Національний парк має стати перлиною озерного краю

13 Липня 2017, 17:20
2507

Відповідно до наказу голови Державного агентства лісових ресурсів України тимчасово виконуючим обов’язки директора Шацького національного природного парку призначили Віталія Цвида.

Народився Віталій Іванович у селі Голядин. Після закінчення на відмінно Смоляро-Світязької загальноосвітньої школи вступив до Шацького лісового технікуму ім. В.Сулька, який закінчив із відзнакою. Вищу освіту здобув у Львівському національному лісотехнічному університеті. Працював у Шацькому лісовому коледжі, а у 2006 році обраний депутатом Грабівської сільради та її секретарем. Останні півроку Віталій Цвид виконував обов'язки сільського голови. Із дружиною виховують трьох дітей, - пише газета «Новий погляд+» за 8 липня 2017 року.

- Працюю лише кілька тижнів, поки що вникаю в суть роботи, але проблем є дуже багато, - розповідає Віталій Іванович. - На сьогодні займаємося рекреаційними питаннями більше, адже розпочався відпочинковий сезон. Маємо дбати про те, аби людям, які їдуть до нас, було що запропонувати. Благоустрою потребує центральний пляж у Світязі, наметове містечко, рекреаційні пункти.

Нещодавно привезли новенькі альтанки у куточки відпочинку. В їх придбанні допомогло Державне агентство лісових ресурсів. Окрім альтанок, також планують встановити гойдалки. До речі, 14 біотуалетів уже завезли і розмістили на території парку, закріпили прибиральницю. Нечистоти викачуватимуть двічі на тиждень.

Збирається новий керівник вирішувати і кадрові питання. Очільник парку говорить про те, що потрібно розвивати науку. На базі природоохоронної зони в планах утворити інвестиційний відділ, який займатиметься залученням коштів з різних джерел. Адже основна функція - охорона та захист лісів, заповідного фонду, збереження та відтворення цінних порід лісових насаджень і фауни. Бачить керівник парку в своїй команді молодих ініціативних людей, які мислять по-новому, мають інакший підхід до справи.

- Сьогодні весь район працює над тим, щоб зробити тут курортну зону, проводяться бальнеологічні дослідження. Ведуться роботи над проектом, згідно з яким облаштують 1300 м центрального пляжу в селі Світязь. Є надія, що до кінця року його затвердять, а в 2018-му вже зможемо залучити інвестиції в межах трасприкордонного співробітництва «Польща–Україна–Білорусь».

Пляжі Світязя нікому не збираються віддавати. За словами Віталія Івановича, це - територія національного парку, державне володіння. Однозначно, приозерна земля має бути загальнодоступною, але не повинна пустувати. Вона має приносити дохід і підприємцям, і парку, і в державну казну.

Без змін працюватиме й екологічний пост при в'їзді в національний парк. Кошти, зібрані за перебування на його території, йдуть у бюджет заповідника та витрачаються на благоустрій: вивіз сміття, утримання туалетів тощо. Всі гроші проходять через касовий апарат і відслідковуються. Планують залучити до роботи поста й поліціянтів. У майбутньому мають поставити спеціальні термінали для збору таких коштів, аби зменшити людський вплив і звільнити лісову охорону для виконання своїх безпосередніх обов’язків. Однак потрібно самим відпочивальникам усвідомлювати, за що вони платять, і підтримувати це.

- Один у полі не воїн,- сказав на завершення керівник, - тож сподіваюся на підтримку районної влади, Державного агентства лісових ресурсів. Важливе розуміння і в колективі, адже я людина нова. Будемо щось змінювати, але лише для того, щоб покращувати ситуацію в національному парку. Хочеться, щоб він не просто існував, а став справжньою перлиною нашого краю і гордістю країни.

Ірина ХВИСЮЧИК

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024