методичної допомоги підприємцям, які торгували на території району, то в цьому році її діяльність уже була більш жорсткою. Після оглядів торгових точок, які тривали протягом останніх тижнів, комісією було запрошено за засідання тих підприємців, у яких були виявлені деякі порушення або на момент обстеження не мали на місці необхідної документації. Всього, як повідомила Наталія Новікова, було оформлено 67 карток обстежень. До чотирьох торгових точок, які знаходяться в ур. Гряда та с.Світязь, членам комісії довелось навіть викликати поліцію, якими були складені протоколи про порушення правил торгівлі. Більше десятка підприємців - власників торгових точок та магазинів - не змогли у той самий час надати членам комісії договорів з найманими працівниками, показати документи на землю чи провадження підприємницької діяльності. Тому їх запрошували на засідання комісії з усіма необхідними документами, аби пересвідчитися, що підприємці чесно і прозоро, відповідно до законодавства, проводять підприємницьку діяльність.

Мета обстежень - не покарати і не насилати перевірки. Це, в першу чергу, допомога підприємцям оформити свою підприємницьку діяльність відповідно до законодавства. Відповідно надходження до бюджетів мали б місцеві ради.

Відтак, деяким підприємцям на засіданні комісії були надані рекомендації, як і де купити касовий апарат, які документи потрібно мати, аби торгувати підакцизними товарами.

Але все ж таки справу одного підприємця з Луцька, який чомусь, маючи 6 торгових точок по району, де реалізовувалось, окрім інших товарів, ще й пиво, вже четвертий рік поспіль не бажав узаконювати діяльність торгових точок, легалізовувати тимчасових найманих працівників, було одноголосно вирішено передати у відповідні структури: Управління економіки, Державну фіскальну службу, Управління Держпраці.

«Скільки можна таке терпіти? Минулого року підприємцеві було декілька разів розяснено, які документи потрібно оформити для торгівлі, в тому числі й пивом. Але з його боку бачимо цілковите ігнорування районної влади. Чому одні підприємці можуть торгувати і виконувати рекомендації комісії, оформити найманих працівників, взяти ліцензії і купити касові апарати, а інші - ні? Підприємці мають бути в рівних умовах» - підсумував член комісії, начальник управління фінансів Шацької райдержадміністрації Олександр Бебко.

На фото: справу луцького підприємця, якого обстежували минулого року, передали у відповідні служби


 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром