У Луцьку на фестивалі показали фільм кінорежисера Бориса Ревенка про Світязь

25 Квітня 2017, 21:00
1237

У Луцьку, 24 квітня, відбувся фестиваль короткометражок, присвячений памяті видатного земляка-кінорежисера.

Про це пише газета «День».

Фестиваль присвячено пам’яті цікавої людини, 80-річчю від Дня народження заслуженого працівника культури України, кінорежисера Бориса Павловича Ревенка.

Офіційно він мав чимало титулів: очолював волинський осередок Національної спілки кінематографістів, на громадських засадах створив музей історії кінематографії та фотомистецтва Волині, заснував кіностудію «Волинь», яка стала народною, зібрав колекцію фототехніки. Кіно і фотосправи навчив сотні людей, виховав цілу плеяду фотографів, операторів, режисерів, його учнями були і тоді прості луцькі хлопчики, а нині відомі фахівці Олесь Санін і Сергій Михальчук.

Ревенко, котрого друзі називали просто Боб, був літописцем історії Волині, він зняв майже триста кінофільмів, 50 із яких стали лауреатами всеукраїнських, всесоюзних, міжнародних конкурсів. Найвідоміші з них: «В оселі чорного самітника» — про рідкісних чорних буслів (має 22 нагороди); ліричний фільм «Світло витязя» — про озеро Світязь; «Карпилівські вечорниці», Чарівник із Луцька» — про творчість і непросту долю самобутнього луцького скульптора Станіслава Сарцевича. Знімав Ревенко на Кубані, у Болгарії, по всій Україні, зняв і фільм про дитинство та юність В’ячеслава Чорновола, котрий був його земляком. Помер Ревенко 2015 року.

Перед початком фестивалю «Ревенкові кілометри» відкрили меморіальну дошку на будинку за адресою: проспект Волі, 3, в якому із занедбаного підвалу Борис Павлович створив кіностудію — місце, де збиралися і творили, мріяли і здійснювали. Значну частину життя він ходив на китобійних суднах, побував у різних куточках світу, а справою всього його життя стала кіносправа...

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром