На Шацьких озерах – ажіотажний пік сезону

21 Липня 2017, 15:05
8174

На Світязі жити дешево, харчуватися дорого. День відпочинку на курорті сягне 700–900 гривень

На Шацьких озерах – ажіотажний пік сезону. Близько 130 садиб, котеджів і баз відпочинку вже встигли обслужити 30 тисяч курортників. Ціни вражають, але побільшало розваг, - пише газета «Сім’я і дім» за 20 липня 2017 року.

ЛІПШЕ ОРЕНДУВАТИ БУДИНОК, НІЖ ЛІЖКОМІСЦЕ

Як кажуть місцеві, нинішній сезон унікальний тим, що житло є дешевшим, ніж харчування. Ліжко в імпровізованому котеджі чи хатинці на курорті вартує від 100 до 450 гривень. Якщо знімати велику чотири-шестимісну кімнату, буде дешевше – за неї просять тисячу-півтори гривень. Натомість за харчі курортник мусить викласти на половину більше.

– Усе залежить від комфорту. Є справжні вілли з басейнами – там за кімнату платять дві тисячі за добу. А є мальовані курники для студентів – за добу беруть 50–100 гривень, – розповідає господар садиби в селі Світязь Микола Колодій.

Найдешевші номери можна винайняти в селищі Шацьк – місце за 50 гривень. Зазвичай беруть на квартири. Однак потрібно довго діставатися озерних пляжів. Найдорожчі апартаменти коштують на найбільшій базі відпочинку Світязю та фешенебельному санаторії на сусідньому озері.

Приватні хазяї садиб розважають клієнтів, починаючи із назв, як-от «Хата-Віддихата», «Адам і Єва», «Бабине літо», «Світязький рай», «Боброва хатина». Є іменні вілли – «У Романа», «У Віктора», навіть «У Ганса». Або просто «У вухатого зайчика». До речі, туристи можуть зупинитися в наметових містечках, які організувати лісівники національного парку – «Незабудка» у селі Світязь та «Запісочне» на озері Пісочне.

– А ще у нас є рекреаційні пункти «Полісянка» на озері Пісочне та «Гушівський хутір», який розташований за турбазою неподалік табору «Гарт». До послуг туристів і три екологічних стежки. У найближчих планах – розробка ще кількох туристичних маршрутів, – каже тимчасовий виконувач обов’язків директора Шацького національного природного парку Віталій Цвида.

 

ЯХТИ, КОНІ, РАРИТЕТНИЙ ДЖИП

Окрім традиційної пляжної засмаги та купання, курортникам пропонують активні розваги. До традиційних водних додалися туристичні. Можна чотири години мандрувати на байдарках «Шляхами Робінзонів», «Поліськими джунглями» або «Світязькою Амазонією» озерами Перемут, Луки, Світязь. Є маршрут: Світязь (острів, ліс акацій) – озеро Пулемецьке (оглядова вишка, ДОТ) – озеро Острів’янське (стародавня дерев’яна церква) – село Затишшя (загадковий Валун). Ціни договірні, але не менше 250 гривень.

Хто полюбляє сухопутні мандри, тому варто пересісти на велосипеди, коней або раритетний всюдихід УАЗ. Годинна подорож лісовими путівцями коштує 250–300 гривень.

Плесом Світязю традиційно плавають яхти. Попит великий, тому варто заздалегідь бронювати місця. Є економ-клас, бізнес і люкс. Під час прогулянки капітани розважають пасажирів дивовижними озерними легендами. Хто полюбляє досліджувати підводний світ, може спробувати себе в фридайвінгу – пірнанню на одному ковтку повітря. Не потрібно жодного спеціального спорядження – лише підводні маска, трубка і ласти. Година тренування з інструктором – 100 гривень. До речі, є розваги для рибалок. На Світязі та сусідніх диких озерах пропонують ловіння екзотичного вугра. Принаджують хижака шматками дохлятини, риб’ячими кишками і міхурами з тваринною кров’ю. Тому розвага – на фанатика.

ВУГОР ЗА ЦІНОЮ НАЗДОГНАВ ЧЕРВОНУ ІКРУ

Курортні ціни на продукти і напої захмарні. Для прикладу, кіло молодої бульби тягне на 15-20 гривень, чорниці, лохина і черешні коштують півсотні гривень за літрову банку, «бо вже залишки». Вишні дешевші – 40 за кіло. Щоб не заморочуватися, місцеві цінують пончик, пиріжок чи хот-дог однаково – по 25 гривень. Інші харчі ще дорожчі, особливо обіди в кафе і ресторанах.

– Дійшло до того, що відпочиваючі їдуть сюди із своїми продуктами. Такі ціни, що легше напитися, ніж наїстися, – сміється продавець в’ялених щук Архип. – Можна купити дешевше на базарах. Але торгують лише в Шацьку і на автостанції турбази «Шацькі озера».

Більшість торговців із навколишніх сіл. Торгують городиною, домашньою випічкою. Найбільший зиск від сушеної риби. Найдорожчі тутешні копчені вугрі – за кілограм просять 700–800 гривень. Кіло живих раків сягає двох сотень. Щука заважить на 150–200 гривень. Найпопулярніші копчені, печені та в’ялені карасі, окуні та плотва – рибина коштує 10–15 гривень. В’ялений лящ дорожчий, бо крупніший – за кіло хочуть 20 гривень.

– Ціни умовні. Обов’язково треба торгуватися. Якщо розвеселиш продавця, то віддасть за півціни. Так завжди було на Світязі, – радить дід Архип.

Роман ЖИЖАРА

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024