Працівники Шацького національного парку та лісгоспу взяли під охорону місця гніздування птахів

26 Квітня 2017, 15:00
2162

Птахи у лісі відіграють надзвичайно важливе значення. Волинські лісівники це розуміють і постійно оберігають пернатих від браконьєрів і навіть надмірної людської уваги, намагаються принадити штучними гніздів’ями та персональними будиночками.

Про це пише сайт Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Тільки цього року від кожного лісництва птахам «перепало» по сто шпаківень. Якщо врахувати, що зараз у системі Волинського ОУЛМГ діє 131 лісництво, та ще 43 учнівських, то це дуже вагомий внесок у поліпшення «житлових» умов пернатих.
Особлива увага – червонокнижним! Адже тільки на території лісових угідь Волинського ОУЛМГ виявлено 25 їх видів. Лісівниками взято на облік 208 місць гніздування особливо цінних та рідкісних птахів, що мешкають в лісових угіддях 17 лісогосподарських підприємств.


 

Начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко ще в березні підписав наказ «Про здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів навколо місць гніздування хижих птахів, занесених до Червоної книги України, та чорного лелеки, токовищ глухарів, тетеруків». У ньому зокрема зазначається, що відповідно до пункту 5 Санітарних правил в лісах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 р. №555 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 р. №756), забороняється здійснення заходів із поліпшення санітарного стану лісів навколо місць гніздування хижих птахів, занесених до Червоної книги України (радіусом 500 м), та чорного лелеки (радіусом 1000 м), токовищ глухарів і тетеруків (радіусом 300 м). При цьому цим наказом зобов’язано директорів підприємств забезпечити збереження середо­вища існування та недопущення погіршення розмноження птахів, дотримання режиму охорони та здійснення постійного моніторингу і поновлення узагальнюючих даних щодо наявних місць гніздування птахів названих категорій. Також у зв’язку із цим передбачається спільно із ВО «Укрдержліспроект» внести відповідні зміни у лісовпорядкування.


 

Серед птахів, що підпадають під охорону цього наказу, – чорний лелека, шуліка рудий і шуліка чорний, журавель сірий, дятел білоспинний, пугач, тетерук, сова болотна, підорлик малий і підорлик великий, тювик, яструб, лунь болотний і лунь польовий, глушець, змієїд, беркут, могильник, балабан, сапсан, орлан-білохвіст, скопа, канюк степовий, усі токовища глухарів і тетеруків. Такі місця вже виявлено і взято під охорону у масивах Ішівського та Стенжаричівського (ДП «Володимир-Волинське ЛМГ»), Новорудського, Градиського, Городоцького (ДП «Городоцьке ЛГ»), Добренського, Карпилівського, Стобихівського (ДП «Камінь-Каширське ЛГ»), Муравищенського (ДП «Ківерцівське ЛГ»), Скулинського, Замшанського, Зеленівського, Радовичівського, Ковельського, Білинського (ДП «Ковельське ЛГ»), Граддівського, Колківського, Рудниківського, Тельчівського, Осницького (ДП «Колківське ЛГ»), Сваловичівського (ДП «Любешівське ЛМГ»), Головнянського, Чорноплеського, Замлинського, Мосирського, Любомльського (ДП «Любомльське ЛГ»), Оконського, Вовчецького, Новочервищанського, Карасинського, Маневицького, Соф’янівського, Галузійського, Черевахівського (ДП «Маневицьке ЛГ», Куклинського (ДП «Поліське ЛГ»), Гущанського, Забузького, Гупалівського, Крушинецького (ДП «Прибузьке ЛГ»), Гірницького, Жиричівського, Заболоттівського, Кортеліського (ДП «Ратнівське ЛМГ»), Буцинського, Дубечнівського, Любохинського. Синівського, Старовижівського, Сьомаківського (ДП «Старовижівське ЛГ»), Мокрецького, Радовичівського, Вербичанського (ДП «Турійське ЛГ»), Берестянського, Горинського, Партизанського (ДП «Цуманське ЛГ»), Шацького, Поліського, Піщанського (ДП «Шацьке УДЛГ»), Стохідського та Стирного (ДП «СЛАП «Ратнеагроліс») лісництв.

1

 

Названих червонокнижників давно взято під охорону держави у Черемському природному заповіднику, який входить до сфери відання ВОУЛМГ, Національних природних парків – Шацького, Ківерцівського «Цуманська пуща» та «Прип’ять-Стохід», ботанічних заказниках.

На щастя, у волинських лісах полюбляють селитися соловейки і зозулі, дятли і сороки, щиглики і вівсянки… Їх понад дві сотні… Тільки науковці Шацького НПП зафіксували 241 різновид птахів, що там мешкають. І всі ці птахи люблять ліс, вважаються важливими «гравцями» різноманітних екосистем, здійснюють безпосередній вплив на них та входять до ланцюгів живлення.
Україна на державному рівні клопочеться і про охорону усіх диких звірів і птахів. Закон України від 9 квітня 2015 р. за №332 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» зобов’язує користувачів мисливських угідь і звичайних громадян у період масового розмноження диких тварин – з 1 квітня до 15 червня – дотримуватися тиші. Ним забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою. А це пальба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах. На порушників цих правил чекають штрафні санкції.
Це чи не найгуманніший Закон України. Адже зобов’язує відповідальних осіб визначити місця розмноження диких тварин, надіслати клопотання-повідомлення до постійних лісокористувачів (у межах наданих мисливських угідь) про припинення санітарних рубок лісу, проінформувати населення, підприємства, установи та організації про правила поведінки, яких необхідно дотримуватися в період масового розмноження диких тварин, посилити охорону мисливських угідь у період з 1 квітня до 15 червня.
Два з половиною місяці тиші – це людська данина Природі. Буваючи у лісі чи інших екосистемах, варто пам’ятати, що Людина відповідальна за своїх братів менших. Порушники цих правил несуть відповідальність.
Сергій ЦЮРИЦЬ, Всеукраїнський журнал “Лісовий вісник”, квітень 2017 р.

Коментарі
26 Квітня 2017, 19:55
шо то за цюриць чи ни з мелник
26 Квітня 2017, 21:51
молодці оберігайте а то наши браканєри з кублами понещать
27 Квітня 2017, 11:28
ЗА ЦЕ ВОНИ ОТРИМУЮТЬ ЗАРПЛАТУ
27 Квітня 2017, 12:07
Ой успакойтесь. Хтось кубла охоронятиме, от говорять аби
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024