Скільки коштує посмакувати світязькою рибкою
Світязь, пляж, пончики і … риба. Ну, куди ж без неї? В’ялена, копчена, печена, сушена. Вона так і манить усіх, хто хоче сповна відпочити на найпопулярнішому волинському курорті. Місцеві про любов туристів до світязьких смаколиків знають і тому пропонують рибу на будь-який смак і гаманець.
Про це пише Волинь24.
До слова, світязький рибний ринок – у топі найколоритніших базарів України. Хоча рибу на Світязі масово продають щонайменше у двох місцях – у селі та на гряді. Ціни на обох ринках схожі.
Гордість Світязя – копчені вугрі тут можна купити за 700-800 гривень за кілограм. Одна рибина обійдеться приблизно у дві сотні гривень.
Продавці всі, як один запевняють, вугор – справжній, виловлений просто зі Світязя. Хоча місцеві таки зізнаються – риба переважно привезена з Польщі та країн Прибалтики. Кажуть, останнім часом вугра у Світязі катастрофічно поменшало. Про це свідчить й той факт, що в озері розвелись раки, а це означає, що їх тепер нікому їсти.
До речі, кілограм раків на Світязі коштує 250 гривень.
Ще одна «елітна» риба – копчений товстолоб. Кілограм такої «м’ясистої» риби заважить 120 – 200 гривень.
Втім, туристам з скромнішим бюджетом на Світязі теж буде чим поласувати. Так, невеличкий в’ялений лящ коштуватиме 10-20 гривень, печені карасі – 10-30, копчені окуні – стільки ж, сомики – 10-12 гривень.
Найдешевша тут таранька. Маленькі сушені рибинки можна купити від 3 до 8 гривень.
Варто зазначити, що попри популярність світязької риби, бути впевненим у її безпечності, напевно, не може ніхто. Її продають у спеку просто на відкритих столах, встелених газетами та клейонками. Жодних холодильників чи хоча б контейнерів. Продавці лишень постійно проганяють з риби мух саморобними віялами.