Чому в Шацьку не будуватимуть обіцяний кардіологічний центр

23 Липня 2017, 22:30
1862

14 липня під головуванням Сергія Віннічука, Шацького селищного голови, та з участю Василя Голядинця, голови Шацької РДА, відбулася чергова сесія Шацької селищної ради.

В депутатських запитах обранець громади Віра Ковальчук озвучила нарікання виборців на проблемні дороги селища по вулицях Перемоги та Садова, а також дороги вздовж Шацького ринку, якою пішоходам неможливо пройти з причини неправильно припаркованого транспорту.  Віра Дмитрівна зробила зауваження членам земельної комісії, які, на її думку, приймають формальні рішення і не вирішують реально земельні конфлікти між громадянами. А також порадила розшифровувати статті і пункти закону, відповідно до яких селищна рада дає відповіді на заяви громадян.

До Володимира Дибеля, генерального директора ТМО Любомльського і Шацького районів, який звітувався на сесії про стан використання коштів медичної та іншої субвенції, в депутатів виникло багато питань. Зокрема, Іван Коваль запитав про обіцяне будівництво на території старої лікарні в Шацьку кардіологічного центру, під який депутати виділяли земельну ділянку. З його слів, стало відомо, що будівництво вже планують розпочати не в Шацьку, а в Любомлі. Володимир Дибель підтвердив ці слова, більше того, будуватимуть не кардіологічний центр, а центр реабілітації учасників АТО.

- Фахівці проаналізували ситуацію і дійшли висновку, що будівництво такого центру в Шацьку з нуля є, по-перше, науково необґрунтованим, по-друге, на будівельні роботи і облаштування лікувального закладу в нас не вистачить коштів. Крім того, на базі центру потрібно буде відкривати реанімаційне відділення, а це додаткові фінансові витрати плюс 12,5 посад медичних працівників. Ми вирішили писати інший проект, який реалізовуватиметься в Любомлі, -- рентабельний і такий, який буде реально реалізувати, - пояснив депутатам Володимир Дибель.

Депутати запитували про обіцяний генеральним директором ТМО ремонт фасаду приміщення старої лікарні, де зараз розміщений ЦНАП. І почули у відповідь, що кошти від оренди згаданих приміщень на даний час будуть використані для придбання дороговартісної оптики (80 тисяч гривень), необхідної для огляду суглобу при оперативному втручанні.

- Вважаю це більш нагальною потребою. Фасад ми відремонтуємо дещо пізніше, - відзначив гендиректор.

Щодо відсутності в Шацькій районній лікарні медиків багатьох спеціальностей, то Володимир Юрійович назвав головну причину небажання лікарів працювати в Шацьку – відсутність житла з сучасними умовами.

Тетяна Васенько, головний лікар комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги», у співдоповіді підтвердила слова генерального директора, наголосивши, що молоді фахівці приходять у Шацьку лікарню, проте з часом виїжджають, надаючи перевагу місцям із комфортним житлом. Сергій Віннічук озвучив проблеми ФАПів об’єднаної громади, на які головному лікарю потрібно звернути особливу увагу: добудова веранди до приміщення ФАПу в селі Мельники, незавершена заміна вікон у пункті села Положево, фельдшер у селі Плоске, на роботу якого нарікають пацієнти, тощо.

Далі на сесії депутати своїм рішенням дали згоду на проведення конкурсу щодо визначення опорної школи в Шацькій селищній раді, затвердили низку програм, заслухали звіт про виконання бюджету Шацької селищної ради за І півріччя 2017 року, проголосували за зміни до рішення «Про селищний бюджет на 2017 рік».

На декілька годин затягнувся розгляд земельних питань, у тому числі запитів Головного управління Держгеокадастру у Волинській області (погодили лише надання дозволу на розроблення документації із землеустрою на ділянку площею 0,3 га Володимиру Гичці).

Обранці громади проголосували за надання одноразової матеріальної допомоги на придбання дров учаснику АТО Роману Климюку, такої ж допомоги хворій на лікування; на ремонт дахів будинків, постраждалих внаслідок бурі; і на ремонт житла дитині, позбавленій батьківського піклування.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024