Як старожили пояснювали походження назв Шацьк і Світязь

04 Липня 2017, 20:34
2250

Однією із найцікавіших туристичних приваб Волині у літню пору є Шацькі озера.

Разом із можливістю гарно відпочити, означені терени мають цікаву минувшину. Її частинка – у топоніміці, – пишуть Хроніки Любарта.

Тож, розмисли про те, чому Світязь і Шацьк мають саме такі назви, на думку місцевого люду, – у цьому матеріалі.

Шацьк

«Через ліси Полісся з Берестя до Луцька було послано князя. Дорога його ішла через територію, де село. Він був вельми обморожений красою лісів та озер і пообіщав своїй жоні, шо  вони сюди повернуться. Князь закончив свою службу і повернувся на понравившеся місце. Заснував тут село Шацьк. Як перевести – то значит дорогий, багатий».

Світязь

В. Кропивник, 1906 року народження, мешканка Світязя:

«На місци возира Світязь був город. Тут жив багатий князь. В його була дочка Світлана. У нього було багато слуг. З їдним вона полюбилася. Вона була багата, а слуга бідний. Через те їм було вельми важко. Бо любилися вони, шоб ніхто ни знав. Через трохи у їх уродилось дитя. Коли князь дознався, хто батько її онука, він прокляв свою дочку і вигнав із дому. Вона узяла дитя на руки і, простившися з рідною хатою, пушла на край города і почала вельми гірко плакати. Тею дорогою проїзжав молодий князь Витозь. Він побачив красну дівчину з дитятком на руках, заїхав дізнатися про неї і єї судьбу. Він хтів з нею заговорити, тилько вона не уступала з ним у мову. Тоді він ше більше заінтересувався і приїздив на те місце щоранку, шоб подивитися на неї. Так було довго. Накінець з чистих сліз стало озеро, через якийсь чєс Свєтлана заговорила з князьом. Він понравився їй своєю добротою. Хутко вона його полюбила. Через те, що Свєтлана знайшла своє щастя з хлопцем Витязьом, возеро було назване Свитязь».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024