Екскурсію медичними установами провели для шацьких старшокласників

21 Травня 2017, 19:00
1385

У 10 та 11 класах ми вивчали такий предмет як медико-санітарна підготовка. Спочатку він видався не дуже цікавим. Теорія, перші правила надання допомоги потерпілим, з якими майже кожен знайомий - все це було нудним і набридливим. Та коли ми почали використовувати свої знання на практиці, то ставлення до цього предмету зовсім змінилось.

Ще у 2016 році (ми були тоді у 10 класі) нам випала нагода взяти участь в обласних змаганнях із надання першої допомоги. Вони проводились в Луцьку представниками організації Червоного Хреста країни Польщі. Всі команди були забезпечені необхідними матеріалами. Зокрема, це різні типи бинтів, одноразові рукавички, нашатирні та медичні спирти.

Організатори підготували дуже реалістичні ситуації, де ми і повинні були продемонструвати свої вміння. Особливого враження надавав грим, завдяки якому і передавалась вся атмосфера небезпеки. Таким чином, ми зупиняли носову кровотечу, артеріальну і венозну (потрібно добре знати чим ці кровотечі різняться, інакше це може призвести до фатальних наслідків), накладали шини, робили штучне дихання на манекені. І якщо ви думаєте, що це просто, то дуже помиляєтесь, бо слід пам’ятати десятки нюансів, аби правильно надати допомогу. Хоча наша команда і не зайняла призового місця, але здобула хороші навички.

Цього року  ми закінчуємо навчання у школі, тож нам знову випала нагода відчути себе юними медичними фахівцями. Оскільки наші хлопці відправились на польові збори, то Тамара Володимирівна Мазурок, вчителька даного предмету, влаштувала нам екскурсію у приміщеннях швидкої допомоги, приймального та дитячого відділень Шацької ЦРЛ.


 

Наша подорож розпочиналась на території швидкої. Спочатку нам показали, як облаштовані кабінети, де фельдшери приймають телефонні виклики, а вже потім виїжджають до місця призначення. Далі нам показали прилади, ліки, котрі використовують для надання допомоги. Особисто я, яка ще з дитинства була на теренах швидкої, бо мама лікар, була здивована. Навіть у нас почало з’являтись європейське обладнання. Тепер, перебуваючи у кареті швидкої, вам з легкістю можуть визначити рівень цукру в крові, зробити кардіограму серця, а кардіологи відразу ж вас проконсультують, тому що у електрокардіографі стоїть GPS навігатор, завдяки якому вся інформація надходить до диспетчерів. Також наявний дефібрилятор, який необхідний для реанімації серця, легенево-кисневі прилади, які використовують при нестачі кисню в організмі, шини, котрі застосовують для трансплантації хворого.

 Другою зупинкою було приймальне відділення, де нас зустріли привітні медсестри. Вони розповіли про принципи їхньої роботи, які полягають ось в чому: пацієнта потрібно оглянути, його волосяні та шкірні покриви, якщо у хворого є певні скарги,то звернути увагу саме на них, записати дані та висновки. Обов’язковим є вимірювання тиску (до речі, медсестри дали і нам змогу навчитись це робити). Також на приймальному є розчини і прилади, завдяки яким знезаражуються інструменти, використані під час роботи, що свідчить про стерильність та санітарні норми.

Фінішною станцією було дитяче відділення. Тут все нагадує дитячий садок. Просторі, світлі палати, десятки малюнків, їдальня і навіть невеличкий спортзал, де діти можуть займатись фізично, гратись. На мою думку, це великий плюс, адже завдяки такій атмосфері дітлахи забуватимуть про хворобу та швидше будуть одужувати, а це - найголовніше завдання. Безперечно, чистота і стерильність тут на першому місці, інакше й бути не може.

Медицина нашого району потрохи розвивається, виходить на новий щабель, а ми маємо змогу спостерігати за цим і частково брати участь в цьому. Та пам’ятайте: кожен із нас повинен знати, принаймні ази, як надавати першу медичну допомогу, бо життя - це коробка, тому невідомо, який сюрприз вона підготувала всередині. Хто зна, може, колись і ви врятуєте комусь життя.

Анастасія Піддубна, НВК ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк

Коментарі
22 Травня 2017, 02:48
шось то циганіци ни ведно
22 Травня 2017, 19:30
А що це за така красуня з права.. у полосатій кофтинці?
23 Травня 2017, 01:01
ТО ЧЕЙЧИКОВА
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024