Як "не закипіти" в спекотні дні, у що вдягатися і що споживати - поради з Інтернету

01 Серпня 2017, 16:00
2672

Пекучій депресії скажемо наше бадьоре - ні!
Бадьоре - хто може. А хто вже лежить під кондиціонером з вологим рушником на голові - хай хоча б кивне головою – пише Наталка Діденко на своїй сторінці у Facebook.
Бо, за попередніми прогнозами, спека протриває до кінця тижня і навіть заверне на наступний тиждень.
З цим вже ніби всі змирилися.
Не буду тут влаштовувати хорор з оприлюдненням цифр, градусів та екстрем, але нижче +30 може бути лише вночі.
Так, будуть якісь жалюгідні коливання вниз, у суботу-неділю, та й то лише на півночі.
А так - спека.
Але бачу, бачу світло у кінці тунелю.
Знову ж таки, виключно за попередніми прогнозами, послаблення спеки очікується з 10 серпня. але на сході ще буде дуже спекотно навіть і після 10 серпня, там можливий спад з 12 серпня.
Ось 10-те серпня - карта з прогнозом температури повітря.

UKRHEALTH пропонує взяти на озброєння прості поради, які допоможуть адаптуватися до аномальних проявів літа, зберегти сили для повсякденних справ і, головне, вберегти здоров’я в спекотні дні.

Як одягатися у спеку

У спекотну погоду на вас має бути якомога менше одягу. Віддавайте перевагу легкому одягу з натуральної бавовни. Бажано, щоб він була світлих тонів і мав вільний крій. Такий одяг вбирає вологу, не прилипає до тіла, якщо ви спітніли, пропускає повітря. Відмовтеся від нарядів з блискітками і стразами – вони притягують сонячні промені. Нижня білизна теж не повинна бути тугою або містити синтетику.

Виходячи на вулицю, надягайте на голову панамку, капелюх або косинку. Добре, якщо головний убір має широкі поля. Відмінний варіант взуття в спеку – в’єтнамки або сандалі на низькій підошві. Але тривале носіння взуття на плоскій підошві може викликати плоскостопість. Взуття теж повинне бути вільним, так як в спеку ноги нерідко набрякають.

На вулиці носіть сонцезахисні окуляри.

Що пити і їсти в спеку

Як згадувалося вище, у спеку високий ризик зневоднення. Тому важливо стежити за своїм питним режимом. Однозначної відповіді на питання, скільки рідини потрібно пити влітку, ні. Орієнтуйтеся на потреби свого організму.

Кращим напоєм для поповнення запасів рідини є чиста прохолодна вода. На відміну від інших, вона не містить зайвого цукру і барвників. Добре втамовують спрагу гарячий зелений чай, компоти, морси.

Відмовтеся від алкоголю у спеку – він створює додаткове навантаження на серце. Пиво і напої, які містять кофеїн, зневодненню.

У спеку намагайтеся скоротити кількість солі, солоних продуктів, консервів, прянощів, смаженої їжі, м’яса і жирів, борошняного і солодкого. Віддавайте перевагу овочам і фруктам. Їжте невеликими порціями і частіше, страви не повинні бути гарячими.

Як врятуватися від спеки вдома

Якщо у вас вдома є кондиціонер, спека вам не страшна. Якщо кондиціонера немає, забезпечте циркуляцію повітря в приміщенні за допомогою вентилятора.

Ввечері та вночі залишайте вікна або кватирки відкритими. Щоб за день приміщення не нагрівалося, використовуйте щільні штори або жалюзі. Бажано, щоб внутрішні двері в будинку були відчинені– так повітря буде циркулювати з кімнати в кімнату.

Врахуйте, що працюючі електричні прилади та апаратура, а також плита і освітлювальні лампи, нагрівають приміщення. Використовуйте їх тільки в міру необхідності.

Хороший спосіб охолодити приміщення – зволожити повітря в ньому. Це можна зробити, поставивши в кімнатах ємності з водою, зволоживши на ніч килими, гардини (за допомогою пульверизатора). Також можна вивісити в приміщеннях змочені водою рушники.

Намагайтеся обполіскуватися під теплою водою якомога частіше (мило чи інші засоби не потрібно часто використовувати). Допомагають також і ванни для ніг.

Як вижити у спеку в офісі без кондиціонера

Щоб доїхати до роботи і «не зваритися» по дорозі, візьміть з собою пляшку прохолодної води і пийте потроху. У задушливому транспорті може стати в нагоді віяло.

У більшості людей немає можливості прийняти душ на роботі, але завжди можна охолодитися, періодично змочуючи зап’ястя і руки до ліктів холодною водою. У період літньої спеки жінкам варто зменшити використання косметики та парфумів до мінімуму, щоб не заважати шкірі дихати.

Ось кілька способів охолодити робоче місце:

  • поставте біля себе ємність з водою або маленький акваріум;
  • придбайте невеликий пульверизатор і періодично збризкуйте обличчя, руки, навколишній простір;
  • поставте в офісі рослини з великим листям і зрошуйте їх водою.

Найважливішу роботу намагайтеся робити зранку. Пийте зелений чай. В обід бажано їсти легку їжу.

Рятуємося від спеки на вулиці

По можливості, в спекотні дні не виходьте на вулицю з 11.00 до 18.00. У цей час небезпечна не тільки висока температура повітря, а й активність сонця.

Про одяг, головний убір і взуття для жаркого періоду говорилося вище. Але якщо ви відчуваєте, що вони не дають бажаного полегшення, використовуйте світлу парасолю. Перед тим, як вийти на вулицю, прийміть прохолодний душ. Можна трохи окропити одяг водою з пульверизатора.

Рекомендується носити з собою вологі серветки, щоб освіжити шкіру і видалити з неї пил. Допоможе освіжитися і розбризкування термальної води. Якщо ви знаходитесь на вулиці в спеку, намагайтеся бути в тіні. На деякий час можна сховатися від спеки в установах, де є охолоджувальні системи повітря (торгові центри, магазини, кінотеатри).

Перші ознаки перегріву і зневоднення – загальна слабкість, запаморочення, головний біль, апатія, втрата апетиту, нудота, безсоння, знижена фізична активність. Якщо ви помітили у себе такі симптоми, краще якомога швидше звернутися до лікаря.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024