Дослідили склад води в Шацьких озерах

25 Липня 2017, 15:06
9184

Згідно із Програмою державного моніторингу довкілля, в частині здійснення контролю якості поверхневих вод, затвердженої наказом Держводагентства України № 14 від 10.02.2015 р, лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Волинської  ГГМП у першому півріччі 2017 році були виконані аналізи  якості поверхневих вод  Волинської області у басейнах річок Дніпро і Вісла.

Про це йдеться на сайті Волинського обласного управління водних ресурсів.

В басейні Дніпра щомісячний моніторинг проводиться на річках Турія (м.Ковель) і Стир (м.Луцьк) – загалом 348 аналізів. Щоквартально моніторингові роботи здійснюють на річках Вижівка (пункт спостереження с.Якушів), Прип’ять (смт Ратне і с.Люб'язь) та Стохід (смт Любешів) – загалом 232 аналізи.

Моніторинг води в басейні Західного Бугу (басейн р. Вісла) здійснюються на семи пунктах спостережень: р. Зах. Буг (с.Литовеж, с.Амбуків нижче гирла р.Хучва, м.Устилуг нижче впадіння р.Луга, с.Забужжя ), р.Луга (с.П’ятидні), р.Ягодинка (нижче озера Ягодинське), оз. Світязь (с.Світязь). Відбори води здійснюються щоквартально, загалом виконано 406 аналізів.

Крім державного моніторингу, проводиться обласний моніторинг по озерах Сомин, Велике Згоранське, Люб'язь та р. Турія  (с. Бахів), що відносяться до басейну р. Дніпро (232 аналізи). В басейні Вісли аналогічний моніторинг здійснюється на озерах Люцимер, Велике Чорне, Луки-Перемут, Пісочне, Кримно, Турське, Святе – загалом виконано 406 аналізів.

За результатами проведених інструментально-лабораторних вимірювань гідрохімічних показників поверхневих вод Волинської області встановлена наступна ситуація.

Води озер басейну, на котрих проводились спостереження, мають наступні характеристики:

оз. Світязь (с. Світязь): води в озері гідрокарбонатно-кальцієві з слаболужним рН, м`які, прісні. В першому кварталі виявлено підвищенні вмісти заліза (0,332 мг/л) та його зниження в другому до 0,27 мг/л. В першому півріччі 2016 року концентрації цього елемента не перевищували 0,27 мг/л (другий квартал)

По азотній групі та фосфатам перевищень норм ГДК для господарсько-побутових потреб не виявлено. Концентрації нітратів та нітритів в першому кварталі становили відповідно 0,58 мг/л та 0,017 мг/л. В другому кварталі дещо підвищились відповідно до 1,21 мг/л та 0,022 мг/л. За аналогічний період 2016 року концентрації NO3 та NO2 складали по кварталах 0,22 і 0,55 мг/л, та 0,029 і 0,038 мг/л відповідно.

оз. Люцимер: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка. В першому кварталі зафіксовані незначні  перевищення  норм заліза 0,37 мг/л;

оз. Велике Чорне: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка. Перевищень норм ГДК для господарсько-побутових потреб не виявлено;

оз. Луки-Перемут: вода  гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка. Перевищень норм ГДК для господарсько-побутових потреб не виявлено;

оз. Пісочне: вода гідрокарбонатно-кальцієва, м`яка. Перевищень норм ГДК для господарсько-побутових потреб не виявлено.

Радіологічний стан поверхневих вод басейну Вісли в межах Волинської області не зазнав суттєвих змін, порівняно із 2016 роком. Вміст радіонуклідів у водах ріки Західний Буг був стабільним. Вміст радіонукліду Сs-137  коливався в районі порогу чутливості визначень, не перевищуючи 2,1 пКі/л. Середній вміст ізотопу Sr-90 протягом першого півріччя в водах ріки становив 0,09 пКі/л.

Порівняльний аналіз стану водних об`єктів за їхніми гідрохімічними показниками за роки спостережень показує, що суттєвих змін в стані річок та озер не відбулось. В основному, вони мають задовільний гідрохімічний стан.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024