Наслідки відмови від щеплення можуть бути небезпечними для дітей

30 Квітня 2017, 08:00
3384

Що варто знати батькам про наслідки відмови від щеплення – розповідає в.о. заступника головного лікаря комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Любомльського і Шацького районів Олеся Дубина.

-Найефективнішим і безпечним методом профілактики інфекційних захворювань є вакцинація. Завдяки проведенню вакцинопрофілактики в світі ліквідована натуральна віспа, завершується ліквідація поліомієліту, різко скорочена захворюваність багатьма іншими інфекціями.

Ще в стародавній Індії, Єгипті для захисту від віспи на руку здоровій дитині прив'язували шматочок тканини, просочений вмістом оспенного елемента хворої людини. Першою справжнім успіхом була робота англійського лікаря Дженнера. Більше двохсот років тому він запропонував робити людям щеплення проти натуральної віспи, для чого застосував матеріал від корів хворих коров'ячою віспою. Особи, які отримали таке щеплення, не хворіли натуральною віспою. Згодом стали називати вакциною - від латинського слова «vacca» - корова.

Після введення в організм вакцина створює захист - несприйнятливість до інфекції (імунітет). Це відбувається тому, що після щеплення в організмі утворюються спеціальні частинки (антитіла), які знешкоджують вірус чи бактерію. Ось чому термін «вакцинопрофілактика» тотожний терміну «імунопрофілактика».

Крім 10 інфекцій, проти яких вакцинація в нашій країні є обов'язковою - туберкульоз, дифтерія, правець, коклюш, поліомієліт, гепатит В, гемофільна інфекція, кір, краснуха, епідемічний паротит, в даний час в Україні зареєстровано так звані «рекомендовані» вакцини - проти вітряної віспи, пневмококової інфекції, гепатиту А, раку шийки матки, ротавірусної інфекції, менінгококового менінгіту. Захворювання, проти яких проводиться вакцинація, можуть призвести до розвитку ускладнень, інвалідності та навіть смерті.

Вакцинація проти більшості інфекцій проводиться у віці до 1,5 років. Дитину необхідно захистити від інфекційних захворювань до того, як вона почне активно контактувати спілкуватися з іншими дітьми в дитячому садку або на ігровому майданчику.

Слід пам'ятати, що кожна дитина повинна бути вакцинована. Бувають випадки, коли дитина може пропустити вакцинацію, в тому числі і за медичними показаннями, продовжити проведення щеплень можливо надалі за індивідуальним графіком вакцинації, який складе лікар для вашої дитини.

Робити щеплення дитині чи ні — проблема, що хвилює нині усіх свідомих батьків.

Батьки мають володіти достатньою інформацією, щоб зробити правильний вибір. На медичних працівників, які проводять щеплення, покладено обов’язок щодо надання об’єктивної інформації про ефективність профілактичних щеплень та про можливі поствакцинальні ускладнення передбачено статтею 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III (далі — Закон про захист населення від інфекційних хвороб).

Зокрема, батькам корисно знати й про наслідки відмови від щеплення. Окрім небезпеки інфікування, це може завадити влаштуванню дитини в дитсадок або школу. Так, у листі МОН «Щодо роз’яснення порядку приймання дітей до першого класу» від 14.02.2015 № 1/971 йдеться про те, що питання відвідування навчального закладу дітьми, батьки яких відмовляються від щеплень, вирішує лікарсько-консультативна комісія. В іншому нормативному документі також зазначено, що діти, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем, можуть відвідувати загальноосвітні навчальні закладу за рішенням лікарсько-консультативної комісії з залученням епідеміолога територіальної санепідстанції (Примірне положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу, затверджене наказом МОЗ від 29.11.2002 № 434).

Крім того, статтею 15 розділу III Закону про захист населення від інфекційних хвороб передбачено, що для прийому дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів необхідна відповідна довідка медичного закладу. Довідку видають на підставі даних медогляду дитини, у разі відсутності медичних протипоказань для її перебування у закладі, а також якщо дитині проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень і вона не контактувала з хворими на інфекційні хвороби або бактеріоносіями.

Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідувати дитячі заклади заборонено. Якщо щеплення було проведено з порушенням визначених календарем строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації консиліум відповідних лікарів може дозволити відвідування дитиною навчального закладу.

Також варто знати, що Вам можуть заборонити в'їзд до країни, перебування в яких згідно міжнародних медико-санітарних правил або міжнародних угод вимагає наявності певних профілактичних щеплень.

Отже, правом батьків і всіх громадян є отримання від медичного працівника повної інформації про небезпеки інфекційних захворювань, необхідності проведення профілактичних щеплень, наслідки відмови від них, можливі поствакцинальні реакції й ускладнення. На Вас покладається відповідальність за прийняте рішення - чи бути Вашій дитині захищеним від інфекції, бути щепленим або хворіти із загрозою важких наслідків захворювання.

Коментарі
30 Квітня 2017, 13:08
Ой раді бога. Заплати гроші і напишуть що завгодно. А привівки робити то треба. Хоч і страшно.
30 Квітня 2017, 18:10
Вибачте, статтю не читаю.достатньо заголовка. А наслідки щеплння можуть бути ще страшніші. Я не противник щеплень.але вакцина має бути якісною.а вводять всяку, яку треба засвоїти. Є знайомі лікарі, не в Шацьку, то чисто по-совісті і посекрету підказують, яку не варто робити в жодному разі і тільки тому що вона сумнівної якості і реакція в дітей здебільшого негативна.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром