Чи законно у Мельниках міняють лічильники електроенергії

24 Липня 2017, 11:45
6095

Минулого тижня до редакції звернулися жителі с.Мельники та обурювалися, чому саме в їхніх будинках працівники Шацького РЕМ ПрАТ «Волиньобленерго» розпочали заміну лічильників з обмеженням потужності до 3 кВТ.

«Про те, що будуть проводити заміну лічильників, нас ніхто не повідомив, не було ні листа, ні дзвінка, навіть на квитанціях не було ніякого повідомлення. І чому саме в наших будинках, коли поряд стоять дачі, які приймають відпочивальників?» - запитують люди.

Це ж питання піднімалося у депутатському запиті Ольги Сахарук на сесії Шацької районної ради, які відбулася 18 липня. Зокрема, там говорили про те, що попередньо замінили лічильники в жителів села Світязь, у декількох будинках в смт Шацьк. Тобто якщо людина хоче мати у своєму будинку більше потужності, ніж три кВТ, вона повинна доплатити за кожен кіловат певну суму: для сільської місцевості за потужність від 3 до 16 кВТ доплачувати потрібно 1500 грн. за кожен кВт, від 17 кВТ – 550 грн. за кожен кВт; для міської (Шацьк) від 3 до 16 кВт – 1220 грн., від 17 кВт – 580 грн. за 1 кВт. 

На запит відповідь дали у пресс-службі ПрАТ «Волиньобленерго».

«На ваш запит про заміну лічильників з обмеженням керування потужності у с. Мельники Шацького району повідомляємо наступне.

ПрАТ «Волиньобленерго» постійно проводить аналіз перевищення договірної потужності, аби забезпечити якісне та надійне електропостачання споживачам у межах певного населеного пункту.

Якщо фактичне споживання за Вашою адресою перевищує дозволену потужність, визначену п 2.1 укладеного зі споживачем Договору про користування електричною енергією, це призводить до зниження показників якості електричної енергії з Вашої вини. Правилами користування електричною енергією для населення, які затверджені постановою КМУ від 26.07.1999 р. № 1357, встановлено, що споживач електричної енергії зобов’язаний дотримуватись вимог нормативно-технічних документів та Договору (п. 42).

Абоненти,  які встановили додаткові струмоприймачі і таким чином перевищили розмір договірної потужності, протягом 2016-2017 років отримали письмові повідомлення з врученням під підпис або рекомендованим листом про те, що їм необхідно звернутися у відповідну філію ПрАТ «Волиньобленерго» і збільшити потужність до потрібного їм обсягу. Зокрема, жителям с.Мельники було ще весною надіслано 100 таких рекомендованих листів, в якому попереджали про заміну лічильників.

У разі неподання протягом 10 днів з дня отримання даного повідомлення заяви на збільшення потужності,  ПрАТ «Волиньобленерго», керуючись п.37 Правил користування електричною енергією для населення, змушене  встановити технічні засоби, що обмежують споживання потужності до рівня, визначеного чинним договором.

Інформацію і консультації щодо порядку та умов збільшення дозволеної потужності можна отримати на офіційному сайті ПАТ «Волиньобленерго http://energy.volyn.ua.

Стосовно заміни лічильників у селах Шацького району повідомляємо, що влітку в населених пунктах Світязь, Шацьк та Мельники перевищується договірна потужність. Тобто якщо в одному будинку на початку вулиці використовують значно більше потужності, то вже у будинках, які знаходяться в кінці вулиці, потужності не вистачає.

Також повідомляємо, що заміна лічильників з обмеженням потужності проводиться постійно не тільки в ,Шацькому районі, а й у інших населених пунктах області.

Додатково подаємо інформацію про перелік документів, які подаються для збільшення дозволеної потужності

Для збільшення існуючої дозволеної потужності до для забезпечення побутових потреб або господарської діяльності – Споживач/Замовник (фізична особа, юридична особа та фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності) у відповідності до Правил приєднання електроустановок до електричних мереж, затверджених постановою НКРЕ від 17.01.2013 № 32 повинен пред’явити надати такі документи:

заяву згідно форми визначеної у Правилах приєднання електроустановок до електричних мереж;

ситуаційний план із зазначенням місця розташування електроустановки та викопіювання з топографо-геодезичного плану в масштабі 1:2000 (в обсягах, необхідних для визначення типу приєднання) із зазначенням місця розташування електроустановки, земельної ділянки або прогнозованої точки приєднання;

копію документа, який підтверджує право власності чи користування цим  об’єктом або, за відсутності об’єкта, право власності чи користування земельною ділянкою за призначенням відповідно до заяви;

копію належним чином оформленої довіреності на право укладати договори особі, яка уповноважена підписувати договори (за потреби).

Для оформлення договору приєднання необхідно пред’явити документи, що посвідчують особу:

для фізичних осіб: паспорт громадянина України, довідку про присвоєння ідентифікаційного податкового номеру

для юридичних осіб та підприємців: копію свідоцтва про державну реєстрацію, копію свідоцтва про реєстрацію платника податку.

Прес-центр ПрАТ «Волиньобленерго»

Як повідомив Сергій Карпук, на останній сесії Шацької районної ради депутатський запит від Ольги Сахарук був підтриманий. Відповідь від енергетиків уже отримали, тому будуть чекати відповіді від Антимонопольного комітету України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Віта Шепеля

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром