Чи будуть Згорани шацькими

11 Червня 2017, 10:30
5750

Шостого червня голова Шацької об’єднаної територіальної громади Сергій Віннічук разом з головою Шацької райдержадміністрації Василем Голядинцем побували на сесії Згоранської сільської ради.

Що ж стало причиною такого візиту на сесію до сусідів?

Як розповідає Василь Голядинець, керівництво району та об’єднаної територіальної громади переконували депутатів, членів виконкому та громадськість об’єднатися в єдину громаду з Шацькою.

-Про те, що ми хочемо бачити село Згорани в складі об’єднаної громади Шацька, я вже озвучував у пресі у своєму інтерв’ю, - говорить голова Шацької райдержадміністрації. - Тепер переходимо від слів до діла. Тим більше, що в минулому Згорани таки входили до складу Шацького району. Перед тим, як приїхати на сесію, спілкувалися з депутатами, членами виконкому, сільським головою, мали розмову і з місцевими підприємцями. Це питання вже було на вустах згоранської громади, тому наш приїзд не був для місцевих несподіванкою.

Через деякий час процес об’єднання громад вийде на фінішну пряму, тому ми мусимо мати свої напрацювання в цьому плані. Одна з наших пропозицій - запропонувати Згоранській сільській раді увійти до складу Шацької об’єднаної громади.

На сесії у Згоранах Сергій Віннічук розповів депутатам та членам виконкому про плюси та мінуси об’єднання громад (а вони також є в нашому законодавстві, зокрема, це передача повноважень в громаду управління землями за межами населених пунктів), розповів про ті громади, які вже приєдналися до Шацька, скільки вони коштів витрачали на свої установи до об’єднання та після, які суми вкладаюся об’єднаною громадою в розвиток цих територій. Розповіли, чим живе Шацький район, як розвивається, над якими проблемами працюємо.

Протягом останніх місяців керівництво району та селищна рада працює над створенням на базі району курортної зони, маючи на меті об’єднати в одне території, де сконцентровані озера та є можливість розвивати туристичний бізнес. Активно працюємо над розвитком програми «Курорт-Шацьк», яка затверджена на сесії обласної ради та мета якої - зробити цю територію курортом державного значення.

В цьому році буде підписана угода з Одеським інститутом про бальнеологічні дослідження, на що виділені перші кошти з районного бюджету (30 тис. грн.), 150 тис.грн. дали з області з управління екології, та 19 тис.грн. з бюджету об’єднаної громади. Угоду про дослідження укладатиме обласне управління інфраструктури і туризму. Якщо наукові дослідження підтвердять лікувальні властивості води, сапропелю та грязей, то будемо подавати пропозиції у Верховну Раду, Кабмін про присвоєння статусу курорту державного значення нашому району. Цей статус дасть можливість залучати державне фінансування на цільові програми, які стосуватимуться розвитку інфраструктури району.

Коли спеціалісти працюватимуть над стратегією розвитку Шацької громади, і якщо буде на це воля жителів села Згорани, то їхню територію включимо в цю програму, бо є спільні проблеми, над вирішенням яких вже потрібно працювати. Наскільки мені відомо, в Згоранах жодного разу не порушувалось питання каналізування прилеглих до озер територій (ні на місцевому, ні тим більше, на районному чи обласному рівнях), не отримує місцевий бюджет і такий вид податку, як туристичний збір, хоча в селі є чимало таких людей, які приймають у себе відпочивальників.

Судячи з настрою депутатів та присутніх ми побачили, що справді більшість таки схильні до об’єднання з Шацькою громадою. В цьому вдалося дещо переконати тих, хто був найбільшим противником такого кроку. Але повторю, що остаточне рішення про приєднання до Шацької об’єднаної громади буде приймати тільки громада села Згорани. На сесії ми тільки говорили про перспективи обєднання, але рішення депутатами поки прийняте не було. Спочатку такий крок вони мають обговорити з жителями села.

У майбутньому будемо пропонувати включитися в процес об’єднання тим громадам, які прилягають до Шацького району та мають озера (наприклад, Любохини Старовижівського району), щоб консолідувати розвиток озерних територій в одну. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39