Шацькі школярі впевнені, що практичні заняття з "Захисту Вітчизни" виховують з них патріотів

11 Травня 2017, 12:45
3119

3 третього по п’яте травня цього року в учнів 11-го класу Шацької ЗОШ І-ІІІ ст. тривали навчально-польові збори з навчального предмета «Захист Вітчизни».

Перший день занять ми провели на території Шацької школи, - повідомляють старшокласники навчального закладу, які брали участь у зборах.

Одинадцятикласники здавали різноманітні нормативи, відпрацьовували злагоджену роботу в строю, практикувались у збиранні та розбиранні АК-74 та спорядженні його магазину на час. Загалом, більшість учнів впоралася з поставленими завданнями, адже покращити свій фізичний стан ніколи не зашкодить.

1

1

 

Наступного дня юнаки Мельниківської, Прип’ятської та Шацької ЗОШ І-ІІІ ступенів  вирушили у Володимир-Волинську 14-у окрему механізовану бригаду. Нам провели екскурсію по військовій частині, а також розповіли про правила проходження смуги перешкод, спробувати свої сили у якій зміг кожен бажаючий.

Того ж дня ми повернулися назад у школу смт Шацьк, де взяли необхідне спорядження для продовження занять. А саме: протигази, макети АК-74У та саперні лопатки. Продовжили проходження зборів учні Шацької та Мельниківської ЗОШ на базі  спортивно-оздоровчого табору «Медик». Для ночівлі особового складу були надані два будиночки – по одному на кожен взвод (школу).

1

1

 

Одразу ж по прибутті керівники «Захисту Вітчизни» Валерій Михальчук, Микола Маригода та Юрій Юхимук повідомили нам про наступні етапи навчально-польових зборів і організували добові наряди. Звичайно, все це було для нас нове, але ми розуміли, що це початок нашої підготовки до несення майбутньої військової служби. Після певних організаційних моментів нам був даний час для розташування у кімнатах та відпочинку. Потім ми отримали завдання розвести багаття та підтримувати його для того, щоб через деякий час приготувати на ньому їжу. Після цього допризовники отримали наказ вишикуватись у повному спорядженні, де  вперше пролунала  команда: ''Гази!''.


 

Руки затрусилися від несподіванки. Ми трохи розгубилися, і це не дозволяло швидко витягнути протигаз із підсумка та надягнути його на голову, щоб умовно врятувати своє життя. Згодом ця команда була подана ще декілька разів для закріплення наших практичних навичок.

Згодом ми вишикувались на плацу і похідним кроком, а потім бігом вирушили на полігон. Вибігши на стежку в лісі, почули команду: "Спалах справа!", після якої всі допризовники швидко приземлились на землю в протилежному напрямку від умовного вибуху, прикривши голову руками.

–Така команда повторювалась керівниками неодноразово. Пробігши ще декілька десятків метрів, знову почули: "Гази!", але юнаки не розгубилися , а, навпаки, вміло і швидко намагалися виконати завдання. Ми бігли в протигазах близько 300 метрів. Розташувавшись по власних позиціях, допризовники копали окопи та вивчали місцевість. Хочу зазначити, що всі юнаки вдало справились із завданням. Під час окопування була надана команда, щоб одягнути протигази і продовжувати далі роботу. Це було досить тяжко, але і цікаво водночас. Після завдання всі допризовники у складі взводу могли оцінити власні здібності. Пізніше юнаки тренувалися пересуватися по полю бою різними способами. Був біг з перебіжками, повзком до макетних танків, щоб вразити ціль гранатами і тому подібне. Тоді взвод вистроївся в колону по дві особи і похідним кроком з піснею рушив до місця розташуваня. Ці дні були досить цікаві для хлопців і запам’ятаються їм на все життя!’’- розповідає допризовник Віктор Боярчук.

Після повернення взводу із тактичних занять їм було наказано приготувати їжу та чекати наступних розпоряджень. Проте несподівано розпочався сильний дощ, який змінив плани, і не залишалося нічого, окрім як відпочивати у будиночках. Відбій був рівно о 22:00, хоча мало хто хотів спати, обговорюючи насичені події завершеного дня.


 

Раптово, приблизно о другій ночі, пролунала серія вибухів петард, після чого ми почули голосну команду: ''Підйом!''. Досить важко просинатися о такій порі після виснажливого дня. Але потрібно було не тільки прокинутись, а й швидко вдягнутися, взяти все необхідне спорядження та вибігти на шикування. Так продовжувалося кілька разів, доки не було досягнуто задовільного реагування на екстрений підйом.

Варто зазначити, що це було важко, і мало хто виспався наступного ранку. Та не слід  забувати, що керівники зробили все можливе, аби приблизити наші умови до умов в армії. І після цього дійсно усвідомлюєш, наскільки важко нашим захисникам на сході України виконувати свій обов'язок. Адже вони не сплять по кілька діб, весь час знаходяться на холоді та у нервовому напруженні, часто під обстрілом, і все-таки продовжують гідно нести свою службу.

У п'ятницю, 5 травня, приблизно о 6-ій ранку нас розбудили командою: ''Підйом!''. Після шикування була проведена ранкова зарядка, ми прибрали у кімнатах, розігріли їжу, прибрали на території та у супроводі світла ранкового сонця вирушили додому.


 

Обговорюючи події цих кількох днів, ми хотіли б сказати, що абсолютно всім учням сподобалося таке безсумнівно корисне проведення часу. Навчально-польові збори загартовують, збагачують досвідом та надають необхідні навички молоді. Адже ми – майбутнє нашої країни, яке залежить від нашого військово-патріотичного виховання. І такі збори є певним кроком до правильного виховання, до оздоровлення нації як у фізичному, так і у ментальному плані. Такі заходи повинні проводитися частіше.

Варто відзначити злагодженість організації навчально-польових зборів директорами Шацької ЗОШ І-ІІІ ст. Валерієм Михальчуком, Мельниківської ЗОШ І-ІІІ ст. - Миколою Маригодою та Прип'ятської ЗОШ І-ІІІ ст - Олександром Лончуком.

Учасники навчально-польових зборів завдячують Шацькому районному військовому комісаріату за надану зброю для тренувань, Юрію Юхимуку - за надані петарди та транспорт;  керівництву  та працівникам спортивно-оздоровчого табору «Медик», командуванню 14-ої ОМБР.


 

 

 

Коментарі
12 Травня 2017, 00:02
швирепє мале
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024