До цивілізованого збору сміття планують долучити Світязьку сільську раду

16 Липня 2017, 09:15
2156

Обговорювали на оперативній нараді в Шацькій райдержадмінітсрації стан організації збору та утилізації ТПВ на території району, про що інформували Ольга Романська, начальник відділу містобудування, архітектури та ЖКГ райдержадміністрації, та Іван Коваль, начальник КП «Будинкоуправління».

Як інформувала Ольга Романська, полігон ТПВ на території району функціонує з 2000 року, у 2012 році була проведена його реконструкція, що збільшило його потужність на 12 тис. м3 відходів. Проте вже до 2014 року на полігоні було захоронено 11,9 м3 відходів. У 2016 році полігон був переповнений на 47%, того ж року Шацькою селищною радою було знову проведено його реконструкцію, що коштувало бюджету 449 тис.грн. Минулого року знайшли нову земельну ділянку на будівництво нового полігону на території Світязької сільської ради, але вона виявилося в користуванні Шацького національного парку, що ускладнює завдання з її вилучення та оформлення відповідної документації та дозволів на будівництво сміттєзвалища. Оптимальний варіант для району - розширити територію теперішнього полігону.

Про заходи, які запровадила Шацька селищна рада спільно з комунальним підприємством з роздільного збору сміття, розповів Іван Коваль, начальник КП «Будинкоуправління». Працювали в цьому напрямку як з фізичними особами, так і підприємцями та установами селища.  Розроблено і затверджено графік вивозу сміття від населення Шацької селищної ради, укладаються договори з організаціями, підприємствами та підприємцями на вивіз і складування твердих побутових відходів, надано в оренду 114 контейнерів ємністю по 120 л жителям Шацька і с. Мельники, днями ще закуплено і отримано 166 стодвадцятилітрових контейнерів, на половину з них вже є записані жителі.

Від населення Шацька два роки здійснюється пакетний вивіз сміття, що є дуже зручним. На території селища Шацьк, сіл Мельники та Гаївка встановлено 20 металевих контейнерів для роздільного збору сміття (сортування пластик/скло), найближчим часом встановлять ще 20 контейнерів, частину з яких - у селі Світязь. Відповідно, як зазначив Іван Коваль, є потреба, аби й інші сільради долучалися фінансово до впорядкування полігону ТПВ, бо сміття туди звозять з усього району. Шацькою селищною радою прийнято рішення про заборону само вивозу сміття на полігон.

«У 2018 році Україна має перейти на роздільний збір сміття, і займатися цим мають спеціалізовані організації. Комунгосп має для цього усю необхідну техніку, за спів фінансування з обласним бюджетом буде придбано ще 2 сміттєвози. Прагнемо, аби й сміття в районі вивозилось цивілізованим способом,» -  сказав Іван Коваль.

Він також просив Світязького сільського голову долучитись до організації на території сільради цивілізованого збору та вивозу сміття. Микола Цвид, в свою чергу, розповів про невдалий досвід із спроб сортувати сміття в селі Світязь (контейнери «обростали» не лише пластиковими пляшками, а й іншими відходами), проте таки погодився зустрітися разом із шацькими комунальниками та обговорити механізм та спосіб запровадження збору та вивезення сміття.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром