Чотири мільйони євро вкладуть у каналізування навколо Світязя

06 Липня 2017, 11:20
2674

Влодава славна озером Біле, а Шацьк - Світязем і ще кількома чудовими озерами. Та якщо поляки змогли облаштувати сучасну інфраструктуру на своєму Білому, провели каналізування території за рахунок Євросоюзу і приймають тепер утричі більше відпочивальників, аніж волиняни, то світязькі реалії залишають бажати кращого.

Про це пише Наталія Малімон в газеті «День». 

Десятиліттями на Світязі, образно кажучи, не вивітрюється «совок», відпочинок тут (сезон же короткий) значно дорожчий навіть аніж на морі. А головне, що тисячі відпочивальників завдають великої шкоди природі. Про каналізування Шацька, сіл Пульмо і Світязь ішлося роками. Проблему вдається розв’язати завдяки співпраці з польськими сусідами.

Містечко Влодава є давнім партнером Шацька, а тому саме з польськими партнерами і буде реалізовано потужний інфраструктурний проект з каналізування трьох населених пунктів, які розташовані біля Світязя. Це селище Шацьк та села Пульмо і Світязь. Має бути виконано робіт, як повідомив голова Шацької РДА Василь ГОЛЯДИНЕЦЬ, на чотири мільйони євро. Проект має бути реалізований протягом 2018 — 2020 років. Деякі фінансові питання Василь Голядинець та його заступник Віктор Плейтух обговорили під час зустрічі у Влодаві з війтом ґміни Влодава Тадеушем Савіцьким. Також представники Шацького району і ґміни Влодава підписали угоду про співпрацю за програмою реалізації спільних європроектів.

Польське Біле озеро, вважає Василь Голядинець, є для волинян зразком облаштування інфраструктури у прибережній зоні, зразком збереження природи й водночас використання потенціалу зеленого туризму. Озеро Біле, яке всього за 15 кілометрів від українсько-польського кордону і за 30 кілометрів від Шацька, приймає до 70 тисяч відпочивальників у сезон, тоді як Світязь — лише 20 тисяч. Розвитку курортної зони цього прикордонного волинського регіону мав би посприяти перехід Адамчуки - Збереже, який з’єднав би Шацьк і Влодаву. Адже поляки також відпочивають на Світязі, вважаючи його воду чистішою та якнайкращою. Між волинським селом Адамчуки і польським Збережем - тільки річка Західний Буг. Поляків та й інших європейців, які хотіли б відпочивати на Шацьких озерах, було б ще більше, якби сюди було легше добратися. Місцева влада, каже Василь Голядинець, також не раз порушувала питання про перехід, але наразі лише партнерством із Влодавою Шацьку тут не справитися. Це міждержавна справа.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39