Які дозволи треба отримати, щоб знести родючий шар грунту, - розповіли у Шацькому відділі Держгеокадастру

21 Травня 2017, 19:20
8273

Власникам та користувачам земельних ділянок, аби отримати дозвіл на зняття родючого шару грунту, необхідно обов’язково розробити робочий проект землеустрою щодо зняття, перенесення та тимчасового зберігання родючого шару ґрунту земельної ділянки, який за своїм призначенням є головною складовою природозахисних заходів, направлених на охорону родючості ґрунтів та їх ефективне використання.

Про це інформують у відділі Шацького району міжрайонного управління у Любомльському та Шацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області.

Охорона родючості ґрунтів є логічним продовженням політики держави у земельних правовідносинах, яка чітко визначила в конституційних положеннях, що основним багатством нашої держави є земля, щодо якої діє режим особливої охорони. Зважаючи на особливе ставлення нашої держави до земельних правовідносин, а також цінність сільськогосподарських земель як таких, зняття та перенесення ґрунтового покриву земельної ділянки дозволяється виключно у тому випадку, коли отримано дозвіл на зняття родючого шару ґрунту.

На виконання листа Головного управління Держгеокадастру у Волинській області від 04.05 2017 року №0-3-0.42-82/90-17 щодо отримання дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) відділ у Шацькому районі міжрайонного управління у Любомльському та Шацькому районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області інформує таке: згідно з п. 2 статті 168 Земельного Кодексу України - власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Невиконання умов знімання, збереження і нанесення  родючого  шару  ґрунту тягне за собою відповідальність передбачену ст. 211 Земельного кодексу України, ст. 53-3 Кодексу України про адміністративне правопорушення та статтею 2391  Кримінального Кодексу України в окремих випадках (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи для довкілля).

Власники земельних ділянок та землекористувачі, які проводять гірничодобувні, геологорозвідувальні, будівельні та інші  роботи, зобов’язані отримати дозвіл на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту земельної ділянки, якщо це призводить до порушення поверхневого (родючого) шару ґрунту.

Дозвіл не вимагається у випадках, якщо переміщення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) здійснюється в межах однієї й тієї самої ж земельної ділянки, що надана для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), індивідуального дачного будівництва та будівництва індивідуальних гаражів.

Тому керуючись пунктом 3 частини 30  Положення про Головне управління Держгеокадастру у  Волинській області затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 року №308 наголошуємо на необхідності отримання власниками та землекористувачами дозволів щодо зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок в Управлінні з контролю за використання та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Волинській області.

Відповідно до пункту №41 додатку до Закону України від 19.05.2011 року «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» передбачено надання спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок.

Необхідність одержання документів дозвільного характеру, що встановлена законами, виникає виключно після внесення таких документів до Переліку, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті. Забороняється вимагати від суб'єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, які не внесені до Переліку, затвердженого цим Законом.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром