Світязький острів - у десятці островів України, які варто відвідати

24 Травня 2017, 16:30
8148

Українські острови - словосполучення все ще дивне для нас, вже давно жартома про рідну «банановій республіці». А адже в нашій країні є дивовижні куточки для відвідування: острова для пляжної романтики, усамітнення і міських поцілунків.

Про це пише сайт mandria.ua

«Українські Мальдіви» шукати на Джарилгач

1

 

Зі Скадовська на місцевому водному транспорті за півгодини можна доплисти до найкрасивіших берегів Джарилгача, які називають українськими Мальдивами. Тут плавають дельфіни і ковзають медузи, а білі піщані пляжі, всіяні черепашками, полонять своєю красою.

Цей безлюдний острів сонячної Херсонщини вважається найбільшим в Центральній Європі (його площа - 62 км кв.). Тут росте, між іншим, сім видів рідкісних орхідей!

На цій заповідній землі міжнародного значення можна спостерігати за оленями, муфлонами і дикими кіньми на лоні дикої острівної природи. Місцеві грунтові дороги загальною протяжністю 27 км зручні для еко-сафарі.

А ще обов'язково дістаньтеся до старого маяка, зведеного в 1902 році за проектом одного з учнів Гюстава Ейфеля, конструктора Ейфелевої вежі. Він особливо ажурний в променях сліпучого сонця.

 

Дикий Бірючий з президентською дачею

Від Генічеська на катері можна дістатися до острова Бірючого, маловідомого в широких колах. Тут пестить погляд бірюзова вода і пустельність широких пляжів. Фактично це не острів, а розширена частина Федотової коси в Азовському морі. Від коси до 1929 року Бирючий був відділений невеликим протокою, саме тому і отримав статус острова.

1

 

Сьогодні тут розташований державний заповідник, так що під час прогулянки можна легко наштовхнутися на оленів, ланей або єнотову собаку. Крім природних багатств на острові є президентська дача, побудована ще за часів правління Хрущова. Кажуть, тут відпочивали всі президенти незалежної України.

 

Березань, він же «Буян» - острів археологів

Від Очакова і Рибаківки курсують екскурсійні катери на безлюдний острів Березань, офіційно визнаний частиною Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія».

1

 

Влітку цей невеликий острів в Чорному морі стає центром археологічних пошуків. В античні часи ця земля була півостровом, заселеним жителями Стародавньої Греції. Цікавий факт: як стверджують багато дослідників творчості Олександра Пушкіна, саме цей клаптик суші був описаний в «Казці про царя Салтана» як острів Буян.

Тут можна побачити залишки численних і різночасових жител, храмів, оборонних споруд, цистерн, грунтових могильників, цвинтарів і курганів ... На жаль, сьогодні оселитися на острові складно: тут немає джерел прісної води, придатної для пиття.

Прикордонний Зміїний сповнений щебету птахів

На чорноморський острів Зміїний з Вилкового плисти близько п'яти годин. Навіщо? Це, мабуть, самий важкодоступний острів в Україні, який навіть намагалися назвати скелею в море. Про нього чули всі, але знайти серед знайомих кого-небудь, хто там побував - поки не вдається.

1

 

Розташований острів недалеко від дельти Дунаю, а протягом цієї річки настільки сильне, що на його береги викидало безліч річкових вужів - звідси і назва.

Цей клаптик суші завжди був перевалочним і прикордонним. До 2006 року тут була військова база, так що сьогодні туристам - щастя: Зміїний став більш доступним для відвідування. У місцевому селищі Біле є пошта, музей, готель і навіть відділення банку. Тут дуже мальовничо - по-степовому. Через вітри дерева на цій землі не приживаються. Зате в період сезонної міграції птахів острів сповнений щебету.

В гості до старожилів на острів Очаківський

Серед дачних острівних ділянок у Вилковому є найгостинніший - відкритий для туристів: садиба-музей «Квакенбург» на острові Очаківський.

До пам'ятки пливуть на катері, дивуючись побаченому: всі тутешні ділянки в дельті Дніпра місцеві жителі із завидною завзятістю відвойовували у води. Люди рили канали, укріплювали береги мулом і дерев'яними киями, насипали землю ... Постійно, з року в рік - з часів заселення в XVII столітті і до цього дня.

1

 

Тут добре ростуть тільки фруктові дерева, надзвичайно смачна місцева полуниця і споріднений «Ізабелла» виноград «новак». З нього виходить ароматне вино насиченого бордового кольору, яке навіть поставляли до столу імператорів.

