Як у районі підвищують продуктивність сільськогосподарських тварин

24 Квітня 2017, 12:00
3114

Забезпечення нашого ринку продуктами тваринництва вітчизняного виробництва можливе за умови збільшення чисельності поголів’я тварин, впровадження у практику нових інтенсивних технологій сучасних прийомів відтворення стада. Основним засобом поліпшення породних якостей тварин є інтенсивне використання високопродуктивних породних, племінних плідників, які стало передають своєму потомству здатність до розвитку господарсько-корисних ознак. Таке використання плідників забезпечується шляхом широкого застосування методу штучного запліднення маточного поголів’я, як у скотарстві, так і у свинарстві.

Зоотехнік ДП «Волинське ОПП» Шацького району Марія Костюк розповідає, що при штучному заплідненні забезпечується вища заплідненість маток, зменшується яловість і захворювання статевих органів. На даний час основне поголів’я ВРХ, свиней сконцентровано в особистих підсобних господарствах. Із загального поголів’я тварин в особистих підсобних господарствах утримується 100% корів.

В районі з року в рік укладаються договори з ДП «Волинським ОПП» для завезення на територію сім’я високопродуктивних бугаїв і кнурів. Використовуючи сім’я високопродуктивних бугаїв, що оцінені за якістю нащадків (8~15 тис. кг молока), населення має можливість підвищити продуктивність своїх тварин і зробити продукцію тваринництва рентабельною.

На базі племпідприємства можна придбати сім’я ВРХ породи «Українська чорно-ряба», «Голштини» продуктивність 8-15 тис. кг молока за ціною від 22 грн. за одну дозу. Ціна однієї дози імпортних бугаїв становить 57 грн. і більше. Використовуючи штучне запліднення ВРХ, користуючись сім’ям цих порід власник
отримає приплід, який в подальшому підвищить продуктивність по надою молока в першому поколінні від 500 до 1 000 кг. Тут можна придбати сім’я м’ясних порід «Абердин-Ангус», «Волинська м’ясна», «Лімузин» у паєтах. Підвищення продуктивності ВРХ, свиней в індивідуальному секторі також можлива.

Природне парування доморощеними бугаями, кнурами окрім шкоди генетичному потенціалу стада ВРХ, свиней є ще джерелом розповсюдження небезпечних інфекційних хвороб. Лише один хворий плідник може заразити десятки маток за одну парувальну кампанію.

Враховуючи всі обставини, на території району організовано роботу 14 пунктів штучного запліднення ВРХ. Кожна сільська рада мала можливість придбати обладнання для задовільної роботи пункту штучного запліднення. З хорошими результатами закінчили минулий рік Пульмівська сільська рада (Занюк Н.М.), Піщанська сільська рада (Нестерук Л.В.),  с. Прип’ять (Сулік К.В.), які спарували штучно 60-80% корів (телиць). Роботу потрібно і можна організувати на високому рівні і це підтверджують своїми результатами вищезгадані техніки. Чого не можна сказати про пункти штучного запліднення в селах Грабове, Ростарь, Мельники. Протягом цілого року на пунктах не спарувалась жодна корова (телиць, свиноматок). Хоча для придбання обладнання роботи пунктів штучного запліднення були виділені немалі кошти.

У ваших із нами руках майбутнє тваринництва - який генетичний фундамент закладемо сьогодні такою і буде віддача новонародженого молодняка.

ДП «Волинське ОПП» - ваш надійний партнер у ефективному веденні галузі тваринництва. Тел. 098-94-98-882.

Коментарі
25 Квітня 2017, 01:01
СТАТТЯМИ У ПРЕСІ
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром