Досвід господарювання шацьких лісівників: кінний патруль, пасіка та рекреаційні зони

13 Червня 2017, 13:05
2994

Все це та багато іншого побачили учасники виїзної наради-семінару, що відбулася на базі державного підприємства «Шацьке учбово-досвідне лісове господарство» 10 червня.

Про це пише сайт Волинського ОУЛМГ.

Участь у нараді взяли заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар, начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець, керівництво лісогосподарських підприємств області.


 

Рекреаційні зони давно є гордістю волинських лісівників. І здавалося, тут уже важко чимось здивувати, бо рівень відпочинку у волинському лісі останніми роками досить високий. Але в ДП «Шацьке УДЛГ» (директор Андрій Самолюк) таки зуміли відзначитися оригінальністю.

Піщанське лісництво. Кордон. Зона господарської діяльності. З вольєром, пасікою, господарськими будівлями, шістьма ставками загальною площею 25,9 га, і навіть дитячим майданчиком. Тут можна проводити екскурсії. Тут хочеться відпочивати. Є можливість порибалити – придбавши спеціальний квиток.

У найбільшому зі ставів шацькі лісівники вирощують диких качок – там нині живе 100 дорослих та 40 маленьких особин. Про це учасникам наради розповів єгер Піщанського лісництва Микола Пех, який безпосередньо і дбає про пернатих. Такий досвід, до речі, поки унікальний для Волині.


 

На пасіці – 20 бджолосімей. Їхні домівки – патріотично пофарбовані, яскраві. Андрій Самолюк розповідає, що 1 бджолосім’я  приносить 15-20 кг меду за сезон. Цілющого і запашного. Тут його цього року планують реалізовувати для населення.

Але то ще не все із ведення мисливського господарства, чим під час семінару дивували у Шацьку. На території є вольєр, де мешкають дикі свині. Хоча – вже майже не дикі. Бо звикли до турботи лісівників. Тож спокійно можна підійти і погладити – як малюків, так і дорослих тварин.

Розводять на Шаччині і фазанів. Словом, як у вірші українського класика: красиве і корисне.

І чи не найцікавіше. З початком курортного сезону, коли у лісі традиційно значно збільшується кількість відвідувачів (а люди на відпочинку, як відомо, відрізняються особливою безпечністю та легковажністю), шацькі лісівники цього року створили кінний патруль.

Четверо вершників, добре обізнаних на місцевості, відтепер постійно перебувають у режимі «бойової готовності».


 

– Це дає можливість мобільно, без зайвого шуму вистежити лісопорушників. Крім того, у лісі зараз відпочиває багато людей. У Шацькому районі – особливо. Ми маємо берегти ліс від засмічення та пожеж. Такий кінний патруль у цьому випадку – найкращий спосіб. Оперативність, безшумність, висока прохідність забезпечені, –  зазначив завідувач сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський.

Учасники наради також побачили, як на підприємстві ведеться лісогосподарська діяльність на прикладі Піщанського лісництва (кв. 34-35). Тут ознайомилися з комплексом лісокультурних та лісогосподарських заходів.

– Я зараз часто їжджу Україною. Бачу, як працюють лісівники. Скажу відверто: немає ніде в Україні рекреаційних пунктів такого високого рівня, як на Волині. Так, це дуже невелика частина лісогосподарської діяльності, але значна. Бо людина, яка приїздить до нас і зупиняється відпочити у лісі, саме з цього зробить висновок про роботу лісівників. А щодо іншого, то мені, волинянину, особливо приємно бачити, що в нашій області лісівники працюють самовіддано. Тримайте такий рівень, – зазначив Володимир Бондар.




Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024