Байкери з Польщі відвідали поховання польських солдат в селі Мельники

13 Липня 2017, 18:05
2728

Дві сотні українських і польських байкерів вихідними промчали територією Волині. Це - учасники міжнародного автомобільно-мотоциклетного пробігу “5-й Райд Волинський”. Громадян ЄС та України об’єднали не тільки чорні шкірянки та мотоцикли, вони вирішили разом подолати більш як 1200 кілометрів дорогами двох держав, - повідомляє ВРД НСТУ.

Що при цьому пропагують мотоциклісти і яка їх мета?

Біля Палацу культури Луцька - парад мотоциклів. На кожному - український та польський прапор. Це учасники міжнародного автомотопробігу «5-й Райд Волинський». Його організатор – «Волинський Клуб Автомобільний», який вже півроку відновлюють  представники двох сусідніх держав.

Розповідає віце-президент клубу Сергій Прозоровський:

– Він був заснований в 30-му році і фактично до 39-го року він проводив свою діяльність на території історичної Волині. Після того сумнозвісні події, Друга світова війна наклали відбиток на діяльність цієї організації. Збережений статут, зберегли логотип, символіку.

Основна мета українсько-польського клубу - вивчати і реконструювати події, пов’язані з пробігами і фестивалями, що проводили попередники до 1939-го. Крім цього, пропагуватимуть здоровий спосіб життя серед молоді й організують курси підвищення водійської майстерності.

– Проводити отакі райди для того, щоб поєднувати світогляд європейський і український, робити все для того, щоб зацікавити європейських туристів приїжджати сюди до нас, на Україну, вивчати нашу самобутність, традиції, культуру, – повідомив  віце-президент  Сергій Прозоровський.

Із Польщі до Луцька прибули 50 учасників пробігу. Перше, що відчули, розповідають гості з ЄС, - різницю між станом автошляхів. Попереду в любителів швидкості - мандрівка історичними місцями Волині. Далі - Рівненська і Житомирська області. 5 днів у дорозі й більше тисячі кілометрів.

Серед тих, хто їх долає, – Стас Моцер. Розповідає:

– Взагалі плануємо їхати по меморіалах, класти квіти. Жертв Другої світової війни, голодомору уважити. До нас планують приєднатися Рівне, Ірпінь, Київ, байкерські клуби, також плануємо зустріти луцькі клуби, тобто 1750 кілометрів по Україні: до Житомира і назад через Маневичі. 

Після презентації свого клубу українські й польські байкери у Палаці культури переглянули українську патріотичну виставу «Терновий вінок свободи».

Побували польські байкери і на кладовищі в селі Мельники Шацького району, де з 2003 року знаходиться поховання польських прикордонників, що загинули у вересні 1939 року.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром