Шацьких підприємців, які реалізовують побутову техніку, оштрафували за порушення закону

26 Липня 2017, 11:30
2025

Під час проведення шести останніх фактичних перевірок у містах Луцьку та Ковелі, а також у Шацькому районі встановлено факти недотримання вимог закону.

До підприємців – порушників застосовано штрафні санкції в сумі 4,3 тисячі гривень, складено протоколи про адміністративні порушення.

Застосування реєстратора розрахункових операцій для підприємців, котрі реалізують складну побутову техніку, – обов’язкова умова з 8-го травня 2017-го року, – нагадують в Головному управлінні ДФС у Волинській області.

В Головному управлінні ДФС в області наголошують: реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, обслуговуванню чи заміні, повинна здійснюватися лише із застосуванням реєстратора розрахункових операцій  незалежно від обсягу отриманого доходу від продажу.

Така вимога випливає відповідно до Закону України №1791-VIII та Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 № 231 "Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій».

За невиконання вимог закону до підприємців можуть застосовуватися штрафні санкції або адмінарешт.

Про необхідність застосування касової техніки підприємців переконують представники спеціально створеної робочої групи підрозділу контролю за готівковим обігом ГУ ДФС в області, котрі з початку червня роз’яснюють вимоги чинного законодавства на ринках області.

Отож, в Головному управлінні ДФС у Волинській області просять представників підприємництва врахувати, що застосовувати РРО в разі продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, повинні як платники єдиного податку першої групи, які провадять діяльність на ринках, так і платники другої та третьої груп незалежно від обсягу річного доходу. Для них визначальною умовою для застосовування РРО є реалізація відповідного виду товарів, а саме — технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту», для цілей Закону про РРО вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017 № 231"Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій".

 Незастосування реєстраторів розрахункових операцій при реалізації товарів передбачає застосування штрафних санкцій у розмірі 1 гривні за порушення, вчинене вперше та 100% вартості проданих товарів – за кожне наступне здійснене порушення згідно Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Оскільки частина представників бізнесу ігнорують таку законодавчу вимогу, фахівці територіальних органів ДФС під час проведення фактичних перевірок мають право застосовувати штрафні санкції.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром