Свято Купала - торжество світла над темрявою. Проба пера

07 Липня 2017, 11:15
2069

Настало свято Купала – торжество світла над темрявою! А ще Сонцеворот, Купайла, Іванів або Ярилин день, Сонцескрес.

Відзначається це свято в ніч на 7 липня. Язичницький бог земних плодів Купало та жіноче божество голоду й хвороб Марена є головними персонажами.

Наші предки вшановували культ Сонця, також стрибали через вогнище, що лишається традицією і до сьогодні. Купальське вогнище має містичну силу, яка дає сміливості хлопцям, красу та долю дівчатам.

На мою думку, найприємнішою частиною є плетіння вінків  —  справжнє мистецтво з магічною силою.  В нього вплітали ніжні ромашки, зелений хміль, лазуровий барвінок, полум'яний мак, небесні волошки, пахучу м’яту, житній колос тощо. Пускаючи вінок на воду, дівчата загадували потаємні бажання, замислювались, з якими негативними рисами хотіли б розпрощатись.

В моїй уяві у цю найкоротшу ніч збирається уся нечиста сила і влаштовує собі нічну тусовку. Чаклуни й чорти в смокінгах запрошують на шалені танці таких огидних нам відьом, вбраних у вечірні сукні. Красуні мавки водять хороводи й пригощаються коктейлями з петрушки й ромашок (не позаздриш частуванню). Але головною зіркою лишається голосиста русалка Марічка.

В цю ніч відчайдушні сміливці вирушають на пошуки недоторканної квітки папороті (наперед запасіться любистком і полином, щоб русалки і мавки не залоскотали). Рівно опівночі вона має розцвісти лиш на коротку мить. Той щасливець, котрий оволодіє нею, матиме дар розуміння тварин і рослин, магічні здібності, зможе стати невидимим, а також отримає шанс потрапити на гулянку нечисті, яка з усіх сил намагалась завадити пошукам квітки.

Але з першим ранковим співом півня всі чари зникають. Адже у вічній боротьбі між світлом і темрявою завжди перемагає перше.

Де ж провести цю загадкову та містичну феєрію? Звичайно на природі, поблизу водойми, навколо палаючого вогнища, в колі друзів.

Головне – відчути магічну й дивну силу цього свята, не забувайте про це!

 Ангеліна ЗУБАЧ, вихованка «Студії творчості» Шацького БДЮТ, учениця ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназії смт Шацьк

1
Ангеліна Зубач
Ангеліна Зубач

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром