На озері Світязь відпочивали діти з Луганщини.

14 Червня 2017, 12:20
2941

Діти шкільного віку зі Старобільського району Луганської області провели два дні в пансіонаті «Шацькі озера», що на березі озера Світязь.

Це вже не перша поїздка старобільських школярів на Волинь. Вперше діти з прифронтової території (до лінії фронту – 60 км) побували на Шацьких озерах у 2015 році.

Третій рік поспіль вони приїздять на Західну Україну на запрошення директора спеціалізованої школи-інтернату села Княгининок Євгенія Возняка і за сприяння спілки воїнів АТО Волині.

Нові знайомства, спільні заходи, свята і розваги – це те, що об’єднує в ці дні дітей Сходу і Заходу. Знайомлячи юних луганчан – а це щороку нова група дітей - з пам’ятними місцями Волині, педагоги з Княгининка неодмінно везуть школярів на Світязь.

Так, минулого року 15 луганських дітей прихистив на власній базі відпочинку учасник АТО з Шацька Анатолій Оксентюк. Цього року до Шацька приїхало вже 24 дитини, яких поселили в пансіонаті «Шацькі озера». Утім, Анатолій Дорофійович також долучився до організації відпочинку – за власний рахунок забезпечив гостей  харчуванням.

Дітей на Світязь привезли декілька педагогів з волинської і луганської шкіл. Вчитель історії Княгининівської спеціалізованої школи-інтернату Наталія Смірнова розповіла, з чого починалася дружба:

-В навчальному закладі я очолюю волонтерський комітет, який надає адресну допомогу нашим бійцям. Співпрацюємо з Волинською спілкою воїнів АТО, військовим капеланом з нашого села – саме завдяки їм відбувся перший візит на Волинь луганських дітей. З розповідей дітей знаю, що це була вистраждана поїздка – батьки боялися відпускати своїх чад на Західну Україну. Але коли ті повернулися додому задоволеними, з позитивними враженнями і яскравими емоціями, розмовляючи українською і наспівуючи українські пісні, –  бажаючих побачити Західну Україну збільшилося в рази.

Відтоді в Старобільській школі відбувається ретельний відбір учнів для поїздки на Волинь. Цього разу приїхали діти, які займаються волонтерством, діти воїнів АТО та переміщені з окупованих територій. Як розповіла Наталія Олександрівна, луганчанам тут подобається все: і старовинні церкви, і гордість Волині – замок Любарта, і музей під відкритим небом у Рокинях. Перед поїздкою на Світязь діти побували в Карпатах, також для них організували екскурсію до Хмельницької академії прикордонних військ України.

Світязь зустрів старобільців прохолодною погодою, проте це не стало на заваді їхнього відпочинку. Діти купалися і засмагали. На час приїзду журналіста вони теж ніжилися на пляжі пансіонату, проте не в променях сонця, а в …спальних мішках! Усе це магія Світязя – манить до себе сакральна водойма і в холод, і в спеку!


 

Діти, які вперше побачили іншу Україну – мирну, красиву, привітну, зовсім не агресивну, стають у себе вдома, на Луганщині, носіями українського. Їхні батьки, бабусі і дідусі вже з легкістю відпускають на захід своїх чад, вчать українську мову, а деякі під враженням почутого навіть вигукують: «Слава Україні!».

До наступної зустрічі на гостинній Волині і в краю Шацьких озер!


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39