Як працюють заклади у Грабівській сільраді - висновки комісії

28 Травня 2017, 16:17
3077

Минулого тижня відбулося виїзне засідання тимчасової контрольної комісії Шацької районної ради з питань ефективного використання коштів районного бюджету закладами комунальної власності, які знаходяться на території Грабівської сільської ради.

Дивилися, як функціонують заклади соціальної сфери, голова комісії, депутат Сергій Сидорук, голова Шацької районної ради Сергій Карпук, члени комісії, депутати районної ради Олексій Писачук, Володимир Голядинець, Володимир Найда, Тетяна Чернякова, директор Шацького районного Центру зайнятості Мирослава Терета, працівники відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА на чолі з начальником Людмилою Єрофєєвою, начальник відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Шацької райдержадміністрації Ольга Романська,та в.о. Грабівського сільського голови Віталій Цвид.


 

Найперше члени комісії побували у ФАПі села Грабове. Цей медичний заклад можна назвати одним з кращих за матеріально-технічним станом в районі. Стосовно старого приміщення ФАПу, в якому зараз проживає сім’я переселенців з міста Горлівки, то його члени комісії рекомендували передати на баланс сільської ради.


 

У школі І-ІІ ступенів села Грабове, де також побувала комісія, вимальовуються чималі перспективи з наповнюваністю навчального закладу на наступні 3 роки: поки що в цьому році в школі навчається 40 дітей, наступного навчального року буде 50, через рік – 60, а ще через рік – 70. Декілька років тому у школі зробили внутрішні санвузли, але є потреба у ремонті даху, який протікає, та фундаменту, який пошкодують стічні води під час дощу. З потреб навчального процесу – комп’ютери (їх всього тири на школу) та дошки.


 

У ФАПі села Смоляри-Світязькі використовується лише дві кімнати з чотирьох, але й вони потребують капітального ремонту та облаштування відповідно до нових санітарних норм, також потрібно замінити електропроводку, полагодити дах. Сергій Карпук попросив завідувача ФАПом надати повний кошторис про потребу матеріалів на ремонт, оскільки за кошти районного бюджету в цьому році планується провести ремонти у ФАПах сіл Залісся, Смоляри-Світязькі та Підманове (загальна сума – 90 тис.грн.).


 

Клуб села Смоляри-Світязькі, де розміщується у двох кімнатах ще й сільська бібліотека, також потребує ремонту. Але це вже більше компетенція сільської ради, у комунальній власності якої знаходиться заклад культури.

Чи не найбільше часу члени комісії затратили на огляд школи, спілкування з колективом педагогів. Сергій Карпук зазначив, що в цьому році проблем із виплатою заробітної плати вчителям немає, натомість на місцеві бюджети скинули фінансування господарських потреб закладів освіти та виплату заробітної плати обслуговуючому персоналу шкіл. А на ці потреби у бюджеті району коштів бракує. Також вчителі розповіли, що у школі є потреба у спортивному інвентареві – волейбольних сітках, м’ячах.

Разом з тим члени комісії оглянули приміщення капітально відремонтованої їдальні школи, на яку в минулому році було виділено 115 тис.грн., в цьому – ще 100 тис.грн. Аби ввести її в експлуатацію, потрібно придбати електроплиту та підключити опалення. Основним завданням комісії по школі була перевірка ефективності використання бюджетних коштів та проведення інвентаризації використаного будівельного матеріалу.


 

У селі Голядин члени комісії побували у ФАПі, у цьому ж приміщення дві кімнати займає й сільська бібліотека. З потреб – перемурування грубки та ремонт кімнат. У місцевій школі педагоги також поділилися своїми проблемами: після вихідних вчителям часто доводиться прибирати територію школи, бо увечері там люблять посидіти місцеві та приїжджі після відвідин бару, що розташований навпроти.

Переконували вчителі керівництво освіти у тому, що в школі, де навчається по 2-3 дітей, також можна дати дітям нормальні знання. І якщо школа буде припиняти свою діяльність, то постане проблема використання приміщення. А воно ще в доволі хорошому стані.   


 

Коментарі
28 Травня 2017, 19:55
що вони можуть вирішувати і ви ще хочете в Європу
29 Травня 2017, 00:29
вой ще ймирося з найдою влізла
29 Травня 2017, 02:59
Дійсно комісія проводить аналіз роботи, стан використання та умови утримання комунальних закладів (тобто наших, місцевих, де кошти виділяються в основному наші місцеві).<br/>Ви праві, ми все не зможемо вирішити. Просто банально на все не вистачить коштів. Але ми, комісія, обіцяємо здійснити повний аналіз всіх комунальних установ (окрім громади) та надати Шацькій районній раді пропозиції щодо додаткового фінансування даних установ. Думаю у нас все получиться...<br/>А в Європу ми вже йдемо, незважаючи ні на що і ні на кого. І це залележить не від президента та депутатів Верховної Ради, а найперше від Вас всіх...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024