Депутати Шацької районної ради прийняли звернення про необхідність передачі земель у розпорядження громад

06 Травня 2017, 09:30
1754

На сесії Шацької районної ради, яка відбулася 28 квітня, депутати прийняли Звернення до вищого керівництва держави про необхідність внесення змін у земельне законодавство. Землями за межами населених пунктів, на думку обранців громади, має розпоряджається не управління Держгеокадастру, а громада.

Звернення створене з ініціативи депутата районної ради Сергія Сидорука.

-Прийнятий у 2013 році закон, який прописує цю недержавницьку  позицію, досі не відмінено. В громади забрали право планувати розвиток своєї території, зокрема планувати індивідуальну забудову, розташування кладовищ, сміттєзвалищ, забезпечувати земельними ділянками місцевих учасників АТО тощо. Керівництво району, представники органів місцевого самоврядування  неодноразово робили спроби врегулювати це питання, проте безрезультатно. Будемо звертатися в вищі державні структури, до волинських депутатів з проханням якнайшвидше забезпечити розгляд у другому читанні і прийняття закону україни про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель, - наголосив під час виступу Сергій Федорович.

Депутати районної ради одноголосно підтримали звернення.

Звернення депутатів Шацької районної ради

Голові Верховної Ради України А.Парубію, Прем’єр-міністру України В.Гройсману, народним депутатам України С.Івахіву, І.Гузю, С.Мартиняку, І.Лапіну, І.Констанкевич.

Ми, депутати Шацької районної ради Волинської області, звертаємо вашу увагу на те, що до сьогодні не виконується задекларована Президентом України, Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України передача на місця (у процесі децентралізації та реформування органів місцевого самоврядування) повноважень у сфері земельних відносин.

Адже сьогодні склалася парадоксальна ситуація, коли землями поза межами населених пунктів, що розташовані на території об’єднаних територіальних громад, розпоряджаються не відповідні ради, а чиновники Держгеокадастру. Ті громади, які ще не об’єдналися, через відсутність вільних земель в межах населених пунктів не можуть вирішити свої нагальні питання, у тому числі у сфері містобудування, забезпечення земельними ділянками учасників АТО, розташування цвинтарів, сміттєзвалищ тощо. Крім того, місцеві громади не в повній мірі можуть визначати короткострокові та середньострокові стратегії розвитку своїх територій, оскільки не є розпорядниками даних земель, а планування та розбудова населених пунктів за рахунок земель за межами населених пунктів не збігається з теперішніми діями Держгеокадастру, який масово передає у власність земельні ділянки для сільськогосподарських потреб на територіях які мають високу рекреаційну, комерційну та містобудівну цінність та могли б згодом стати додатковим джерелом наповнення бюджетів місцевих громад.

19 квітня 2016 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» №4355, який покликаний вирішити вищевказані питання.

Передача повноважень у сфері земельних відносин на місця підсилить роль органів місцевого самоврядування у комплексному розвитку територій та об’єднаних громад, дозволить більш оперативно та якісно залучати додаткові інвестиції, створить більш комфортні та сприятливі умови для розвитку фермерства, підприємництва на селі та розвитку економіки України.

Незважаючи на те, що з моменту прийняття законопроекту №4355 у першому читанні пройшов рік і він підготовлений до розгляду у другому читанні, він так і не був розглянутий Парламентом.

Зволікання з законодавчим врегулюванням даного питання гальмує реформу децентралізації в земельній сфері та суперечить її основоположним принципам.

Враховуючи вищевикладене, з метою створення достатньої ресурсної бази для розвитку місцевого самоврядування в Україні відповідно до європейських стандартів, підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, впровадження прозорого та публічного процесу управління та розпорядження землями за межами населених пунктів, просимо вас забезпечити якнайшвидший розгляд у другому читанні і прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстраційний номер 4355).

Депутати також вирішили спрямувати Звернення в усі районні ради області і Волинську обласну раду.

Коментарі
06 Травня 2017, 15:31
Прощо той Сидорук говорить? Я згідний щоб розпорядження землями віддали громаді, але такій громаді яка недумалаб як набити свій карман, а посправедливості розпоряжалася землею, от якщо взяти Сидорукові слова то виходить що в нас в районі нема ні кладовища ні смітєзвалищ, і нарешті згадали шо у вас є АТОвці, ащо ви їм дали? Даю за вас відповідь-ні земельного участка, ні достойної соціальної допомоги, а держгеокадастр забезпечив їх участками під садівництво, та допоміг землею під дачне будівництво, тому шановні робіть висновки!!!!
06 Травня 2017, 18:07
Кладовище і сміттєзвалище згадується для прикладу, включіть мозги. Звернення буде адресуватися всім районним радам - це ж не значить, що у всіх немає кладовищ і сміттєзвалищ!!! І мова тут не тільки про атовців - крім атовців у районі уявіть собі ще є люди, які хочуть будуватися, громади - планувати свої території, розвивати їх. А їм не дають, бо Держгеокадстру видніше, кому її треба віддати - головненським, ковельським підставним особам. Потім скуплять усе і будуть руки потирати. А ви, знаючий, як доживете до того дня, що ваші діти захочуть взяти землю. а вам скажуть - все вже роздано - тоді по-іншому заспіваєте
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024