У «Квакенбурзі» зберігся старий рибальський будиночок, який колись належав родині старовірів, де виховувалося тринадцять дітей. Тут вас пригостять фіточаєм з самовара завбільшки з відро ... Цікаво, що на сусідніх ділянках ще живуть деякі сім'ї, так зване останнє покоління народжених на островах.

 

Хортиця - козачий оплот на лоні чудової природи

Хортицю називають духовним символом нації, і, за великим рахунком, тут важливо побувати кожному українцю. У 2004-му на її землі побудували історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» - узагальнений образ козацьких столиць XVI-XVIII століття, де в 2007 році був знятий «Тарас Бульба» з чудовим Богданом Ступкою.

1

 

З берегів Хортиці добре милуватися мальовничими дніпровськими порогами і величною ДніпроГЕС, а в дні народних свят спостерігати за бравими козаками і слухати старовинні пісні. А ще тут добре гуляти - і не тільки протоптаними стежками.

Хортицю називають найбільшим річковим островом в Україні. Ця земля - ​​заповідна: тут є скелі висотою до 50 метрів, балки, чудові галявини, порослі рожевої травою ... На Хортиці особливий мікроклімат: місцева флора і фауна істотно відрізняються від материкових.

 

Острів закоханих і космонавтів на озері Світязь

Приїхавши в Ковель, сідайте на маршрутку і їдьте до найбільшого і глибокого озера України - Світязя, яке часто називають «Українським Байкалом». Посеред нього видніється острів Закоханих площею близько 7 га, зарослий кленами і липами.

1

 

На цьому дикому острові є будиночок лісника, кілька альтанок і наглядова база орнітологів

Це заповідна зона, чудове місце для гніздування птахів. Особливо багато тут бакланів

Примітно, що цей клаптик суші називають ще «Островом космонавтів»: за радянських часів тут розташовувалася база відпочинку підкорювачів космосу. Вони теж любили спостерігати за місцевими заходами, які неможливо порівняти ні з якими іншими: сонце на Світязі занурюється прямо в воду.

 

Лиса гора і острівна церква біля Ржищева

Біля містечка Ржищів посеред Дніпра є Лиса гора - гарний піщаний острів, де колись проводились язичницькі обряди. Так що місце це буквально просякнуте цілющою енергією. Як би там не було, але тут дійсно розгортається душа і додаються сили!


 

Багато років тому на цьому місці знаходилося село Гусинці, нині повністю затоплене - після створення Канівського водосховища в 1972 році. А Лиса гора була найвищою точкою цього села. Як відзначають езотерики, вона знаходиться на тому ж меридіані, що і єгипетські піраміди, а це щось та означає.

Неподалік від Лисої гори розташована старовинна церква з дзвіницею, побудована в 1812 році в стилі українського бароко і теж оточена водою. Дістатися до церкви з боку Ржищева можна по воді на катері або по недавно побудованому містку - з протилежного берега Дніпра.

 

Острів для романтичних побачень в Тернополі

Ще один острів Закоханих розташований посеред Тернопільського «моря» - однієї з головних визначних пам'яток міста. Небагато європейських міст можуть похвалитися великим озером в центрі, а Тернопіль і Женева можуть.

Штучне Тернопільське «море» велике - 300 га, а острівець - маленький (80 на 50 м), але дуже затишний, оточений вербами. З парком його з'єднує різьблений місток, в центрі є альтанка-ротонда, а навколо розставлені лавки.

1

 

У цього острова немає ніякої романтичної легенди, це просто тихе, гарне місце, без якого неможливо уявити собі вигляд і добру атмосферу Тернополя.

 

Слідами апостола Андрія на Монастирський острів

У Дніпрі одне з найпопулярніших місць для прогулянок - Монастирський острів. Сюди можна потрапити по пішохідному мосту, обвішаного замками щастя, що відкриває дивовижний вид на місто.

1

 

Біля підніжжя цього великого кам'янистого острова шумить штучний водоспад висотою 17 метрів, його прикрашає білосніжна Миколаївська церква. Якщо вірити легендам, в XI столітті тут існував візантійський монастир, в якому княгиня Ольга перечікувала бурю по дорозі до Константинополя. Тут зупинявся апостол Андрій, який іде на Київ. Він молився Господу про осяяння цих земель світлом Христовим і поставив хрест - символ торжества християнства над язичництвом, світла над темрявою.

Сьогодні на острові можна добре відпочити. Тут є зоопарк, акваріум, парк дитячих атракціонів, кафе і ресторани, кінний дворик, пляжна зона і водна станція.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром